Τίρανα: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ορθόδοξης και Ευαγγελικής Εκκλησίας

Τίρανα: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ορθόδοξης και Ευαγγελικής Εκκλησίας

Οι συζητήσεις οδήγησαν στην αναγνώριση ότι υπάρχει σε πολλά σημεία γενική σύγκλιση μεταξύ των δύο παραδόσεων, ιδιαίτερα δε ως προς την κατανόηση της θέσεως και του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας

IMG_1035
Στην αναζωπύρωση και την ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, και στους ποιμαντικούς και πνευματικούς του αγώνες του για την αναγέννηση της Εκκλησίας, μετά την ολοσχερή καταστροφή της από το κομμουνιστικό καθεστώς αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος μιλώντας σε εκπροσώπους της Ορθόδοξης και Ευαγγελικής Εκκλησίας που συναντήθηκαν στα Τίρανα.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου έγινε στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 18η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι συζητήσεις οδήγησαν στην αναγνώριση, ότι υπάρχει σε πολλά σημεία γενική σύγκλιση μεταξύ των δύο παραδόσεων, ιδιαίτερα δε ως προς την κατανόηση της θέσεως και του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας. Διαπιστώθηκε επίσης,ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά ερωτήματα διαφοροποιήσεως, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων. Η Επιτροπή προετοίμασε ένα κοινό κείμενο, βασισμένο στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το ρόλο και την θέση του Αγίου Πνεύματος, και αποφάσισε ότι το προσεχές θέμα του Διαλόγου θα είναι: "Το Άγιο Πνεύμα, η Εκκλησία και ο Κόσμος".

Η Συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ύστερα από γενναιόδωρη πρόσκληση της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου,και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, και έλαβε χώρα στη Σκήτη των Αγίων Μυροφόρων, στη Μονή του Αγίου Βλασίου και της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας.

Στη Συνάντηση συμπροέδρευσαν από Ορθοδόξου πλευράς, ο Σεβ.Μητροπολίτης Καθ. Δρ. Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), και από πλευράς της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, ο Επίσκοπος Δρ.Johann Schneider (Ευαγγελική Εκκλησία της Κεντρικής Γερμανίας/EKMD).

"Οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι ήσαν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Καθ. Δρ. Σασίμων Γεννάδιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο/Συμπρόεδρος), και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αρχειοφύλακας)Γραμματέας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δρ. Alexei Chehadeh (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Καθ. Δρ. Γεώργιος Διον. Δράγας(Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Δρ. Cosmin Pricop(Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρ. Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας (Εκκλησία Κύπρου), ο Καθ. (ομοτ.) Δρ. Χρήστος Βούλγαρης (Εκκλησία Ελλάδος), ο Καθ. Nathan Hoppe (Εκκλησία Αλβανίας), ο Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Δρ. Václav Ježek (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ.Στέφανος Χρυσάνθου (Εκκλησία Κύπρου/Σύμβουλος).Οι Λουθηρανοί εκπρόσωποι διαφόρων Εκκλησιών-μελών της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας ήσαν: ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider(Ευαγγελική Εκκλησία Κεντρικής Γερμανίας/EKMD), ο Επίσκοπος Δρ. Donald McCoid (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Αμερικής/ΠαγκόσμιαΛουθηρανική Ομοσπονδία), ο Καθ. Δρ. Kenneth G. Appold (Ευαγγελική1 Λουθηρανική Εκκλησία Αμερικής), η Αιδεσιμ. Δρ. Heta Hurskainen(Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία Φινλανδίας), ο Αιδεσιμ. Καθ. Δρ. StefanTobler (Ευαγγελική Εκκλησία της Αυγουστιαίας Ομολογίας, Ρουμανία), και η Καθ. Δρ. Jennifer Wasmuth, (Ινστιτούτο Οικουμενικών Ερευνών,Στρασβούργο, Γαλλία/Σύμβουλος).

Κλείσιμο
Μέλη της Επιτροπής εκατέρωθεν των πλευρών παρουσίασαν εισηγήσεις επίτου θέματος, και συγκεκριμένα για την θέση και το ρόλο του Αγίου Πνεύματος : α) στη Ζωή της Εκκλησίας, β) στον Κόσμο, γ) στο Βάπτισμα και την Ιερωσύνη, και δ) στην Θ. Ευχαριστία, ως εξής:

Η Καθ. Δρ. Jennifer Wasmuth, "Η κατανόηση του Αγίου Πνεύματος στο έργο της Μικτής Επιτροπής από την έναρξή της μέχρι σήμερα",

ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, "Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας και στον Κόσμο: Γενικές Σκέψεις",

ο Επίσκοπος Δρ. JohannSchneider, "Μία Λουθηρανική προσέγγιση της Ορθοδόξου Πνευματολογίας",

ο Καθ. Δρ. Stefan Tobler: "Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Ζωή της Εκκλησίας και στον Κόσμο.

Μία Γενική Προσέγγιση", ο Αιδεσιμολ. Δρ. VáclavJežek, "Η κατανόηση του Αγίου Πνεύματος από τον Λούθηρο.

Μία Ορθόδοξη προσέγγιση”, η Αιδεσιμ. Δρ. Heta Hurskainen, "Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Διακονία (Ministry)",

ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Δρ. Alexei Chehadeh, "Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα και στην Ιερωσύνη",

η Αιδεσιμ. Anne Burghardt, "Το έργο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα καιστην Ιερωσύνη.

Από Λουθηρανικής απόψεως" (παρουσίαση από τον Καθ. Δρ.Kenneth Appold), και ο Αιδεσιμολ. Δρ. Cosmin Pricop,

"Το έργο του Αγίου Πνεύματος στην Θ. Ευχαριστία". Οι συζητήσεις γύρω από τις ανωτέρω εισηγήσεις οδήγησαν στην αναγνώριση, ότι υπάρχει σε πολλά σημεία γενική σύγκλιση μεταξύ των δύο παραδόσεων, ιδιαίτερα δε ως προς την κατανόηση της θέσεως και του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας.

Διαπιστώθηκε επίσης,ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά ερωτήματα διαφοροποιήσεως, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων. Η Επιτροπή προετοίμασε ένα κοινό κείμενο, βασισμένο στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το ρόλο και την θέση του Αγίου Πνεύματος, και αποφάσισε, ότι το προσεχές θέμα του Διαλόγου θα είναι: "ΤοΆγιο Πνεύμα, η Εκκλησία και ο Κόσμος".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης