Δάσος Στροφυλιάς: Έγινε καμένη γη από «Διαμάντι της Πελοποννήσου…»

Δάσος Στροφυλιάς: Έγινε καμένη γη από «Διαμάντι της Πελοποννήσου…»

Εμπρησμό ερευνούν οι αρχές - Σε ιδιώτες που θέλουν να «ξακρίσουν» το δάσος για προσωπικά τους συμφέροντα, μιλά η τοπική κοινωνία και ζητά προστασία του εθνικού πάρκου της περιοχής

dasos-strofilias-pente
Κρανίου τόπο θυμίζει πλέον σε μεγάλη του έκταση το δάσος της Στροφυλιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης και άφησε πίσω της καμένα εκατοντάδες – ίσως και χιλιάδες – στρέμματα – μοναδική βλάστησης και ανυπολόγιστη καταστροφή στην σπάνια πανίδα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία από νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη, επισήμως δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σύνολό τους σχεδόν στο σημείο – 33 οχήματα με 65 άντρες – προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο της κατάσβεσης, αντιμετωπίζοντας μικρές εστίες αλλά και τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.

Στο μεταξύ, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως η φωτιά προήλθε από ανθρώπινο παράγοντα με τις έρευνες να εστιάζονται σε ιδιώτες που επιθυμούν να «ξακρίσουν» τμήμα του δάσους προς όφελός τους, καθώς και σε χασισοκαλιεργειτές.

dasos-strofilias-eksi
dasos-strofilias-epta
dasos-strofilias-tria


Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, οικολογικές οργανώσεις καθώς και παρατάξεις για την ανύπαρκτη πυροπροστασία και πυρασφάλεια για ένα κατά τ’ άλλα στα λάγια αλλά και των διεθνών συνθηκών και νόμων «προστατευόμενο» δάσος.

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα σε ανακοίνωσή της εκφράζει θλίψη και προβληματισμό για την πυρκαγιά στη Στροφυλιά και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η σοβαρή (αλλά όχι ολική) καταστροφή από την πυρκαγιά στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Προβληματισμό, διότι είναι η τρίτη φορά στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και η δεύτερη μετά το 2015 που εκδηλώνεται πυρκαγιά στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία πρόκειται ακριβώς για το τμήμα του δάσους που δέχεται έντονες πιέσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό καταρρίπτει και τον ισχυρισμό των καταπατητών ότι δήθεν «προστατεύουν» το δάσος, αφού όλες οι πυρκαγιές ξεκινούν σε αυτό, το Νότιο τμήμα του δάσους, κοντά στις καλλιέργειες, τους δρόμους και τις εκχερσωμένες περιοχές.
Θα πρέπει επιτέλους να τονισθεί η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής καθώς στην περιοχή επικρατεί ασυνήθιστη για την εποχή ξηρασία, η οποία επαναφέρει στην επικαιρότητα την πάγια θέση της παράταξης μας για επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου. Αυτονόητο είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να δείξει ότι συμμετέχει έμπρακτα στην προσπάθεια για αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και όχι να λέει ότι το σκέφτεται ενώ στην πράξη επενδύει σε εξορύξεις και άλλα καταστροφικά για το περιβάλλον εργα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στον τόπο της καταστροφής, ο Περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κουμπούρας και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την Οικολογική Δυτική Ελλάδα Κώστας Παπακωνσταντίνου δήλωσαν : «Σημαντική πλέον είναι η επόμενη μέρα της καταστροφής. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η με μηχανικά μέσα παρέμβαση στην περιοχή, η οποία, όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν θα έχει εξίσου καταστροφικά με την πυρκαγιά αποτελέσματα. Ας αφήσουμε τη φύση να επουλώσει μόνη της τις πληγές της όπως αυτή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και ας κάνουμε την προστασία της υπόθεση όλων μας. Τέλος, ας σημειωθεί ότι ευτυχώς η πυρκαγιά περιορίστηκε σε ένα μικρό τμήμα του δάσους κυρίως με Χαλέπια Πεύκα. Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους – και ιδίως το μεγαλύτερο τμήμα με τις Κουκουναριές – παρέμεινε άθικτο».

Κλείσιμο
«Την ώρα που οι φλόγες κατασπαράζουν την καρδιά ενός σπάνιου δάσους και η Ηλεία και η Αχαΐα χάνουν ένα σημαντικό τμήμα της οικολογικής περιουσίας τους, η σκέψη μας δεν μπορεί να είναι πουθενά αλλού από την ταχύτερη δυνατή εξουδετέρωση της πυρκαγιάς, ώστε να σταματήσει η καταστροφή, ενώ αμέσως μετά πρέπει να φροντίσουμε για το σχέδιο ανάπλασης και προστασίας της πυρόπληκτης περιοχής, αλλά και να αναθεωρήσουμε πλήρως τον σχεδιασμό επιτήρησης και προφύλαξης των δασών μας και ιδιαίτερα της Στροφυλιάς, που αν και εντάσσεται σε συνθήκες προστασίας, κάθε άλλο παρά προστατευμένη αποδείχθηκε», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που από το απόγευμα της Τρίτης ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσης, ενώ επίσης, έχει ήδη επικοινωνήσει με συνεργάτες του και ειδικούς επιστήμονες για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όλα από την αρχή», πρόσθεσε επίσης: «Αυτές οι ώρες δεν προσφέρονται, ούτε για επικοινωνιακές πομφόλυγες και φωτογραφίες με φόντο τις φλόγες, ούτε όμως και για προεκλογικού τύπου αντιπολιτευτικές κορώνες. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζητήματα και ευθύνες, που είτε έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των Σαμαραίϊκων και της δασικής έκτασης, είτε με την ελλιπέστατη επιτήρηση της προστατευόμενης περιοχής. Όλα αυτά όμως, θα τα δούμε αμέσως μετά το τέλος της πυρκαγιάς, οπότε θα επισκεφθώ την περιοχή για να συζητήσω με φορείς και πολίτες όλα όσα πρέπει να γίνουν από την αρχή και από τη δική μας περιφερειακή Αρχή. Και εμείς δεν λέμε λόγια που… καίγονται με το πρώτο φύσημα του ανέμου. Η Στροφυλιά θα προστατευθεί, ό,τι και αν απαιτηθεί!».

dasos-strofilias-okto
dasos-strofilias-enteka
dasos-strofilias-ena
dasos-strofilias-tessera
dasos-strofilias-tria
dasos-strofilias-epta




Πηγή: patrastimes.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης