Στα Διαβατά οι πρόσφυγες - Θα επιχειρήσουν νέα πορεία στα σύνορα

Στα Διαβατά οι πρόσφυγες - Θα επιχειρήσουν νέα πορεία στα σύνορα

«Καζάνι που βράζει» η κατάσταση στην περιοχή με περισσότερα από 500 άτομα έξω από τον καταυλισμό - Θέλουν να κάνουν πορεία προς τα σύνορα, πεπεισμένοι πως αν φτάσουν ως εκεί, θα περάσουν στην Ευρώπη

diavata-prosfyges-ena
Έκρυθμη παραμένει για δεύτερη ημέρα η κατάσταση στο κέντο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Περίπου 500 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν σε σκηνές έξω από το κέντρο, ελπίζοντας πως σήμερα θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα σύνορα με τα Σκόπια, με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην γειτονική χώρα.

Παρακινημένοι από ανώνυμες φήμες που διακινήθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι αν ομάδες προσφύγων μετακινηθούν στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων θα υπάρξει άνοιγμα των συνόρων, οι πρόσφυγες έφτασαν χθες στα Διαβατά και επιχείρησαν να συνεχίσουν. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όμως τους εμπόδισαν, οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και χημικά. Τελικά, οι πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές έξω από το κέντρο φιλοξενίας, χωρίς να υπάρξουν άλλες εντάσεις.

Διαβατά: Συγκρούσεις μεταναστών με την αστυνομία


Κλειστή είναι η Συμμαχική Οδός ενώ στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή.

Από τα χθεσινά επεισόδια πραγματοποιήθηκε μια προσαγωγή και μια σύλληψη ενός 37χρονου από το Ιράκ, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Κλείσιμο
Αυξημένη είναι η αστυνόμευση σε σημεία-κλειδιά ανά περιφέρειες, από όπου οι πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί περιμετρικά του καταυλισμού στα Διαβατά, ενώ αστυνομεύεται η ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια και δικυκλιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr εργαζόμενοι της δομής έχουν ειδοποιηθεί να μην πάνε σήμερα στην εργασία τους λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Την ίδια ώρα έκκληση προς τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε καραβάνι προς τα σύνορα «να μην ξεφύγουν από τα όρια της νομιμότητας» κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Προσαγωγή πρόσφυγα



Παρακινήθηκαν από φήμη στο Facebook

Μια ανώνυμη πληροφορία που διακινήθηκε μέσω facebook κινητοποίησε τους πρόσφυγες την Πέμπτη. Οι εμπνευστές αυτής της κινητοποίησης την ονόμασαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, «καραβάνι της ελπίδας» και διατείνονταν πως εάν οι πρόσφυγες μετακινηθούν στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, αυτά θα ανοίξουν και θα μπορέσουν να περάσουν και να συνεχίσουν προς την Κεντρική Ευρώπη, που είναι συνήθως ο προορισμός τους.

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε τα διαμερίσματα, ή τα ξενοδοχεία που ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.

Επεισόδια με ΜΑΤ και πρόσφυγες στα Διαβατά - Voria.gr


Την ίδια ώρα άλλες πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές καλούσαν τους πρόσφυγες «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης