Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας

babiniwtis

Πρόκειται για εκσερβισμένα βουλγαρικά. Η αναγνώρισή τους θα χρησιμοποιηθεί για να εγείρεται μειονοτικό ζήτημα, παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα


«Μέγα λάθος» χαρακτήρισε την αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική» ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης και υπογράμμισε ότι η αναγνώριση αυτή δημιουργεί μια εστία η οποία θα δημιουργεί μειονοτικά θέματα.

Μιλώντας στην εκπομμπή «Ακραία φαινόμενα» του Σκάι, ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε ότι η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά» δεν έχει καμμία σχέση με τα ελληνικά και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομάζεται μακεδονική. Θα μπορούσε να λέγεται Βουλγαροσερβική ή μακεδονοσλαβική, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι οι γείτονες επέμεναν να χαρακτηριστεί μακεδονική γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε επίσης ότι παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας δημιουργεί μια επιστημονική εστία η οποία θα θέτει μειονοτικό ζήτημα με αφορμή τη γλώσσα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επειδή βάλαμε την τζίφρα, ήρθε το ουράνιο τόξο, μια ομαδούλα ανθρώπων, και ζήτησαν από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, επικαλούνται εθνικότητα και γλώσσα, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη.

Λένε οι αυτονομιστές, ζητάνε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή μιλιέται στη Β. Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν εδίναι αλήθεια, όμως, αυτό δεν μιλάμε βουλγαροσέρβικα στη Β. Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν μιλιέται η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια. Αυτό που μιλιέται στην Ελλάδα είναι Βουλγάρικα.

Δεν υπάρχουν μονόγλωσσοι Έλληνες, όσοι παλαιότεροι γνωρίζουν αυτό το ιδίωμα, μιλάνε ελληνικά, είναι Έλληνες και όπως σε άλλες περιοχές μιλάνε τα αρβανιτικά, τα βλάχικα, μιλάνε κάποιοι γέροντες, αυτό είναι όλο». 
Όπως εξήγησε ο καθηγητής γλωσσολογίας «Η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπιοα είναι βουλαγαρικής καταγωγής, εκσερβισμένη επί Τίτο. Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τν χώρα Μακεδονία και τη γλώσσα μακεδονική, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκαν τώρα, το 2019.

Δεν έχει καμμία σχέση με τα ελληνικά. Γράφεται με κυριλικό αλφάβητο. Θα μπορούσε να λέγεται και μακεδονο-σλαβ ική. Σε καμμία περίπτωση μακεδονική.
Γιατί το όνομα είναι ταυτότητα. και παραπέμπει στον πολιτισμό». 

Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί γλώσσα ούτε είχε τεθεί και τέτοιο ζήτημα. Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι επί Γιουγκοσλαβίας, το υπ. Πολιτισμού (και όχι το υπ. Εξωτερικών) υιοθέτησε κάποιες οδηγίες για το πώς πως θα γράψουμε με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα περιοχών, τα τοπωνύμα.

«Η γλώσσα είναι ταυτότητα  -είπε ο κ. Μπαμπινιώτης- και στηριζόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών,  κάποιος μπορεί να διεκδικήσει αναγνώριση εθνότητας διαφορετικής, μειονότητας, οι Αλβανοί των Σκοπίων να πούνε εμείς είμαστε κάτι άλλο και να ενωθούμε με την Αλβανία.

Αυτές οι τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από τη συμφωνία. »

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος την άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών. «Κατ΄ αρχήν η πανεπιστημιακή κοινότητα αντέδρασε στη συμφωνία» είπε ο κ. Μπαμπινιώτης και συμπλήρωσε: «Εάν δεν έφερε το ψευδψώνυμο μακεδονική, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχθεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα. Είναι μέγα λάθος η αναγνώριση αυτής της γλώσσας και θα γεννά προβλήματα. Δημιουργείται μια εστία επιστημονική πια η οποία θα υποστηρίζει μειονοτικά θέματα».

Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας

ΣΧΟΛΙΑ (98)

Οράτιος

Προδοτη Σαμαρά, αυτός φταει για όλα τα δεινά. Ο Συριζα απλά ήρθε να κανει damage control. Ξυπνάτε γίδια, ο Κούλης είναι η καταστροφή σας.

5Zalis

νικόλαος κοτζιάς: η εξωτερική πολιτική οφείλει να είναι τολμηρή και πατριωτική, χωρίς τυχοδιωκτισμούς...!

Αλληλέγγυος κουνελοπνιχτης

Άσε μας κουκλίτσα μου

Μάκης

ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΙΡΟ, ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΑΝ ΕΜΠΑΙΝΕ ΤΟ - ΒΟΡΕΙΟ- ΣΕ ΟΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ! ΔΗΛ. ΒΟΡΕΙΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΒΟΡΕΙΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΒΟΡΕΙΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ! ΤΩΡΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ,... ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ !!

Όταν αφήνεις τα θέματα να λιμνάζουν επί δεκαετίες...

Aυτά θα μπορούσαν να γίνουν μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 90 που ο συμβιβασμός στο "βόρειο-" και μόνο σε όλους τους προσδιορισμούς ήταν εφικτός. Τότε όμως είμασταν "ανένδοτοι" κι εναντίον κάθε συμβιβασμού (παρασυρμένοι από παπάδες και δημαγωγούς) ούτε καν για σύνθετη ονομασία, με αποτέλεσμα επί δεκαετίες να επικρατεί και να γίνει παντού γνωστό το σκέτο Μακεδονία ως το όνομα της πΓΔΜ, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας μάλιστα ότι από το 1945 ονομαζόταν ήδη με το (σκέτο) "Σοσιαλιαστική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Τι είναι χρόνος

Το πραγματικό όνομα του ηθοποιού John Wayne ήταν Marion Robert Morrison. Όλος ο κόσμος (σχεδόν) τον γνώριζε και τον γνωρίζει ως John Wayne. Το πραγματικό όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων ήταν FYROM (ΠΓΔΜ). Μόλις τώρα, με την απαίσχυντη προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, ονοματίστηκαν Μακεδονία και Μακεδόνες. Ο χρόνος δεν τα ισοπεδώνει όλα. Σκέψου το.

Η Αριστερά θα σας κανει ανθρώπους

Ο Αλεξης θα μοιράσει δικαια τα νεα συνορα της χωρας και θα φερει την ειρηνη στα Βαλκανια

Περί γλωσσών

Λίγο αργά το θυμήθηκε. Εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες η γλώσσα αυτή έχει διεθνώς αναγνωριστεί (και από την Ελλάδα) ως Macedonian (en) - macédonien (fr) Makedonisch (de), δηλ. "μακεδονική" (με κωδικό mk) στο ISO 639 για τις ονομασίες και των κωδικών των γλωσσών (βλ. ISO 639.2 Codes for the Representation of Names of Languages). To ISO και με την πρότερη μορφή του υπάρχει από το 1967. Αν ο κ Μπαμπινιώτης διαφωνούσε με την ονομασία και είχε επαρκή επιστημονικά επιχειρήματα έπρεπε να είχε κάνει από τη δεκαετία του 70 ή του 80 επιστημονική εισήγηση προς τη Γραμματεία Διαχείρισης του ISO 639 για τη μετονομασία της γλώσσας. Ως γλωσσολόγος προφανώς και τα γνωρίζει αυτά. Δεν περίμενε η "μακεδονική" την αναγνώρισή της από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού έτσι ήταν αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες (ουδεμίας εξαιρουμένης), αφού όλες οι χώρες και διεθνείς οργανισμοί ακολουθούν τα πρότυπα ISO. Εξάλλου οι ονομασίες των γλωσσών δεν αποφασίζονται από πρωθυπουργούς χωρών, αφού άλλο πράγμα η γλώσσα και άλλο η πολιτική εξουσία στην κάθε χώρα. Υπάρχουν γλώσσες που μιλιούνται σε περισσότερες από μία χώρες και υπάρχουν πολλές χώρες στων οποίων το εσωτερικό ομιλούνται περισσότερες από μία γλώσσες. Δεν θα μπορούσαν οι πρωθυπουργοί να αποφασίζουν για επιστημονικά θέματα, αυτά είναι αρμοδιότητα ειδικών επιστημόνων και ειδικών επιτροπών.

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ

Τοτε γιατι ασχοληθηκαν στην συμφωνια Πρεσπων για το ποια γλωσσα θα τους αναγνωρισουμε; Ολος ο κοσμος να τους αναγνωρισει αμα η Ελλαδα δεν θελει αυτο τους εκαιγε.Και μαντεψε γιατι;

Διαχείριση προτύπων

Στη Συμφωνία περιγράψαν αυτό που ήδη ίσχυε διεθνώς (επανάληψη για το εσωτερικό της πΓΔΜ) προσθέτοντας επίσης τη διασαφήνηση ότι είναι σλαβική γλώσσα (για το εσωτερικό της Ελλάδας). Περιττές αναφορές, απλώς για εσωτερική κατανάλωση και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του win-win στις αναφορές των media των δύο χωρών. Θα μπορούσε να μην υπάρχει και καμιά αναφορά, δεδομένου ότι αυτό το θέμα ήταν λυμένο ή, αν ξανανοίγε, θα έπρεπε να γίνει μέσω ISO 639. To ISO 639, όπως και όλα τα πρότυπα, είναι ζωντανό πρότυπο. Υπόκειται σε διαδικασίες αναθεώρησης. Και τώρα ακόμα, όποιος γλωσσολόγος θέλει μπορεί να στείλει εισήγηση για την επανεξέταση της ονομασίας ή του κωδικού κάποιας γλώσσας και, αν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές γλωσσολόγων, μια γλώσσα ενδέχεται να μετανομαστεί. Και τώρα και αύριο και σε δέκα χρόνια. Αρκεί να υπάρχει επαρκής επιστημονική υποστήριξη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Βέβαια, αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει τελείως ανεξάρτητα από το πώς ονομάζουν οι ίδιοι αυτοί που μιλάνε τη γλώσσα τους. Προφανώς οι γλωσσόλογοι λαμβάνουν υπόψη τους το πώς λένε οι ίδιοι τη γλώσσα τους, αυτοί που τη μιλάνε. Εμείς π.χ. δεν ονομάζουμε τη γλώσσα μας, ούτε μακεδονικά, ούτε κρητικά, την ονομάζουμε ελληνικά. Αν όμως αποφασίζαμε να μετονομάσουμε τη γλώσσα μας από ελληνικά σε μακεδονικά και την αποκαλούσαμε έτσι για μερικές δεκαετίες (και υπήρχε αποδεδειγμένη σταθερότητα στην ονομασία), οι γλωσσόλογοι που διαχειρίζονται το ISO θα το λάμβαναν υπόψη τους. Όσον αφορά το ISO 639, αυτό χρησιμοποιείται διεθνώς από τους πάντες (διεθνείς οργανισμοί, ίντερνετ, software) για δεκαετίες.

Διπλοπροσωπεία ή δεν γνωρίζει την μητρική του;

Ο γυιός του πρώτου προέδρου της FYROM κ. Vladimir Gligorov έχει αναρτήσει το βιογραφικό του (CV ) δύο φορές στο διαδίκτυο. Σε ένα παλαιότερο CV γράφει: Language skills English, Russian, Serbo-Croatian (mother tongue), other Slavic languages. Στην νεώτερή του ανάρτηση γράφει: Language skills English (fluent), French, German (some), Macedonian (mother tongue), Serbo-Croatian (first language), other Slavic languages. Σημεία και τέρατα λοιπόν.

Gianis

KYRIE MPAMPINIOTH TORA THA SAS POYN FASISTA OI POLAKHDES, TORA THA MOY PHTE KALYTERA FASISTAS PARA KOPROSKYLO KAI KSEFTILAS TOY YPOKOSMOY TON SYRIZAION KAI THA EXHS APOLYTO DIKIO.

Ελληνικά με λατινικό αλφάβητο

Tα greeklish που χρησιμοποιείτε σε ποιό πρότυπο μεταγραφής προς τη λατινική στηρίζονται; Υποστηρίζετε την εισαγωγή και χρήση του λατανικού αλφαβήτου στα ελληνικά, μιμούμενος τον Κεμάλ Ατατούρκ που εισήγαγε το λατινικό αλφάβητο στην τουρκική ή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο ορισμένων σλαβικών γλωσσών (π.χ. πολωνικά, τσέχικα, κλπ) που γράφονται με λατινικό αλφάβητο; ή απλώς ως μέσον κάλυψης ορθογραφικών λαθών; Ουδέν το μεμπτόν, αφού και το λατινικό αλφάβητο (όπως το αποκαλούμε) ήταν ένα από τα αρχαία ελληνικά αλφάβητα.

Νεοφανεις Έλληνες Πολιτικοί ήρθε η ώρα να

να αναγνωριστεί η γηγενης Μακεδονική Μειονότητα των Ελλήνων στα Σκόπια του Κοσσυφοπεδίου (γεωγραφικά)

Οι Έλληνες δώσαμε αυτό το όνομα στη γλώσσα

Οι εθνικισμοί και οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί είναι ξεπεράσμενοι, έληξαν (μαζί με ποταμούς αίματος επί αιώνες) με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του ΟΗΕ. Τη γλώσσα πάντως αυτή την ονόμασαν "μακεδονικά" οι ίδιοι οι νεοελλαδίτες όταν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα πήγαιναν στη Μακεδονία (που δεν ήταν ακόμα ελληνική ή όταν πρωτοέγινε ελληνική) και άκουγαν μια γλώσσα που δεν ήταν ούτε ελληνικά, ούτε ισπανοεβραϊκά, ούτε αλβανικά, ούτε ακριβώς βουλγαρικά. Οι ίδιοι οι νεοελλαδίτες έδωσαν αυτήν την ονομασία ("μακεδονικά"). Όλοι οι νεοέλληνες (νοτιοελλαδίτες) συγγραφείς της εποχής έτσι αποκαλούσαν αυτή τη γλώσσα στα βιβλία τους.

γνώστης

...η οποία όμως μακεδονική που λες δεν είχε καμία σχέση με εκείνη τη μακεδονική που επινόησε ο Τίτο μέσα από τη σύζευξη της δυτικής βουλγαρικής διαλέκτου με το σερβικό συντακτικό και τη σερβική γραμματική.

Διάλεκτοι

Υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι της "μακεδονικής", όπως και της αλβανικής.

Λεξικογράφε

Αναρωτιέμαι ποιος έβαλε στο λεξικό του ότι η λέξη Βούλγαρος σημαίνει οπαδός του ΠΑΟΚ. Η γλώσσα του πεζοδρομίου πιθανόν μπορεί να αποτελέσει ύλη ενός βιβλίου, πλην όμως δεν τοποθετείται σε λήμματα λεξικών μαζί με την επίσημη χρήση των λέξεων, επειδή με τον τρόπο αυτόν επισημοποιείται και ανάγεται σε θεσμό. Θα περίμενα ο κ. Μπαμπινιώτης, πριν αναφερθεί στις ευθύνες άλλων, να αναλάβει τις σχετικές με το θέμα δικές του ευθύνες, αλλά μάταια...

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΡΘΡΟ 44 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Midian

Καλά τα λέει ο Μπαμπινιώτης. Έχουμε γίνει ανέκδοτο και ρεζίλι στη Βουλγαρία και τη Σερβία. Ακούνε τι συμφωνήσαμε και δεν μπορούν να σταματήσουν τα γέλια. Ένα μάτσο κομπλεξικοί και αμόρφωτοι μας κάνουν συνέχεια διεθνώς ρεζίλι . Άντε να το τερματίσουμε τώρα και να αποδεχτούμε και άλλα πράγματα με Τουρκία και Αλβανία. Να γελάει το σύμπαν με την κατάντια μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

marin02

Καταστροφικό να υπάρχουν μονοπώλια στο λιμάνι, που φτιάχνουν in-house τις δικές τους εταιρείες, επισήμανε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά

katagelia_ar

Μεγάλωσε μέσα στη φρίκη και τη βία του πατέρα που εξέδιδε την ίδια του την κόρη. Κατάφερε να ξεφύγει σπουδάζοντας. Αλλαξε ταυτότητα και πλέον διαπρέπει ως ηθοποιός - Επέστρεψε για να σώσει την αδελφή του αλλά κυρίως την ψυχή του, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο του πατέρα τους