Τα Διαβατά έγιναν νέα Ειδομένη - Τα μηνύματα που ξεσήκωσαν τους πρόσφυγες

Τα Διαβατά έγιναν νέα Ειδομένη - Τα μηνύματα που ξεσήκωσαν τους πρόσφυγες

Δείτε εικόνες από drone που δείχνουν ένα ολόκληρο «χωριό»  από σκηνές - Οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο

diavata_art
Σε νέα Ειδομένη έχουν μετατραπεί τα Διαβατά, καθώς οι πρόσφυγες για δεύτερη μέρα διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να καταφέρουν να φύγουν προς τα σύνορα.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν επιτήδειοι ενημέρωναν ψευδώς τους πρόσφυγες ότι η Ελλάδα θα άνοιγε χθες τα σύνορά της, με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να βρίσκονται στην περιοχή για να μπορέσουν να φύγουν προς χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Αυτά είναι τα μηνύματα που παρέσυραν εκατοντάδες πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα ψευδή μηνύματα που ειδοποιούσαν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν, προκαλώντας μεγάλη ένταση στα Διαβατά.

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες να διαδώσουν για το άνοιγμα των συνόρων.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.

diavata_minima
Κλείσιμο


Παράλληλα, μέλος της κοινότητας των Σύρων δήλωσε στον σταθμό ότι ορισμένοι διέδιδαν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί πρόσφυγες. Για τα μηνύματα ήδη υπήρχαν κάποιοι ψίθυροι που έφτασαν στα αυτιά ανθρώπων που εργάζονται για ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Ακούγεται ότι εδώ και δύο μήνες οργανώνεται κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες και πολύς κόσμος πείστηκε», είπε στον ΑΝΤ1 η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ». Σε ερώτηση αν μπορεί να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης, εκείνη απάντησε ότι το θεωρεί πιθανό. Εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» αναφέρουν ότι άκουγαν «ψιθύρους» για ένα μήνυμα που έφτανε σε πρόσφυγες, το οποίο προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό, καθώς εκείνοι που το έστελναν έλεγαν ότι είναι εμπιστευτικό.

Στις έρευνες έχει εμπλακεί και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που προσπαθεί να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος. Ορισμένοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να έγινε από κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία. Εξάλλου, μέσα σε δύο 24ωρα οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν στην Αδριανούπολη πάνω από 200 μετανάστες και πρόσφυγες που έλεγαν ότι ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

diavata_in_new
diavata_in2_new
diavata_in3_new
diavata_in4_new
diavata_in5_new

Παρά τα επεισόδια που έγιναν χθες με τους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες-κρότου λάμψης, οι πρόσφυγες δεν έχουν την πρόθεση να απομακρυνθούν.

Πάνω από 600 άτομα συγκέντρωσαν σκουπίδια και τα έκαψαν, με αποτέλεσμα ο χώρος να σκεπαστεί από καπνό. Τρία πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν θεαματικά πλάνα από drone που δείχνουν τι συμβαίνει έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, που έχει δημιουργηθεί ένα χωριό από σκηνές. Στα πλάνα διακρίνεται και ο καπνός από τη φωτιά που έβαλαν οι πρόσφυγες σε απορρίμματα.



«Υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες στην Ελλάδα που δεν τους έχουν καταγράψει, είναι πάνω από 100 χιλιάδες, έχουν μπει λαθραία και ζουν σε άθλιες συνθήκες, χειρότερες από τους άστεγους», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή του Νικήτα Κορωνάκη και Μαρίας Κατσή το μέλος του δ.σ της Συριακής Κοινότητας Αιμάν Σλίπι.

«Δεν πιστεύω ότι πίσω από αυτήν την κίνηση βρίσκονται διακινητές γιατί δεν τους συμφέρει, δεν θα έχουν οικονομικό όφελος. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει από την Τουρκία η ίδια πορεία για να ανοίξουν τα σύνορα της Τουρκίας ώστε να μπουν στην Ελλάδα και να πάνε προς τη Δυτική Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Επικρατεί ησυχία, έντονη η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή. Υπολογίζουμε ότι περίπου 700 άτομα βρίσκονται κοντά στην δομή. Η αστυνομία έχει πάρει δρακόντεια μέτρα όσον αφορά την προσπάθεια μετακίνησης των προσφύγων για να φτάσουν σε ένα σημείο και δημιουργήσουν μία κρίσιμη μάζα. Δεν είναι εύκολο από την πλευρά τους να μετακινηθούν. Υπάρχουν διαφορετικά σημεία στα οποία γίνονται έλεγχοι», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή των Βασίλη Γούλα και Ελένης Γκρήγκοβιτς ο Περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Ξεκινάμε μία προσπάθεια διαμεσολάβησης με τον πληθυσμό ώστε να τους πιέσουμε να φέρουνε τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ταλαιπωρηθεί, έχουν ζοριστεί και θέλουν να γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο διαδικτυακό κάλεσμα, ο κ. Ράγκος υποστήριξε ότι «υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση μέσω των social media,η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος θα ελέγξει ποιοι βρίσονται πίσω από αυτά. Βλέπουμε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, κάποιοι εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς με αποτέλεσμα η ψευδή είδηση να γίνεται επικίνδυνη. Ξέρουμε ότι το ίδιο ζήτημα έχει επηρεάσει και την Τουρκία, την Ελλάδα .Φυσικά και πολλοί εντός Ευρώπης επωφελούνται από αυτήν την μετακίνηση».

Προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό

Χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, μια ομάδα προσφύγων επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας. Στόχος ήταν να προχωρήσουν προς την Ειδομένη, αναμένοντας το «άνοιγμα» των συνόρων, κάτι που δεν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβεί.

Όμως οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε εγρήγορση από ψεύτικες αναφορές στο Facebook περί ανοίγματος των συνόρων στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στον χώρο δημιουργήθηκε ένταση και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει το πλήθος.

Φωτιά στα Διαβατά έβαλαν μετανάστες


Αποχώρησαν οι πρόσφυγες από το Σταθμό Λαρίσης

Ωστόσο, όλοι οι πρόσφυγες που είχαν κάνει κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης αποχώρησαν. Νωρίτερα, είχαν κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές ζητώντας να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Στελέχη από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μετέφεραν πρόσφυγες σε Οινόφυτα και Μαλακάσα.

Από σήμερα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Φωτια στα Διαβατά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης