Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας με το νέο Ποινικό Κώδικα

Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας με το νέο Ποινικό Κώδικα

Ο πρώην ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού, όταν στις αρμόδιες υπηρεσίες του σωφρονιστικού καταστήματος έφθασε το απόσπασμα της απόφασης που εξέδωσε τη Δευτέρα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, βάσει του οποίου «έσπασαν» τα ισόβια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου 

korkoneas_apofilakisi_art
Εκτός φυλακής βρίσκεται πλέον ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος τη Δευτέρα είχε καταδικαστεί σε 13 έτη κάθειρξη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην αποφυλάκιση-εξπρές του πρώην ειδικού φρουρού συνετέλεσαν διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, αλλά και στις ποινές που πλέον προβλέπονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Η αποφυλάκιση-εξπρές του Επαμεινώνδα Κορκονέα ήρθε ένα 24ωρο μετά την χθεσινή ετυμηγορία του δικαστηρίου. Ο πρώην ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού, το μεσημέρι της Τρίτης. Κατά πληροφορίες, πέρασε ελεύθερος την πύλη των φυλακών, αφού προηγουμένως η υπεράσπισή του είχε προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το απόσπασμα της απόφασης που εξέδωσε τη Δευτέρα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όπως και όλα τα έγγραφα που απαιτούνται.

Με την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον πρώην ειδικό φρουρό για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Όμως, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας βρισκόταν ήδη 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, ενώ είχε κάνει και μεροκάματα και, ως εκ τούτου, η αποφυλάκισή του ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Πώς ο νέος Κώδικας συνέβαλε στην αποφυλάκιση

Με την απόφασή του, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με άμεσο δόλο.

Κλείσιμο
Από την στιγμή όμως που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, που προβλέπεται από το νέο Ποινικό Κώδικα, η απόφαση επί της ποινής ήταν «μονόδρομος». Και αυτό, διότι, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, η ανώτατη ποινή κάθειρξης που το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει στον κατηγορούμενο ήταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα, τα 15 έτη.

Να σημειωθεί εδώ ότι, με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις του παλαιού Ποινικού Κώδικα, η ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Κορκονέα ακόμη και με την αναγνώριση ελαφρυντικού θα ήταν τα 20 έτη. Αυτό σημαίνει ότι, αν το δικαστήριο εξέδιδε την απόφασή του με βάση τις διατάξεις του παλαιού Κώδικα, ενδεχομένως ο 47χρονος πρώην ειδικός φρουρός να αποφυλακιζόταν πολύ αργότερα.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν νομικοί, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που εισήχθη με το νέο Ποινικό Κώδικα αναγνωρίζεται πολύ πιο εύκολα από τα δικαστήρια, σε σχέση με αυτό του πρότρου εντίμου βίου, που προέβλεπε ο παλαιός Κώδικας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ελαφρυντικό προβλέπεται ότι μπορεί να χορηγείται ακόμη και σε κατηγορουμένους για ελαφρά πλημμελήματα.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, με τους συνηγόρους της οικογένειας του αδικοχαμένου μαθητή, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκο Κωνσταντόπουλο, να προαναγγέλλουν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα, η κυρία Κωνσταντοπούλου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6, έκανε λόγο για ευμενέστερη μεταχείριση του Επαμεινώνδα Κορκονέα με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ μίλησε και για μεθόδευση, ώστε ο πρώην ειδικός φρουρός να κάνει χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ακόμη, έκανε λόγο για μεθόδευση -από τις 19 Ιουνίου- αναβολής στην έκδοση της απόφασης με το πρόσχημα της ασθένειας, όπως είπε, του συνηγόρου του Κορκονέα. Σκοπός ήταν, όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η απόφαση του δικαστηρίου να εκδοθεί μετά την 1η Ιουλίου -μετά την ψήφιση, δηλαδή, του νέου Ποινικού Κώδικα.

Πέτσας: Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα αφορούν στο νέο Ποινικό Κώδικα

Μιλώντας νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε σχετικά: «Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές. Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη».

«Είναι αλήθεια ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του, που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να τροποποιηθούν, έτσι, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης