ΝΔ: Πέντε ερωτήματα για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα

ΝΔ: Πέντε ερωτήματα για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα

Δεκαέξι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, σχετικά με την ετοιμότητα των εναερίων μέσων

aeroplana_pyrosvestika
Μία ημέρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο προστατευόμενο από τη συνθήκη Ramsar πευκοδάσος της Στροφυλιάς και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν για την επέμβαση των εναέριων μέσων, 16 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, σχετικά με την ετοιμότητα των εναερίων μέσων για την αντιπυρική περίοδο.

Όπως σημειώνουν, «σε έναν μήνα εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, για τις ανάγκες της οποίας η προετοιμασία, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διασφάλιση των αναγκαίων μέσων προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολύ νωρίτερα.

Κρίσιμο εργαλείο και τμήμα του σχεδιασμού και της προετοιμασίας αυτής αποτελούν τα εναέρια μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος και περιλαμβάνουν τα εθνικά εναέρια μέσα (πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα), τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα μεσαίου και βαρέως τύπου, καθώς επίσης και τα ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με δεδομένη την ύπαρξη σημαντικών θερμοκρασιακών εναλλαγών στη γεωγραφική μας περιοχή, την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών σε αμιγώς δασικές περιοχές, αλλά και την επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλη Κικίλιας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης, Σοφία Βούλτεψη, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Κώστας Καραγκούνης, Γιώργος Καρασμάνης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας και Κώστας Τσιάρας ρωτούν τους δύο υπουργούς:

«1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε τα απαιτούμενα μέσα να είναι διαθέσιμα εγκαίρως για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου;

2. Ποια εναέρια μέσα θα βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου;

Κλείσιμο
3. Πού προβλέπεται να τοποθετηθούν, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό; Ποια θα είναι η πτητική τους διαθεσιμότητα;

4. Έχει διασφαλισθεί και μέχρι πότε η υποστήριξή τους με τα αναγκαία μέσα;

5. Με ποιο τίμημα, ποιους όρους ενοικίασης-υποστήριξης, για ποιο αριθμό ωρών πτήσεως, καθώς επίσης και για ποιο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα;».

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., «το Μάτι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Μετά και την περσινή τραγωδία, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική και έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών. Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης