Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, να απαλλαγούν όλοι» πρότεινε η εισαγγελέας

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, να απαλλαγούν όλοι» πρότεινε η εισαγγελέας

Απαλλαγές και για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ζήτησε η εισαγγελέας - Αν η πρότασή της γίνει δεκτή, τότε βγαίνουν εκτός κάδρου όλα τα κατηγορούμενα μέλη της ηγεσίας της και ο Νίκος Μιχαλολιάκος

diki_xa_eisaggeleas
Να μην κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους όλα τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε, αγορεύοντας στο δικαστήριο, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

«Δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο της ακροαματικής διαδικασίας ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός» είπε η εισαγγελέας στην πρόταση της, αργά σήμερα το απόγευμα. Μια πρόταση που, αν γίνει δεκτή από τους δικαστές, θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της κατηγορούμενης πρώην ηγεσίας της Χρυσής Αυγής - συνολικά οι κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση που απαλλάσσονται βάσει της εισαγγελικής πρότασης είναι 65, εξ αυτών 18 πρώην βουλευτές και 47 φερόμενα ως μέλη. 

«Η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη και αυτό που ελέγχεται από ένα ποινικό δικαστήριο είναι οι αξιόποινες πράξεις», είπε η εισαγγελέας και υποστήριξε πως από κανένα στοιχείο καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης δεν προέκυψε ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση και ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων.

Η κυρία Οικονόμου χαρακτήρισε «μεμονωμένα περιστατικά» τις επιθέσεις που έχουν αποδοθεί στη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών», ενώ σε άλλο σημείο της αγόρευσής της τόνισε πως ακόμη και οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους στο δικαστήριο δεν εισέφεραν τίποτα περισσότερο απ’ ότι οι άλλοι μάρτυρες. Μάλιστα, η εισαγγελέας άφησε αιχμές και για την αξιοπιστία τους.

«Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός»

Ακόμη κατά την εισαγγελέα, δεν αποδείχθηκε πως η Χρυσή Αυγή είχε συντάξει κρυφό καταστατικό ενώ η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Λουκμαν Σαχζάτ, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», ήταν μεμονωμένα περιστατικά και δεν αποδείχθηκε ότι υπήρξε για αυτά κεντρικός σχεδιασμός από την κατηγορούμενη ηγεσία της Χρυσής Αυγής, για την τέλεσή τους.

Μάλιστα, η εισαγγελέας επικαλέστηκε συνέντευξη του Ηλία Κασιδιαρη ο οποίος δήλωνε πως «η δολοφονία Φύσσα ήταν η πολιτική δολοφονία της Χρυσής Αυγής» για να επισημάνει ότι δεν είχε λόγο η κατηγορούμενη ηγεσία να δώσει εντολή για το έγκλημα.

Κλείσιμο
«Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας;» είπε η κυρία Οικονόμου και προσέθεσε πως η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη.

Αυτό, που ελέγχεται, όπως είπε, είναι τυχόν ποινικές πράξεις ενώ μόνο ο οξύς πολιτικός λόγος δεν αρκεί για να αποδείξει την για εγκληματική δράση. «Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής γνώριζε για την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων » τόνισε εκ νέου η εισαγγελέας και σε άλλο σημείο της αγόρευσης της είπε: «Δεν προέκυψε ότι ο Π. Φύσσας είχε στοχοποιηθεί. Δεν αποδείχθηκε εντολή του γενικού γραμματέα Ν. Μιχαλολιάκου και πρώην βουλευτών για τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης