Μαρτυρία-σοκ από τη Μόρια: Μου έδειξαν κουβέρτα με καμένο κρέας - Δεν ξέρω αν είναι ανθρώπου

Μαρτυρία-σοκ από τη Μόρια: Μου έδειξαν κουβέρτα με καμένο κρέας - Δεν ξέρω αν είναι ανθρώπου

Ο Δημήτρης Πατέστος, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στο Καρά Τεπέ, βρέθηκε χθες στη Μόρια και περιέγραψε στο protothema.gr όλα όσα είδε

moria-kouverta-ena
Μία ημέρα μετά την αιματηρή αναταραχή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια που ακολούθησε τη φωτιά που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον σε έναν άνθρωπο, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι και ποιοι είναι οι νεκροί στη Μόρια, καθώς επικρατεί ένα «χάος» εντός και εκτός δομής.

Όλα ξεκίνησαν στις 5 παρά δέκα το απόγευμα της Κυριακής όταν ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ στο κατω μέρος του καμπ. Ο Δημήτρης Πατέστος, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στο Καρά Τεπέ βρέθηκε χθες στη Μόρια και περιέγραψε στο protothema.gr τα χθεσινά γεγονότα.

«Είδα πρόσφυγες και μετανάστες να ψάχνουν στα αποκαΐδια. Μου έδειξαν ένα σεντόνι με καμενο κρέας. Δεν ξέρω αν ήταν από άνθρωπο» λέει χαρακτηριστικά.

Μία ημέρα μετά, δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι νεκροί. Μέχρι αυτή την ώρα επισήμως η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για μια απανθρακωμένη σορό. Η ιατροδικαστική εξέταση ωστόσο θα δείξει αν πρόκειται για γυναίκα ή άντρα. Το ΕΚΑΒ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι επισήμως κάνει λόγο για παραλαβή 8 τραυματισμένων ανάμεσα τους και ένα παιδί με επιληπτικη κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεστο προσφυγες και μετανάστες έκαναν λόγο για απανθρακωμενη γυναικα μάλιστα οι ίδιοι φέρονται να φώναζαν κάποιο όνομα ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρουν ποιο είναι αυτό το άτομο. Προσφυγες και μετανάστες ήταν αυτοί που έλεγαν ότι καμμένα είναι και δυο παιδιά, όμως μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Παράλληλα τονίζει πως «αν δει κανείς τα καλώδια που περνούν μέσα στο ΚΥΤ, αναρωτιέται πώς και δεν κάηκε και το υπόλοιπο καμπ» και εξηγεί ακόμη πως τα χθεσινά γεγονότα είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τη Μόρια.

Κλείσιμο
Οι Γιατροί του Κόσμου άλλωστε επισημαίνουν πως στη Μόρια διαμένουν περίπου 13.000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις για 3.000.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου:

«Το προσφυγικό έχει μετεξελιχθεί σε τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο, όπου βρίσκονται περισσότερα από 1000 ασυνόδευτα παιδιά. Παράλληλα οι διακινητές αναζητούν διαρκώς νέα λιμάνια στο αιγαίο ενώ η απουσία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για κρίση υποδοχής παράγει απανθρακωμένα σώματα και πνιγμούς.
Η ανατροπή λέμβου στις Οινούσσες στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπου, πέντε μωρά, το ένα εκ των οποίων βρέφος, και δύο γυναίκες.
Η πυρκαγιά στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου (ΚΥΤ), που αφαίρεσε μία ενήλικη ζωή και ενδεχομένως δυο ακόμα ζωές ανηλίκων σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων, ανέδειξε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Κανένας δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσοι άνθρωποι ζούσαν στοιβαγμένοι μέσα στο κοντέινερ και πόσα είναι τα θύματα της τραγωδίας.
Η μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων σε κανονικές δομές στην ενδοχώρα είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Όπως κατεπείγουσα είναι και η ιατρική τους φροντίδα έτσι ώστε να μην καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον πιο βάναυσο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Δεν θέλουμε να μιλάμε με νούμερα αλλά με πρόσωπα. Ωστόσο οι αριθμοί, εδώ και καιρό, είναι αποκαλυπτικοί. Στη Μόρια διαμένουν περίπου 13000 άτομα ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις για 3000. Στο σύνολο των νησιών, οι διαμένοντες υπολογίζονται στους 26273 – ενώ η χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας είναι για 6338 άτομα.
Οι Γιατροί του Κόσμου, παρόντες στη Λέσβο δίχως διακοπή από το 2013 προσφέροντας ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες, καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διασφαλίζοντας άμεσα την προστασία των ευάλωτων προσώπων και επισπεύδοντας τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής δεν θα πάψουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, ακραία φτώχεια και φυσικές καταστροφές. Τώρα είναι η ώρα για ρεαλιστικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η αξιοπρέπεια, η πρόσβαση σε απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες για τα θύματα πολέμων και καταστροφών που καταφτάνουν κάθε μέρα στις ακτές μας. Τώρα είναι και πάλι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη στο δράμα των αμάχων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλα τα μέλη μας, να συσπειρωθούν στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.
Οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουν στο πλευρό των ευάλωτων ανθρώπου, όπου υπάρχει ανάγκη.
Η Λέσβος, άλλωστε, δεν είναι το μοναδικό νησί του βορειοανατολικού αιγαίου που αντιμετωπίζει την αύξηση μεταναστευτικών ροών. Αφίξεις προσφύγων σημειώθηκαν στο Καστελόριζο, στην Κάρπαθο, στο Αγαθονήσι και στη Σύμη.
Η Σύμη, η οποία δέχεται τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή από το 2015 έχει μόνο ένα γιατρό για περίπου 3.000 κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες. Οι Γιατροί του Κόσμου, έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος της ιατρικής φροντίδας των ανθρώπων στη Σύμη.
Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλα απανθρακωμένα σώματα, ούτε για άλλες πνιγμένες ζωές.
Οι Γιατροί του Κόσμου, καλούν την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της συνεπικουρώντας τις διαδικασίες ασύλου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα κέντρα αποφάσεων να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».


Πηγή φωτογραφίας: stonisi.gr
.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης