Αλλαγές στα ΑΕΙ: Τα 9 σημεία που έθεσαν οι πρυτάνεις στην υπουργό Παιδείας

Αλλαγές στα ΑΕΙ: Τα 9 σημεία που έθεσαν οι πρυτάνεις στην υπουργό Παιδείας

Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών και πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών - Μέχρι τα Χριστούγεννα ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ -Επιστολή Κεραμέως  αύριο προς τις Πρυτανικές Αρχές

kerameos-pritaneis
Εγκάρδιο χαρακτηρίζει το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων το κλίμα της  συνάντησης που είχε χθες Τετάρτη με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως Αναθεώρηση  από την οποία ζήτησαν αναθέωρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών  και  νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

Στη συνάντηση η  κυρία Κεραμέως, παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολου Δημητρόπουλου, ενημέρωσε το Προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις. Η επιστολή θα σταλεί στα Ιδρύματα μέχρι την Παρασκευή ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα ετοιμαστεί ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια.

Το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, όπως τόνισε η υπουργός στους Πρυτάνεις, θα κάνει πράξη το όραμα της Κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε η Νίκη Κεραμέως, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κλείνοντας, και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ειλικρινή διάθεση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τι είπαν οι Πρυτάνεις στην πολιτική ηγεσία

Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, αποτελούμενο από την Πρύτανι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και σχετίζονται με τα ακόλουθα:

Κλείσιμο
1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018.

2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.

4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας.

5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.

6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών.

7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της.

8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα.

9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης