Τα επεισόδια με πρόσφυγες στα Διαβατά προκλήθηκαν από φήμη ότι θα ανοίξουν τα σύνορα προς την Ευρώπη

Τα επεισόδια με πρόσφυγες στα Διαβατά προκλήθηκαν από φήμη ότι θα ανοίξουν τα σύνορα προς την Ευρώπη

Εκατοντάδες πρόσφυγες διανυκτέρευσαν έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά και, κατά πληροφορίες, θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα να φτάσουν στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων

epeiso-diaa
Μια φήμη που διακίνηθηκε από ανώνυμους μέσω Facebook ότι αν ομάδες προσφύγων μετακινηθούν στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων θα υπάρξει άνοιγμα των συνόρων ήταν αυτή που προκάλεσε τη συγκέντρωση εκατοντάδων προσφύγων έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» των Διαβατών Θεσσαλονίκης και τα επεισόδια που ακολούθησαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να τους εμποδίσουν.

Οι εμπνευστές αυτής της κινητοποίησης την ονόμασαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, «καραβάνι της ελπίδας».

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ενώ ζημιές υπέστη το τζάμι αυτοκινήτου τηλεοπτικού σταθμού με αστυνομικούς να προσαγάγουν τρία άτομα, εκ των οποίων ο ένας Κούρδος και ο άλλος από το Ιράκ.

Διαβατά: Συγκρούσεις μεταναστών με την αστυνομία

Κλείσιμο
Επεισόδια με ΜΑΤ και πρόσφυγες στα Διαβατά - Voria.gr


epeiso-diaa2
epeiso-diaa3


Διανυκτέρευσαν έξω από τα Διαβατά

Παρά τα επεισόδια περίπου 600 πρόσφυγες από διάφορα camp της χώρας, σύμφωνα με το voria.gr, διανυκτέρευσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών και εκτιμάται ότι και σήμερα θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν νέα πορεία προς τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί περιμετρικά του καταυλισμού ενώ αστυνομεύεται η ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια και δικυκλιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr εργαζόμενοι της δομής έχουν ειδοποιηθεί να μην πάνε σήμερα στην εργασία τους λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Grtimes.gr - Άτυπος καταυλισμός προσφύγων στα Διαβατά


Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε τα διαμερίσματα, ή τα ξενοδοχεία που ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.

video placeholder
foto-diavat


Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μην ξεφεύγετε από το όριο της νομιμότητας

Την ίδια ώρα άλλες πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές καλούσαν τους πρόσφυγες «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης