Απόφαση - σοκ από τον Άρειο Πάγο: Έχασαν τη μάχη οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

areios-mesa

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι  ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο πληρωμής είναι νόμιμος - Η απόφαση είναι αμετάκλητη και  αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δείχνοντας το σκληρό πρόσωπό της έκρινε νόμιμο όρο των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο, σβήνοντας έτσι τις ελπίδες σε χιλιάδες δανειολήπτες να αποπληρώνουν τις δόσεις τους σε ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, έτσι ώστε να πάρουν μια οικονομική ανάσα μέσα στη μάστιγα της μνημονιακής οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών που πλήττει τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο λόγω της ανατίμησης του νομίσματος είδαν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι μετά από αυτό κατέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, με ισχυρή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφασή της απέρριψε αίτηση δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο που ζητούσε να αναιρεθεί η 8713/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο δανειακός όρος της σύμβασης είναι δηλωτικός όρος της δανειακής σύμβασης και «επομένως εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας», δηλαδή δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας από τα δικαστήρια.

Η δανειολήπτρια ζητούσε να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (Ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο πληρωμής.

Αναλυτικότερα, με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης απερρίφθη, ως μη νόμιμη, η από 18.2.2015 αγωγή της με την οποία η δανειολήπτρια ζητούσε, να αναγνωρισθεί: α) ότι είναι άκυρος, ως καταχρηστικός, ο όρος της μεταξύ αυτής και της Τράπεζας της καταρτισθείσης δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού (ευρώ) προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής,

β) να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του δανεισθέντος ποσού και

γ) να αναγνωρισθεί η ανυπαρξία της οφειλής της δανειολήπτριας προς την Τράπεζα, κατά το ποσό των 27.784,84 ελβετικών φράγκων, καθώς και ότι η Τράπεζα ουδεμία απαίτηση διατηρεί κατ’ αυτής από την επίμαχη δανειακή σύμβαση.

Αναλυτικότερα, γυναίκα δανειολήπτρια έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η υπόθεση απασχόλησε το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο παρέπεμψε το όλο θέμα ως ζήτημα γενικοτέρου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία σήμερα δημοσίευσε τη σχετική απόφασή της.

Έτσι, οι 70.000 περίπου δανειολήπτες που έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο θα συνεχίσουν την αποπληρωμή των δανειακών τους δόσεων σε ελβετικό φράγκο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις δόσεις τους σε ισόποσες και ισότιμες με νόμισμα του ευρώ, βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δις ευρώ.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (241)

Parathinalos

Α.. και για κάποιους που κάνουν του “έξυπνους” και λένε το μακρύ τους και το κοντός χωρίς να γνωρίσουν το θέμα, να πω και τούτο. Υπάρχει τράπεζα που ενώ με του δανειολήπτες θέλει να εξοφλείτε η μηνιαία δόση με την τρέχουσα ισοτιμία €/CHF, με την θυγατρικής της, Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής έχει κάνει σύμβαση άκουσον άκουσον που λέει ότι άμα κλεισθεί η ασφαλιστική εταιρεία να καλύψει τις δόσεις ενός ασφαλισμένου δανειολήπτη, θα το κάνει με την ισοτιμία της ημέρας σύναψης του δάνειου ΚΑΙ ΟΧΙ με την τρέχουσα ισοτιμία. Ωριαίοι αυτοί οι τραπεζίτες.

σοκ

Κερδισανε οι τραπεζες και βλεπω τους περισσοτερους στα σχολια να χορευουν. Λαος που του αξιζει να εξαφανιστει

Dimitris

Είναι γεγονός οτι ευθύνη έχουν και οι τράπεζες, διότι δεν ενημέρωσαν σθεναρά άσχετους δανειολήπτες (θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις) και θα έπρεπε η ζημιά να βαρύνει και τα δύο μέρη. Δεν δικαιολογώ τους δανειολήπτες , αλλά σε ένα βαθμό έχουν δίκιο και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το κοινωνικό αντίκτυπο που έχει όλο αυτό. Με προβληματίζει πάρα πόλύ που οι περισσότεροι εδω μέσα υοιοθετείτε και υποστηρίζετε τις τράπεζες λες και είστε όλοι τραπεζίτες, λες και δεν έχετε ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή σας απο τις πρακτικές των τραπεζών και παίρνετε θέση ανάλογα τον πολιτικό χώρο που υποστηρίζετε τώρα.

Parathinalos

Απαντώ διότι έχω διαβάσει δικογραφία γι’ αυτό το θέμα. ΟΧΙ μόνο δεν υπήρχαν υπάλληλοι με γνώσεις επάνω σε Στεγαστικά Δάνεια με ρήτρα ξένου νομίσματος (για να ενημερώσουν τους δανειολήπτες) αλλά υπήρχε και ειδική ειδοποίηση από το ΔΝΤ προς ΟΛΕΣ τις Ελλ. Τράπεζες από το 2007 για πιθανή και μάλιστα αυξημένη υποτίμηση του Ευρώ έναντι το CHF. Μάλιστα έχω δει αλληλογραφία στελεχών Ελλ. Τράπεζας να προωθούν αυτά τα δάνειο τα όποια ως ΚΑΚΟ τραπεζικό προϊόν, μετά το 2011, ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ. Εύθηνη των τραπεζών που μετέτρεψαν τα Στεγαστικά Δάνεια σε επενδυτικά προγράμματα αλλά και της Κυβέρνησης που ΔΕΝ ελέγχει τα τραπεζικά προϊόντα που βγάζουν, οι τράπεζες κατά καιρούς στην αγορά.

ΜΠΟΥ

Με περίσσια χαιρεκακία κάποιοι και καλά ειδήμονες, στάζουν δηλητήριο για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Πόσο μυαλό θέλει για να αντιληφθείτε ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι ένα προϊόν που προωθήθηκε σκοπίμως από τις τράπεζες; ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ;;; εξυπνάκηδες

advouk7

και γιατι το πηρανε ρε μεγαλε; εσενα αμα σου δωσουν πρεζα θα παρεις; ισα ισα που το παιζανε και εξυπνοι οτι πληρωνουν λιγο.

Κατσαπλιάδες....

Να φανταστώ ότι τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα τα αγοράζεις στη λαϊκή ........Σας γλεντάει η Ελβετία κακομοίρηδες!!!!

Ε όχι και απόφαση σόκ!!!!

Με κάτι τέτοιους δημοσιογραφικούς τίτλους η ελλάδα είναι ακόμη στον πάτο.

η Ελληνικη δικαιοσυνη-΄η ανεξαρτητη

Εχουν χαρίσει εκατομμύρια δάνεια σε απατεωνισες αλλά σε ανθρώπους που καταχρηστικά είδαν να διογκωνονται οι οφειλές τους ο αρειος παγος πάντα στο πλευρό του αδίκού (όπως και στα οικογενειακα εχουν αφησει ορφανα απο πατερα 1.000.000 μωρά βάζει σε περιπετειες τον κόσμο

Ρε τι το κουράζουμε

Δε γίνεται να παίρνω δάνειο σε ξένο νόμισμα και όταν δε με βολεύει η ισοτιμία να φωνάζω. Μήπως όταν με βόλευε έδινα παραπάνω δόση; Δεν μπορούν λέει οι δανειζόμενοι να προβλέψουν τι θα γίνει σε 30 χρόνια.... Έλα, απίστευτο επιχείρημα, μην τα λέτε έτσι απότομα. Υπάρχουν λέτε αποφάσεις στην ευρώπη. ΔΕΝ υπάρχουν, μην πιστεύετε σε μαγικά, αυτά που σας λένε ήταν για άλλα ζητήματα αλλά επειδή είστε κουτοπόνηροι σας εκμεταλλεύονται οι δικηγόροι.

Parathinalos

Μάλλον δεν γνωρίζεις Καθόλου το θέμα και γι΄ αυτό μιλάς. Δεν γνωρίζεις ότι υπήρχε δόλος από τις τράπεζες και προτροπές από τους διευθυντές να προωθούντο αυτά τα δάνεια όταν μάλιστα οι Ελληνικές τράπεζες το 2007 είχα ενημερωθεί το ΔΝΤ για την τάση του CHF να φτάσει το Euro ακόμα και σε 1,2 ισοτιμία. Τώρα οι τράπεζες γιατί δεν έχουν δάνεια σε CHF ???

Truth

Όταν σου προτείνουν ένα τραπεζικό προϊόν και στην ερώτηση για ενδεχόμενο κίνδυνο, ο υπεύθυνος απαντά πως "δεν υφίσταται" τέτοιος, σαφώς και υπάρχει ευθύνη των τραπεζών για παραπλάνηση. Ο μόνος κουτοπόνηρος (με κυρίαρχο το πρώτο συνθετικό) είσαι εσύ που έγραψες το άστοχο και θλιβερό σχόλιο, τελειώνοντας και με ένα ψέμα για τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ένα πλήθος Ευρωπαϊκών χωρών.

101

Αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας. Πρώτον. Να καταλάβετε ότι ρισκάρατε εν γνώση σας με το φράγκο και δυστυχώς χάσατε. Έτσι προφανώς θα χρειαστεί να πληρώσετε παραπάνω. Δεύτερον. Που δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες; Εις τας Ευρώπας; Μάλιστα μάλιστα. Είστε σίγουροι ε; Όσο σίγουροι είστε ότι θα κερδίζατε απ το ελβετικό φράγκο σε βάθος χρόνου 20ετίας. Μην ακούτε τους δικηγόρους μόνο. Πιθανότατα σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε. Σεισάχθειες σβησίματα 90% στο πρωτοδικείο, και άλλα φαιδρά αντίστοιχα.. Καιρός είναι να μεγαλώσετε.

Νοικοκύρης οικογενειάρχης

Δώστε πόνο στα λαμόγια πασχαλιάτικα να γουστάρουμε ...

Οικολόγρια

Μία γνωστή μου, πηρε στεγαστικό σε ελβετικό καμιά 200αριά χιλ. τον καιρό που δυό τρεις της παρέας πήραμε στεγαστικά σε ευρώ. H κοπέλα δεν είχε οικονομικό πρόβλημα, τουναντίον. Συλλογή ακινήτων. Ήθελε όμως μαιζονέτα Β.Π., δεν γούσταρε να μείνει κέντρο. Άκόμα θυμάμαι το υφάκι της, όταν συζητούσαμε και πριν και αφού υπογράψαμε όλοι τις συμβάσεις μας, πώς μας το έπαιζε εξυπνάδα, οτι αυτή είναι άλλης κλάσης, επενδυτής επιπέδου και μυαλό ανώτερο από εμάς τους πτωχούς και ανόητους που υπογράψαμε σε ευρώ (περίπου τα ίδια ποσά δανείων όλοι, από 150-250 χιλ. όλοι). Τώρα χρωστάει τα κέρατά της, απλήρωτα τα περισσότερα του δανείου, πουλάει τα σπίτια που δεν υποθήκευσε μπιρ παρά και τρέχει σε δικηγόρους για να βγει κι από πάνω στην τράπεζα. Όταν τη ρωτούσαμε τι γίνεται με το δάνειο, έκανε το παγώνι. Από την θεμελιώδη σχέση risk/return, εκείνη διάλεγε να υπολογίζει μόνο στον παρονομαστή, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας. Έχουμε να μάθουμε νέα της κανα-δυο χρόνια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης