Συμβούλιο της Επικρατείας: Δημοσιοποιήθηκαν τα κείμενα των αποφάσεων για το νόμο Κατρούγκαλου

ΣτΕ-735x400

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου - Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις 

Δημοσιοποιήθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν την 4η Οκτωβρίου 2019 σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από 32 μήνες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου και ειδικότερα, τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, κ.λπ.

Η ισχύς των αποφάσεων του ΣτΕ, που αφορούν 2.750.000 συνταξιούχους, δεν έχει αναδρομική εφαρμογή, καθώς η ισχύς τους αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσής τους (4 Οκτωβρίου 2019).

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ειδικότερα, έκρινε ότι είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας,η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους ( γήρας, ασθένειες, θάνατος).

¨Έτσι, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μπλοκάκια, κ.λπ.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Διευκρινίζεται, ότι το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα το ΣτΕ η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την συνταγματική αρχή της ισότητας.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Επίσης, έκρινε το ΣτΕ στο θέμα αυτό ότι στον νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί απασχολούμενοι. Ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων.

Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά.

H μειοψηφία στο θέμα αυτό που ήταν οριακή εξέφρασε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ έχουν ως εξής:Δείτε εδώ την απόφαση 1890/2019

Δείτε εδώ την απόφαση 1891/2019

Δείτε εδώ την απόφαση 1892/2019

Δείτε εδώ την απόφαση 1893/2019

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Δικαιοσύνη αλλά κάρτ

Δεν έχει αναδρομική εφαρμογή, και δεν τιμωρείται ο καραγκιόζης που έφτιαξε τον αντισυνταγματικό νόμο.

Δήμος

Ο συνταγματολόγος καθηγητάκος του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντισυνταγματικό του νόμο χαντάκωσε 2700000 συνταξιούχους. Τι να πει κανείς; Το έκανε από άγνοια του Συντάγματος ή απλά ήθελε να βλάψει τους συνταξιούχους. Να γιατί δεν θέλουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τέτοιας ποιότητας καθηγητές δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στην ελεύθερη αγορά.

Ποιός συνταγματολόγος

Ο συνταγματολόγος είναι για να πουλάει πατάτες, στην Αθηνάς. Εντολή πήρε και την εκτέλεσε με νομιμοφάνεια επειδή γνώριζε ότι δεν τιμωρείται νομικά. Ούτε καν πολιτικά να του αφαιρεθεί η ιδιότητα που αποδεδειγμένα δεν έχει.

Ευθύνη πουθενά

Ποινική ευθύνη για τους αποβιώσαντες που υπέστησαν αντισυνταγματικές περικοπές; Ποινική ευθύνη για αυτούς που θα αποβιώσουν, και δεν θα πάρουν τα αναδρομικά με δόσεις; Ευθύνη για τον αντισυνταγματικό νόμο, δεν έχει κανείς. Συμπερασματικά μπορεί να νομοθετεί αντισυνταγματικά ο κάθε πολιτικός χωρίς καμία νομική τιμωρία.Πολύ άσχετη η κρίση του δικαστικού συστήματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης