Ο Πλακιωτάκης καλεί σε «απολογία» τους υπεύθυνους για το χάος στην Σαμοθράκη

samothraki_art

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ΣΑΟΣ και του ΣΑΟΝΗΣΟΣ, που άφησαν το νησί χωρίς πλοίο, καλούνται σε ακρόαση - Αύριο ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού του νησιού

Σε απολογία καλεί τους υπευθύνους διαχείρισης των πλοίων ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ που άφησαν την Σαμοθράκη χωρίς πλοίο εν μέσω τουριστικής περιόδου ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κύριος Πλακιωτάκης θα ζητήσει εξηγήσεις από τους κατά το νόμο υπεύθυνους για την διαχείριση των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων της γραμμής Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης «για την μη εκτέλεση των δρομολογίων των εν λόγω πλοίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου του υπουργείου.

Προσωρινά το πλοίο Andros Jet, όπως και τα Ζέφυρος και Άναξ εξυπηρετούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης στην Σαμοθράκη και τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του νησιού, του οποίου ο τουρισμός επλήγη σοβαρά.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.


Το χρονικό 

Η Σαμοθράκη παρέμενε χωρίς πλοίο από την Κυριακή 11 Αυγούστου, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη κάτι που είχε επαναληφθεί στις αρχές του 2019 και είχε διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα!

samothraki
samothraki_art


Από τις 11 Αυγούστου, τη γραμμή εξυπηρετούσε πλέον μόνο το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ», ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ» από την γραμμή Καβάλας - Κεραμωτής, για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το «ΖΕΦΥΡΟΣ». Το «ΑΝΑΞ» και το «ΖΕΦΥΡΟΣ» όμως χρειάστηκε να διακόψουν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη λύση που δόθηκε με το επιβατηγό - οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν τελεσφόρησε, αν και το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου και έτσι το υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή την φορά το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET» δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη.

samothraki_kosmos_m


Το μείζον θέμα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το «ΑΝΑΞ» το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το «ΖΕΦΥΡΟΣ», μετά την άρση του απαγορευτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος καθώς όλα τα πλοία είναι δρομολογημένα σε γραμμές. Επεσήμαναν μάλιστα πως το πλοίο που θα εντοπισθεί ή θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμασθεί να ταξιδέψει, ή θα φύγει από άλλη γραμμή για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ANDROS JET».

samothraki-dyo


Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως η βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός πως το λιμάνι της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, καθώς, όπως έλεγαν, επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα. Η αποκατάσταση αυτή αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα το γνώριζαν όλοι οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας (Δρίτσας, Κουρουμπλής, Κουβέλης) και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, πρόσθεταν πάντως πως εν γένει όμως και πέρα από τον πυθμένα, οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι προβληματικές και απαιτούν τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους.

Κανονικά χθες Σάββατο, το «ΣΑΟΣ» έπρεπε να επιστρέψει στα δρομολόγιά του, έχοντας επισκευάσει τις βλάβες του. Ωστόσο, η πλοιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε ότι αυτό δεν θα γίνει.

Εγκλωβισμένοι στην Σαμοθράκη


Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Ναυτιλίας συνεννοήθηκε με την εταιρία του «ANDROS JET», για τη συνέχιση των δρομολογίων του, στην γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης (για το Σαββατοκύριακο έχει ήδη ανακοινώσει τα δρομολόγια το υπ. Ναυτιλίας).

Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 25/8 η ναύλωση του ΑΝΑΞ για την μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Από την κυβέρνηση επεσήμαναν πως, μέχρι χθες, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων επισκεπτών. Η προμήθεια έγινε από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και τον συντονισμό είχε ο Δήμος Σαμοθράκης. Επίσης διέθεσε 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του «ΑΝΑΞ» για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων).

Το πλοίο πραγματοποιεί τέσσερα (4) δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη για διάστημα πέντε (5) ημερών.

Παράλληλα εξασφαλίστηκαν 69.000 ευρώ για τη συνέχιση των δρομολογίων του «ΑΝΑΞ» για επιπλέον επτά ημέρες.

Ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Σαμοθράκης, όμως, προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία λόγω διακοπών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι η κυβέρνηση αναζητά λύσεις στα προβλήματα που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Μπάμπος

Και ενώ η Σαμοθράκη στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου μετράει τις «πληγές» της, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχοτο νησί αδειάζει, οι αποχωρήσεις είναι μαζικές γιατί οι επισκέπτες φοβούνται νέο αποκλεισμό, και οι επαγγελματίες του κάνουν λόγο για οικονομική αιμορραγία που προκλήθηκε από όλη αυτή την κατάσταση, ύστερα από 15 ολόκληρες ημέρες, πραγματοποιείται στο Μαξίμου σύσκεψη χωρίς τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνεχίζει τις διακοπές του απτόητος λανσάροντας τα νέα συνολάκια της εθνικής μας μοδίστρας.....

Τα παράπονά σου

στον ΣΥΡΙΖΑ που φρόντισε να προετοιμάσει τόσο καλά τη Σαμοθράκη για το καλοκαίρι και είχε κάνει και τόσο καλό πρόγραμμα δρομολογίων!! Δεν είναι αυτονόητο ότι μέσα στον δεκαπενταύγουστο αν σε κρεμάσει η εταιρεία και έχεις και τέτοιους περιορισμούς βάθους στο λιμάνι την έχεις πατήσει;

Realistis

ΝΔ δεν θέλατε; ορίστε τωρα ...Να δούμε τι αλλα θα τραβήξουμε! ΣΥΡΙΖΑ λείπεις, έλα να βάλεις ξανα τη τάξη!

έλα Καρανίκα

που χάθηκες εσύ βρε μουσίτσα

Ρε μουφες, άχρηστα κορμιά

Αναλάβατε τη διακυβέρνηση και όλα πάνε στραβά... Τζάμπα η ψήφος μας ρε τενεκέδες, άχρηστα χαμένα κορμιά....

Μουφες της ΝΔ

Όλα πάνε κατά διαόλου από όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση.... Δεν το χετε ρε.... Δυστυχώς τα κορίτσια δεν μπορούν...

Είμαστε με τα καλα μας;

Μια εβδομάδα καθόταν εκεί ο κόσμος και περίμενε πλοίο εν έτη 2019 οταν καθε μερα γυρνάνε στο Αιγαίο εκατοντάδες; Ενα αρματαγωγο του στρατού στη τελική να παρει κοσμο και να παει τρόφιμα δεν υπάρχει; Οσο για την εταιρεία διαχείρισης της γραμμής να παει σπίτι της να τη παρει κανας σοβαρός επαγγελματίας. Προφανώς και φταίνε όλοι...

Αριστερός

Να καλέσει τον Υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο που δεν έβαλε αρματαγωγά του ναυτικού να βοηθήσουν τον κόσμο αλλά προτίμησε να σηκώνει επιταφείους στην Τηνο

ηττα

οταν ξεκινας υπουργιλίκι με τέτοια ήττα η επόμενη θα είναι να ξεφτυλίσεις και τον εαυτό σου

Σιγα

τα αιματα παιδια...

Νίκος Θεσσαλονίκη

Καλεί σε απολογία τον εαυτό του;;; Πού είσαι Αρκά να σατιρίσεις τα κουφά που ζούμε;;

Ακόμα

έξω είσαι εσύ; Πίσω στην τρύπα σου σύντροφε! Μόνο πόνος απο εδώ και πέρα που μιλάς κι από πάνω.

Μεγαλο θρασος ο υπουργος

Να καλει σε απολογια τη Σαος οταν επρεπε να τρεχει για να μπουν άλλα πλοία για να λυθει το θεμα. Πιστος στην γαλαζια παραδοση των αχρήστων που χρεοκοπησαν τη χώρα και τώρα ήρθαν "αυτοδύναμοι" να την ξανα...σώσουν!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης