Εκτός φυλακής μέσα στον Αύγουστο με το νέο Ποινικό Κώδικα ο Κορκονέας

Εκτός φυλακής μέσα στον Αύγουστο με το νέο Ποινικό Κώδικα ο Κορκονέας

Πώς άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκισή του με το νέο Ποινικό Κώδικα - «Μονόδρομος» η απόφαση επί της ποινής, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον 47χρονο πρώην ειδικό φρουρό - Αθώος ο Σαραλιώτης

korkoneas_ar
Εκτός φυλακής θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες εβδομάδες ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, μετά την χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας (δεύτερος βαθμός), με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, στα Εξάρχεια.

Ο δρόμος για την άμεση αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού άνοιξε, καθώς χθες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε του αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με άμεσο δόλο.

Η απόφαση επί της ποινής ήταν «μονόδρομος» για τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον 47χρονο σήμερα πρώην ειδικό φρουρό. Και αυτό διότι, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, η ανώτατη ποινή κάθειρξης που το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλλει στον κατηγορούμενο ήταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, τα 15 έτη.

Να σημειωθεί εδώ ότι με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις του παλαιού Ποινικού Κώδικα η ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Επ. Κορκονέα ακόμη και με την αναγνώριση ελαφρυντικού θα ήταν τα 20 έτη. Αυτό σημαίνει ότι αν το δικαστήριο εξέδιδε την απόφασή του με βάση τις διατάξεις του παλαιού Ποινικού Κώδικα, ενδεχομένως ο 47χρονος πρώην ειδικός φρουρός να αποφυλακιζόταν πολύ αργότερα.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν νομικοί, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που εισήχθη με το νέο Ποινικό Κώδικα αναγνωρίζεται πολύ πιο εύκολα από τα δικαστήρια, σε σχέση με αυτό του προτέρου εντίμου βίου, που προέβλεπε ο παλαιός Ποινικός Κώδικας.

Αποφυλάκιση

Μετά τη χθεσινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Επ. Κορκονέας μετράει ημέρες για να βρεθεί εκτός φυλακής. Ήδη, ο πρώην ειδικός φρουρός έχει ήδη εκτίσει πραγματική ποινή 11 ετών, ενώ έχει κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία θα προσμετρηθούν ευεργετικά. Ως εκ τούτου, μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκιση του άμεσα. Μάλιστα, η όλη διαδικασία έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και ο κατηγορούμενος δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός φυλακής ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Κλείσιμο
Η χθεσινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής με τους συνηγόρους της οικογένειας του αδικοχαμένου μαθητή, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκο Κωνσταντόπουλο, να προαναγγέλλουν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε παρουσία των γονέων του ειδικού φρουρού ενώ απούσα από το δικαστήριο ήταν η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν.

Αθώος ο Σαραλιώτης

Aντίθετα, αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε από το δικαστήριο ο έτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν εκτός φυλακής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε 10ετή κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε το 2012 με περιοριστικούς όρους, μέχρι και την χθεσινή απόφαση του Εφετείου που τον έκρινε αθώο.

Σε χθεσινή δήλωσή τους, οι συνήγοροι του Β. Σαραλιώτη, Ι. Αλετράς και Χ. Διαμάντης, ανέφεραν πως η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, δικαιώνει τον αγώνα του εντολέα τους.

Συγκεκριμένα, οι δύο δικηγόροι δήλωσαν, χθες, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου: «Σήμερα μετά από ένα μακροχρόνια και κυρίως ψυχοφθόρο για όλους μας, ιδίως δε για τον εντολέα μας Βασίλειο Σαραλιώτη, αγώνα, εξεδόθη μία δίκαιη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία, ο εντολέας μας αθωώθηκε ομόφωνα, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο Βασίλειος Σαραλιώτης μετά από τριάντα μήνες που κρατήθηκε στη φυλακή και δέκα έτη υπό το βάρος μίας άδικης κατηγορίας, μετά από μία εξαιρετικά επίπονη και ενδελεχή διαδικασία, κατόρθωσε να πείσει τακτικούς Δικαστές και Ενόρκους, για την αθωότητα του, την οποία από την αρχή της όλης διαδικασίας υποστήριξε.

Η απόφαση αυτή, δικαιώνει τον αγώνα και την επιμονή του για την αθωότητά του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης