Grace 1: Γρίφος η πορεία του - Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές

Grace 1: Γρίφος η πορεία του - Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές

Το Ιράν δεν επιβεβαιώνει την πορεία του από το Γιβραλτάρ προς Καλαμάτα - Αυστηρή προειδοποίηση από την Ουάσινγκτον προς όποιον υποδεχτεί το τάνκερ - Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα, δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου, λέει η ελληνική κυβέρνηση

Grace 1: Γρίφος η πορεία του - Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές
Με την πορεία του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1 να παραμένει ένας γρίφος, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, μετά και την προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεν προς οποιονδήποτε υποδεχθεί το τάνκερ.

Η «κρίση των δεξαμενοπλοίων», που έχει σηκώσει στα ύψη τον διπλωματικό πυρετό, έχει μεταφερθεί στην Μεσόγειο με κατεύθυνση μάλιστα τα ελληνικά ύδατα.

Το ιρανικό Grace 1, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Adrian Darya, απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής μετά από μέρες από το Γιβραλτάρ, δίνοντας έτσι τέλος στο συγκεκριμένο επεισόδιο.

Κανείς όμως δεν ήξερε τον προορισμό του και μόνο μέσω των ιστοσελίδων που παρακολουθούν τα δεδομένα των πλοίων έγινε γνωστό πως το τάνκερ κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου αναμένεται να φτάσει -βάσει των ίδιων δεδομένων- στις 25 Αυγούστου.

Την είδηση όμως αυτή αρνείται να επιβεβαιώσε το Ιράν, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δεν μπορεί να αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ.


Σε επιφυλακή η ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, διά των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας, διαμηνύει ότι παρακολυθεί στενά το ζήτημα, αν και μέχρι ώρας δεν υπάρχει κανένα αίτημα κατάπλου του πλοίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που σημειώνουν ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Ερωτηθείς από τον ΘΕΜΑ 104,6 για την υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είπε νωρίτερα σήμερα: «Παρακολουθούμε τη συγκεκριμένη πορεία. Δεν υπάρχει επισήμως αίτημα κατάπλευσης του δεξαμενοπλοίου. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΥΠΕΞ».


Αυστηρή προειδοποίηση από την Ουάσινγκτον

Κλείσιμο
Το βράδυ της Δευτέρας παρενέβη στην υπόθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιώντας τόσο την Αθήνα, όσο και όλες τις μεσογειακές πρωτεύουσες πως οποιαδήποτε βοήθεια προς το Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία (όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί πως ισχύει), θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το Grace 1 είχε ακινητοποιηθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ για έξι εβδομάδες, πριν ελευθερωθεί και συνεχίσει την πορεία του, με διαφορετικό όνομα. Οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν έκαναν δεκτά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της Ουάσιγκτον για δέσμευση και έκδοση του ιρανικού τάνκερ, καθώς δεν μπορούσαν να «πατήσουν» πάνω σε κάποιον νόμο.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στην ακινητοποίηση με κάθε μέσο του ιρανικού τάνκερ, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο πλοίο σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και πως κατευθύνεται στις ακτές της Συρίας, προκειμένου να προμηθεύσει με τα απαραίτητα τον ιρανικό στρατό που έχει στρατοπεδεύσει σε συριακό έδαφος.


Τεχεράνη: Η κρίση θα ολοκληρωθεί όταν το τάνκερ φτάσει στον προορισμό του

Η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι η κρίση δεν πρόκειται να τερματιστεί μέχρι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο να φτάσει στον προορισμό του και έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην αποπειραθούν να συλλάβουν το δεξαμενόπλοιο στην ανοικτή θάλασσα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας» (αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν).

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα.

Αν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα πολεμικής αναμέτρησης με την Ουάσινγκτον, δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Φινλανδία ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την Φινλανδία «ευτυχής που η περιπέτεια έλαβε τέλος» και «Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερη κλιμάκωση». Πρόσθεσε ακόμα ότι το αμερικανικό ένταλμα στερείται νομικής βάσης και ότι στηρίζεται σε πολιτικά κίνητρα για «να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση».

«Είναι ατυχές ότι συνέβη αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Fox News Channel σχετικά με την απελευθέρωση του πλοίου εξηγώντας ότι, εάν το Ιράν αποκομίσει κέρδη από την πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το τάνκερ, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν, θα έχουν στην διάθεσή τους «περισσότερα χρήματα, περισσότερο πλούτο, περισσότερους πόρους, για να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους εκστρατεία».


Το χρονικό της «υπόθεσης Grace 1»

Τον Ιούλιο, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace-1 συνελλήφθη από τις βρετανική αρχές του Γιβραλτάρ και κρατήθηκε για 45 ημέρες, με την υποψία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Η Τεχεράνη το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και από τα στοιχεία που έχουν έλθει στη δημοσιότητα η κατηγορία της Δύσης δεν τεκμηριώνεται.

Η Τεχεράνη, ωστόσο, δεν περιορίσθηκε σε διαμαρτυρίες. Ιρανοί συνέλαβαν ως αντίποινα βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που οπωσδήποτε έπαιξε τον ρόλο για να απελευθερωθεί το Grace-1, το οποίο μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1. Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ, κατευθύνεται ανατολικά και στις 25 Αυγούστου αναμένεται να βρίσκεται στον Μεσσηνιακό Κόλπο, χωρίς να είναι σαφές εάν προτίθεται να πλησιάσει την Καλαμάτα. Λόγω μεγέθους δεν μπορεί να ελλιμανιστεί, αλλά μπορεί να δέσει αρόδου.

Ας σημειωθεί ότι στις 16 Αυγούστου δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξέδωσε ένταλμα για σύλληψη και κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. Το αμερικανικό αίτημα στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι το δεξαμενόπλοιο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι αποτελούν κρατικό θεσμό στο Ιράν, αλλά έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση. Οι βρετανικές αρχές του Γιβραλτάρ, πάντως, απέρριψαν το αμερικανικό αίτημα, επικαλούμενες την κοινοτική νομοθεσία.

Δείτε βίντεο:Grace 1: Στην Ελλάδα μεταφέρεται η «κρίση των δεξαμενοπλοίων» μεταξύ Δύσης - Ιράν
Grace 1: Στην Ελλάδα μεταφέρεται η «κρίση των δεξαμενοπλοίων» μεταξύ Δύσης - Ιράν


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης