Ράπισμα από Διεθνή Διαφάνεια: Λάθος ο διορισμός Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων

Ράπισμα από Διεθνή Διαφάνεια: Λάθος ο διορισμός Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων

Στην 67η θέση η Ελλάδα - Σε θέματα κρατικής διαφθοράς η χώρα έκανε βήματα προς τα πίσω! - Μόνο η Βουλγαρία χειρότερη από εμάς - Τι αναφέρεται στην έκθεση για τη Βασιλική Θάνου - Βρισκόμαστε στις υπό παρακολούθηση χώρες!

Ράπισμα από Διεθνή Διαφάνεια: Λάθος ο διορισμός Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων
Δυσοίωνα τα νέα για τη χώρα μας καθώς σε θέματα κρατικής διαφθοράς, τα βήματα που έκανε η χώρα μας είναι προς τα πίσω!

Η θέση της Ελλάδας στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας υποχώρησε το 2018 κατά οκτώ θέσεις καταλαμβάνοντας την 67η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Στην ΕΕ, η μόνη χώρα που σημειώνει χειρότερες επιδόσεις είναι η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» (CPI –Corruption Perception Index), το 2017 η Ελλάδα κατατασσόταν στην 59η θέση (σε σύνολο 180 χωρών) συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς. Το 2018 όμως συγκέντρωσε μόλις 45 βαθμούς υποχωρώντας στην 67η θέση.Στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, ο πρόσφατος διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας- εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπήρξε διορισμένη, στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

Ειδικά για την Ελλάδα η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει πως, παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει σταματήσει και το βάρος της γραφειοκρατίας κρατά καθηλωμένη την χώρα.

«Το 2018, μια σειρά σκανδάλων υπονόμευσε τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης μια υπόθεσης που αφορούσε στις ακατάλληλες προμήθειες φαρμάκων από την ελληνική κυβέρνηση, όπου πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί κατηγορήθηκαν για παρατυπίες», αναφέρει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

«Στην ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κατατάσσεται στις «υπό παρακολούθηση χώρες», υποστηρίζει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Δρ. Δαμάσκου Άννα.

«Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Ως εκ τούτου, πρέπει ως χώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης