Άσκηση ετοιμότητας από ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για τζιχαντιστές στα νησιά του Αιγαίου

moria-arxeio

«Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot» ελληνικού νησιού και «παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών» σε μεταναστευτικές ροές είναι τα δύο βασικά σενάρια της ειδικής άσκησης ετοιμότητας

«Παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί» και «Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί». Αυτά είναι τα δύο βασικά σενάρια ειδικής άσκησης ετοιμότητας, που προετοιμάζει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) σε μία χρονική στιγμή διάχυτης ανησυχίας για το ενδεχόμενο να περάσουν τζιχαντιστές στην χώρα μας μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και την ώρα που η κατάσταση στα hotspot των νησιών του βόρειου Αιγαίου είναι εκρηκτική.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος 100 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες. Ζητούμενο της άσκησης είναι να δοκιμαστεί ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως αυτή θα εξελίσσεται μέσα από ειδικά σενάρια, που θα έχουν οπτικοποιηθεί.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α είναι επιστημονικός και συμβουλευτικός φορέας, που στελεχώνεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ερευνητές με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων αναγκών και εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η συγκεκριμένη διυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας εντάσσεται στην υλοποίηση της δράσης, «Ενίσχυση των φορέων επιβολής του Νόμου για την αναγνώριση και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού».

Η προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει 4 φάσεις: α) Προετοιμασία της άσκησης, β) Δημιουργία οπτικοποιημένων σεναρίων κρίσης, γ) Δημιουργία Οδηγού άσκησης και δ) Διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας. «Ειδική άσκηση ετοιμότητας εκατό (100) συμμετεχόντων με σενάρια κλιμακούμενων περιστατικών για την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες. Σκοπός της άσκησης θα είναι να δοκιμαστεί η δυνατότητα ανταπόκρισης με έμφαση στη διυπηρεσιακή συνεργασία και κυρίως στο συντονισμό και στην ανταλλαγή πληροφοριών, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Η κρίση που θα προκύπτει από τρομοκράτες ή ριζοσπαστικοποιημένα άτομα θα αποτυπωθεί σε ταινίες μικρού μήκους. «Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί επί χάρτου και θα αξιοποιηθεί ειδικό οπτικοακουστικό υλικό με σενάρια εξέλιξης. Τα οπτικοποιημένα σενάρια που θα αξιοποιηθούν, θα αφορούν: α) Τη παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί. β) Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί. γ) Ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση σε κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα στην Αττική. δ) Όσμωση ποινικών κρατουμένων και τρομοκρατών».

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία και συγγραφή «οδηγού άσκησης παρουσιάζοντας με συνεκτικό τρόπο τη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία εξέλιξης των σεναρίων, τα στοιχεία πλοκής και τα βασικά σημεία των σεναρίων. Ο οδηγός άσκησης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα οπτικοποιημένα σενάρια προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο μαθησιακό πλαίσιο». Για το σκοπό αυτό «θα πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των φορέων επιβολής του νόμου (Ελληνική Αστυνομία, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Ε.Υ.Π., Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) εκπρόσωποι/στελέχη των οποίων θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διεξαγωγή της Άσκησης καθώς επίσης χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακών αναγκών των στελεχών».

Συντονιστής της άσκησης ετοιμότητας είναι ο καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Καραμπελιάς. Μεταξύ των καθηκόντων του, είναι και ο συντονισμός της οπτικοποίησης των κειμένων των σεναρίων. Η διάρκεια των ταινιών, στις οποίες θα αναπαριστάται η παρουσία τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά ή προπαρασκευή τρομοκρατικών ενεργειών εντός των φυλακών, θα είναι 15 λεπτά. Για την παραγωγή τους προβλέπεται σκηνοθεσία, αφήγηση σεναρίου, συμμετοχή κομπάρσων, εξωτερικά γυρίσματα και ειδικά εφέ όπου απαιτείται.

Τη θέση του ειδικού προετοιμασίας και υποστήριξης ασκήσεων έχει αναλάβει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλειος Μπερτάνος, πρώην προϊστάμενος στο Τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο κ. Μπερτάνος έχει την ευθύνη της προετοιμασίας του ολοκληρωμένου πλαισίου ενεργειών σχεδιασμού, υποστήριξης και υλοποίησης της άσκησης αναφορικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στελέχη των οποίων θα συμμετάσχουν ενεργά κατά τη διεξαγωγή της. Την ειδική ομάδα άσκησης συμπληρώνει ο εντεταλμένος λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Ιωάννης Ραγιές, ο οποίος ως ειδικός μεθοδολογίας θα συντάξει τον οδηγό της άσκησης.

KE_ME_A


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Στρ. Ιωάνvης

Aυτή η άσκηση της Ελληνικής Αστυνομίας επιβεβαιώνει τις φήμες περί ύπαρξης τζιχαντιστών στην Ελλάδα!

Λέων

Εγώ πάντως δε φεύγω στο κωλοεξωτερικό σας. Δε θα πάω εγώ σε μια χώρα που να έχει συνέχεια κρύο, βροχές, χιόνια κλπ. Εγώ θα μείνω Ελλάδα. Έλληνας γεννήθηκα κι Έλληνας θα πεθάνω.

Κατερινα

Οι φιλοι μας οι ευρωπαιοι που μας εχουν γραμμενους και τραβαμε ολο το λουκι εμεις η μικρη ελλαδιτσα ........ποσοι να χωρεσουν στην αμοιρη αυτη χωρα οταν ερχονται τετοια μεγαλα κυματα προσφυγων και μεταναστων.Τι να πρωτοκανει και η κυβερνηση οταν ολοι οι αλλοι απο την "ευρωπαικη οικογενεια" μας εχουν γυρισει την πλατη και εχουμε επωμιστει ολο το βαρος της καταστασης αυτης,που δυστυχως θα γινεται ολο και χειροτερη.Σαφως θα εισχωρησουν και τζιχαντιστες επικινδυνοι και θα ερθουν τα πανω κατω .........και το γεγονος οτι ειμαστε χριστιανοι ορθοδοξοι σαν λαος θα μας περιποιηθουν και με το παταπανω.......σιγουρακι.

Χρήστος

το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος θα κάνει σε εμάς (Ελλάδα) ότι κάνει και στη Συρία... θα μας πολεμάνε οι λαθρομεταναστες..

Αρης

Χαχαχα τα βύσματα της ΕΥΠ θα κάνουν έρευνα για τζιχαντιστες στα νησιά ενώ αυτοί μπαίνουν ανενόχλητοι απ' τον Εβρο......την ώρα που οι καραβαναδες τα ξύνουν όλη μέρα με 25 μέρες άδεια κάθε μήνα....Κατακαημένη Ελλάδα τι σε περιμένει!

αχαχαχα

τωρα σωθηκαμε..

Κατεχόμενα Πατήσια

Αντί μαζικών απελάσεων έχουμε ασκήσεις επί χάρτου και μαζικές μεταφορές στην ενδοχώρα.... Α ρε γίδια τι ψηφίσατε...

Για να μην ξεχνούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι πέρα για πέρα τραγική για τους ντόπιους που ματώνουν για να πληρώνουν τις εισφορές για να έχουν μια στοιχειώδη περίθαλψη. Ακόμη και σε ευαίσθητες μονάδες όπως αυτή της αιμοκάθαρσης οι αλλοδαποί σχηματίζουν ουρές ενώ οι συνοδοί τους έχουν στήσει πανηγύρι. Μέχρι που καπνίζουν ακόμη και μέσα στους θαλάμους! Γιατροί και προσωπικό του Νοσοκομείου έχουν τρελαθεί. Και οι ροές συνεχίζονται στην υπερήφανη πολυπολιτισμική Λέσβο του Κυριάκου. Πάντως όσοι από τους Λέσβιους είναι ματσό, αριστεροί οι περισσότεροι (μιας και στο νησί η αριστερά σκίζει), αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο την χαρακτηρίζουν φυσιολογική και δικαίωμα του Αχμέτ στην περίθαλψη αφού οι ίδιοι νοσηλεύονται στα καλύτερα ιδιωτικά και ο υπόλοιπος λαουτζίκος στα φρύδια τους γραμμένος. Έτσι δεν είναι σύντροφοι, κόκκινοι και μπλε;

Nik

Μπα ξύπνησε κ η ευπ....εδώ γελανε

Δημήτρης

Σταματήστε πρώτα Ρουβίκωνες κι Εξαρχιώτες, αυτοί δε δαγκώνουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης