Η «Σέρσεϊ» για την φρίκη στην Μόρια: «Αδιανόητα απάνθρωπες» συνθήκες - Ράγισε η καρδιά μου

Η «Σέρσεϊ» για την φρίκη στην Μόρια: «Αδιανόητα απάνθρωπες» συνθήκες - Ράγισε η καρδιά μου

Η ηθοποιός Λένα Χίντεϊ βρίσκει το κολαστήριο των προσφύγων στη Μόρια παράμοιο με τον σκληρό κόσμο του Game of Thrones, γεμάτο βία, επιθέσεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους πιο αδύναμους

sersei-lannister-ena
Σοκαρισμένη από όσα είδε στην Μόρια, η ηθοποιός Λένα Χίντεϊ, που υποδύεται την σκληρόκαρδη βασίλισσα Σέρσεϊ Λάνιστερ στο διάσημο Game of Thrones, δήλωσε πως οι συνθήκες στο στρατόπεδο προσφύγων είναι «αδιανόητα απάνθρωπες».

Η τηλεοπτική Σέρσεϊ βρέθηκε στην Μόρια την περασμένη Τρίτη, ως εκπρόσωπος της οργάνωσης IRC («Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης») και μίλησε στην Καθημερινή για όσα είδε εκεί. «Ράγισε η καρδιά μου από τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια», δηλώνει και εξηγεί πως ασχολείται με το προσφυγικό κυρίως ως μητέρα, που δεν μπορεί να δεχτεί πως «υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σε τόσο άθλιες συνθήκες».

Η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη επίσκεψή της στην Ελλάδα για το προσφυγικό, καθώς έχει ήδη δει τον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ, το καλοκαίρι του 2016. Τότε, όπως λέει, δεν της είχε επιτραπεί η είσοδος στη Μόρια και η ίδια δεν μπορεί να φανταστεί πόσο χειρότερα ήταν τα πράγματα.

Όσο για το τι επικρατεί τώρα στη Μόρια, η περιγραφή της είναι συγκλονιστική: «Δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Η περιοχή μυρίζει άσχημα κι αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν παντού ακαθαρσίες. Η ουρά για το συσσίτιο, ωστόσο, είναι το πιο απάνθρωπο και σοκαριστικό πράγμα που είδα. Οδηγεί στην απόλυτη ταπείνωση τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους. Οι πρόσφυγες περιμένουν όρθιοι στην ουρά για το πρωινό τους έως και τέσσερις ώρες και αμέσως μετά επιστρέφουν στην ίδια ουρά για το μεσημεριανό! Οι συνθήκες είναι τόσο φρικτές και οι εκρήξεις βίας τόσο συχνές, που αρκετοί προτιμούν να μην μπουν σε αυτή την διαδικασία. Προτιμούν να πεινάσουν».

Ειδικά για τις γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η Λένα Χίντεϊ λέει: «Οι γυναίκες στη Μόρια βρίσκοναι καθημερινά αντιμέτωπες με βία, σεξουαλικές επιθέσεις και εκφοβισμό. Φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τα βράδια γιατί δεν υπάρχει φωτισμός. Οι γυναίκες, σωματικά ασθενέστερες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοια περιστατικά γι' αυτό η βία είναι πλέον η καθημερινότητά τους. Τι τραγική πραγματικότητα! Γυναίκες και μητέρες να έχουν αντιμετωπίσει την φρίκη του πολέμου και να στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν να εγκλωβίζονται στην φρίκη της Μόριας».

Τέλος, ως «Σέρσεϊ» δεν διστάζει να παρομοιάσει την πραγματικότητα στη Μόρια με τον φανταστικό, γεμάτο βία και σκληρότητα κόσμο του Game of Thrones, λέγοντας πως «παρουσιάζει ένα σύμπαν που μοιράζεται με την Μόρια τα ίδια σκληρά χαρακτηριστικά».

Κλείσιμο
Όσον αφορά το πολυαναμενόμενο φινάλε της τηλεοπτικής σειράς, το μόνο που αποκάλυψε για την Σέρσεϊ Λάνιστερ, στο «σκληρό προσωπείο» της οποίας βρίσκει «μια πρώιμη αλλά και κάπως άγρια εκπροσώπηση του φεμινισμού στον κόσμο του Γουέστερος - μια ισχυρή γυναικεία φιγούρα που υψώνει το ανάστημά της», είναι το εξής: «Δεν νομίζω δυστυχώς πως θα λυτρωθεί στο φινάλε της σειράς, αλλά... σίγουρα θα τη δείτε με σαφώς κλονισμένη αυτοπεποίθηση. Για πρώτη και τελευταία φορά!».

«Είμαι στη Λέσβο, στο δεύτερο ταξίδι μου και μόλις βγήκα από το στρατόπεδο της Μόρια», λέει η ίδια στο βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram. Στην συνέχεια περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί με την βία και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, με σκοπό να κινητοποιήσει το κοινό να κάνει δωρεές στην οργάνωση για την Διάσωση πρσφύγων, της οποίας η ίδια είναι εκπρόσωπος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Thankyou for listening 🥰 @theirc @irceurope

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lena Headey (@iamlenaheadey) στις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης