ΔιαΝΕΟσις για Σακελλαροπούλου: Έχει εκπονήσει μελέτη για τα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα

ΔιαΝΕΟσις για Σακελλαροπούλου: Έχει εκπονήσει μελέτη για τα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα

Η μελέτη κυκλοφόρησε και με τη μορφή βιβλίου - Στο βιβλίο η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γράφει το εισαγωγικό κεφάλαιο, στο οποίο εξηγεί τις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα 

sakellaropoulou_main
Νέα στοιχεία για την επαγγελματική σταδιοδρομία της εκλεγμένης στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που θα είναι η 13η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει συνεργαστεί με τη διαΝΕΟσις τα τελευταία δύο χρόνια, με την ιδιότητά της ως έμπειρης δικαστικής λειτουργού, αναφέρει ο οργανισμός.

dianeosis-Dikaiosini-Tryptixo


Η κ. Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τότε, συμμετείχε στην επταμελή ομάδα δικαστικών λειτουργών που, αφιλοκερδώς, ετοίμασαν μια αναλυτική μελέτη για την καταπολέμηση των κυριότερων προβλημάτων που απασχολούν το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας. Τη μελέτη, την οποία δημοσίευσε η διαΝΕΟσις το Φεβρουάριο του 2019, κυκλοφόρησε και με τη μορφή βιβλίου. Η δεύτερη έκδοσή του κυκλοφορεί σήμερα στα καλά βιβλιοπωλεία.

Στο βιβλίο, η κ. Σακελλαροπούλου γράφει το εισαγωγικό κεφάλαιο, το οποίο εξηγεί τις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα και τον ρόλο του δικαστή, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας.

Η δημοσίευση της μελέτης από τη διαΝΕΟσις εντάσσεται στην ευρύτερη δράση του οργανισμού για την καταπολέμηση των επονομαζόμενων «πέντε δράκων» που εμποδίζουν την ανάπτυξη στη χώρα μας. Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι ένας από αυτούς. Στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις για τους «πέντε δράκους» στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2018, η κ. Σακελλαροπούλου ανέλυσε το γιατί. 

Με αφορμή το βιβλίο, και ενώ είχε ήδη αναλάβει την Προεδρία του ΣτΕ, η κ. Σακελλαροπούλου συμμετείχε με ομιλίες τόσο στη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση της Αθήνας, τον Απρίλιο όσο και στην ανοιχτή εκδήλωση της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο.

Συμμετείχε, επίσης, στην κλειστή συνάντηση εργασίας που συνδιοργανώσαμε με το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Η δημοσίευση της μελέτης από τη διαΝΕΟσις εντάσσεται στην ευρύτερη δράση του οργανισμού για την καταπολέμηση των επονομαζόμενων «πέντε δράκων» που εμποδίζουν την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Κλείσιμο
Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι ένας από αυτούς. Στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις για τους «πέντε δράκους» στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2018, η κ. Σακελλαροπούλου ανέλυσε το γιατί.

Στην ομιλία της εκείνη η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Η Δικαιοσύνη ασκεί δημοσιονομική πολιτική, σε ρόλο που δεν της ανατέθηκε, διαβάζουμε, οι δικαστές εμποδίζουν την ανάπτυξη και άλλα πολλά. Πράγματι οι φράσεις αυτές μπορεί να έχουν ποσοστά αληθείας, αλλά οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε απλές. Πίσω από τα προβλήματα της Δικαιοσύνης υποβόσκουν οι χρόνιες παθογένειες της χώρας μας». Διερωτήθηκε ρητορικά αν υπάρχουν λύσεις και τόνισε: «Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο, που είναι η επιδίωξη παροχής έγκαιρης και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, αυτό που ζητάει η σύμβαση της Ρώμης, το Σύνταγμα, η κοινή λογική, αυτό που περιμένει ο πολίτης από τον δικαστή. Η δικαστική ανεξαρτησία είναι ένα βάρος για τον δικαστή, καλείται να την υπηρετήσει και δεν οχυρώνεται πίσω από αυτή για να καλύψει τις αδυναμίες του, αλλά για να εκπληρώσει τον λειτουργικό του ρόλο, προς όφελος πάντα του κοινωνικού συνόλου. Οι κώδικες δεοντολογίας, που είναι μία από τις προτάσεις μας, θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση, την εκπλήρωση δηλαδή του έργου των δικαστών. Τα άλλα ζητήματα που θα ακούσουμε στη συνέχεια, γιατί πράγματι προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις διάφορες οπτικές, είναι η δικαστική εκπαίδευση, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τα θέματα υποδομών, η νέα χωροταξία για τη Δικαιοσύνη, οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης των διαφορών, είναι πολλά».

Σκέψεις Για Μια Σύγχρονη Και Αποτελεσματική Δικαιοσύνη | Κατερίνα Σακελλαροπούλου

*Διαβάστε εδώ τη μελέτη, την οποία δημοσίευσε η διαΝΕΟσις το Φεβρουάριο του 2019
*Διαβάστε εδώ το εισαγωγικό κεφάλαιο βιβλίου που υπογράφει η κ. Σακελλαροπούλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης