ΕΕΔΑ: Να δοθεί παράταση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου

ΕΕΔΑ: Να δοθεί παράταση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου

Με επιστολή της προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητεί την  παράταση του χρόνου διαβούλευσης του σχεδίου νόμου  για την «διεθνή προστασία»

prosfyges-moria
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητεί την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την «διεθνή προστασία».

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Επίσης, προβλέπει την δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώς για τους πρόσφυγες και τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία, όπως επίσης προβλέπει την διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Τέλος, προβλέπει την αναδιάρθρωση της δικαστικής προστασίας των αιτούντων άσυλο.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της η ΕΕΔΑ, η νομοθετική αποκατάσταση των προβλημάτων της παροχής διεθνούς προστασίας, με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας η ρύθμιση αυτή να αποτελεί προϊόν ουσιαστικής συζήτησης επί των επιμέρους θεμάτων.

Ωστόσο, σημειώνει ΕΕΔΑ δεν επαρκεί ο χρόνος των τεσσάρων εργασίμων ημερών της δημόσιας διαβούλευσης για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΔΑ ζητεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη, «δεδομένης της σπουδαιότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων, την παράταση του χρόνου διαβούλευσης, προκειμένου τόσο η Εθνική Επιτροπή όσο και η Κοινωνία των Πολιτών να έχουν την ουσιαστική δυνατότητα μελέτης και σχολιασμού του σχεδίου νόμου και να έχει η υπό εξέλιξη διαβούλευση ουσιαστικό και όχι προσχηματικό χαρακτήρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης