Με Δανέλλη, Κουίκ και Ραγκούση η εκδήλωση για τις Πρέσπες στο Μέγαρο Μουσικής

koiss

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Με τη συμμετοχή στελεχών της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής ειδική εκδήλωση με τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών».


Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής πανεπιστημιακοί και πολιτικοί ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους αναφορικά με την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη. Από την ιστορική αναδρομή και τα εδάφη μέχρι τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα πολιτικά κόμματα το Μακεδονικό οι ομιλητές είχαν πολλά να προσθέσουν στα όσα ήδη γνωρίζαμε.

Υπήρξαν επικρίσεις για τη στάση των δυο κομμάτων εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι ομιλητές κάλεσαν τους πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου να μιλήσουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος (ιστορικός -Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών ) Νίκος Μαρατζίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) Κωστής Παπαϊωάννου (τέως πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων) Μιχάλης Σταθόπουλος (επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ), Σωτήρης Βαλντέν (διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών) καθώς και οι πολιτικοί Δημήτρης Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου), Νίκος Μπίστης (πρώην υπουργός) και Γιάννης Ραγκούσης (πρώην υπουργός).

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, oι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο  Γιώργος Κατρούγκαλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Σταύρος Κοντονής.
Χαιρετισμό απήυθυνε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στην αίθουσα και κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση με τον οποίο και συζήτησαν για αρκετή ώρα. Στην εκδήλωση και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Μαρία Ρεπούση.  
papax

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου συζήτησης μίλησαν οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαραντζίδης, Κωστής Παπαϊωάννου και Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ο Σπύρος Δανέλλης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ανέφερε τις απόψεις του Σαμαρά για το Μακεδονικό για τις οποίες άσκησε κριτική και στη ΝΔ, όπου καταχειροκροτήθηκε.

Είπε δε «επειδή τα πρόσωπα γράφουν ιστορία ο Τσίπρας και ο Ζαεφ γράφουν ιστορία είτε μας αρέσει είτε όχι». 

«Όταν ανακοίνωσα τη συμφωνιών των Πρεσπών χειροκρότησαν όλοι ακόμα και όσοι προέρχονταν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όταν ρωτήθηκε πριν λίγες ημέρες ακόμα και ο Βεμπερ άδειασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε τη Συμφωνία. Έγιναν ρόμπα να το πω λαϊκά. Όλος ο κόσμος υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Είναι  απόφαση θεσμικής και πατριωτικής ευθύνης η απόφαση του Αλέξη Τσιπρα να δεχτεί την παραίτηση του υπουργού άμυνας. Τις επόμενες ήμερες ελπίζω να έχουν δυο ναι. Ένα υπέρ της σταθερότητας της χωράς και ένα ναι στη Συμφωνία. 

Και όλα αυτά να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση της κύρωσης για να ενισχύουν το κεντροαριστερό πρόσημο», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών» - 2ος Κύκλος


O Αντώνης Λιάκος, ιστορικός στο ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι πρέπει «να δούμε τη συμφωνία όχι σαν ένα τέρμα μιας διαδικασίας που προετοιμάστηκε καλά, αλλά ως αφετηρία εξελίξεων. Υπάρχει και ένα πολιτισμικό διακύβευμα».

«Έχουμε μια συμφωνία που έρχεται μετά από απόφαση των δυο ηγετών» είπε ο κ. Λιάκος για να υπογραμμίσει πως η ιστορική Μακεδονία δεν είχε ποτέ σαφή γεωγραφικά σύνορα. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κερδισμένη από τη συμφωνία είναι η Ελλάδα.

Παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία επανέλαβε πως η Μακεδονία χωρίστηκε σε τρία κομμάτια με την Ελλάδα να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών. Το όνομα όπως υπενθύμισε ο κ. Λιάκος έμεινε ως θέμα σε εκκρεμότητα. Συμπλήρωσε πως η επίλυση του ζητήματος έχει σημασία για τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. «Η μη λύση σημαίνει τη διαιώνιση της λύσης του χθες. Δεν αφορά μόνο τη σχέση των δυο χωρών (Ελλάδας - πΓΔΜ) και των Βαλκανίων αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τεταμένες σχέσεις με τους γείτονες της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιάκος άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις τους «Προφάσεις εν αμαρτίες» και υπογράμμισε πως «έχουμε πολιτισμικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία».


Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, χαρακτήρισε το Μακεδονικό ως «μια σειρά λαθών επί τριάντα χρόνια. Μια διολίσθηση στο λάθος».


«Το μακεδονικό είναι μια πληγή, είναι μια μεγάλη επιχείρηση με πολιτικά και οικονομικά οφέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά και άσκησε σκληρή κριτική, καθώς όπως είπε, το μακεδονικό ζήτημα «κατέστησε την εκκλησία συνδιαμορφωτή της εξωτερικής πολιτικής και άνοιξε έναν επικίνδυνο διάλογο».

«Η συγκυρία είναι μοναδική. Δύσκολα θα ξαναβρούμε Ζάεφ και δύσκολα θα ξαναβρούμε κυβέρνηση που θα δρα μακριά από τον Βουκεφάλα. Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε τον αλυτρωτισμό των άλλων με τον αλυτρωτισμό μας. Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαϊωάννου. «Είναι θλιβερό δείγμα της κρίσης να εξαρτάται η πορεία της συμφωνίας από τον Πάνο Καμμένο» είπε και ζήτησε να μην απαξιώνεται οριζόντια ο κόσμος που εκφράζει κάποιες ευαισθησίες για το μακεδονικό.

«Η ελπίδα της Συμφωνίας, στέλνει μήνυμα σε μια περίοδο αυξανόμενης Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Όλοι μας και πρωτίστως οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν να σταθούν. Οι καιροί είναι πονηροί, θα δεχτούμε επιθέσεις και προκλήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

O καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης έκανε λόγο για «μέτωπο ευθύνης από τη μία και από την άλλη πολιτική της ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας».

Χαρακτήρισε σπουδαία τη συμφωνία, πρώτον γιατί λύνει το πρόβλημα των διμερών σχέσεων που ταλάνιζαν τις δυο χώρες και δεύτερον γιατί βάζει θετικό πρόσημο στη χώρα μας στο διεθνές προσκήνιο και διαπαιδαγωγεί με όρους κουλτούρας και πολιτισμού για το πως θα βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τους έξω.

Η είσοδος του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής
Η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής


Ο κ. Μαρατζίδης υπογράμμισε πως με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών συναντώνται διαφορετικές θέσεις, διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων και ρεύματα σε σχέση με την προοπτική της Ευρώπης. Συγκρούονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, η διεθνιστική κουλτούρα της αριστεράς με τη δεξιά και την άκρα δεξιά. «Συναντώνται οι πολίτες των ανοιχτών συνόρων της μετακίνησης ανθρώπων και κεφαλαίων με τους πολίτες των κλειστών συνόρων» σημείωσε.

Ο κ. Μαρατζίδης άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση χωρίς να την κατονομάσει, σημειώνοντας πως απέναντι στους πολίτες της πατριωτικής ευθύνης υπάρχουν άνθρωποι της πολιτικής ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας «που μετράνε μη χαθούν οι ψήφοι στο δρόμο» και κάλεσε να μιλήσουν «οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε θέση ευθύνης που έχουν συγκεκριμένη θέση για τη συμφωνία».

Ραγκούσης: Δεν πρόκειται για αναγκαίο κακό

«Δεν πρόκειται για αναγκαίο κακό αλλά για μία εθνικά επωφελή συμφωνία» ανέφερε με τη σειρά του ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας «έχει σηκώσει ιστορικό βάρος» καθώς όπως είπε, «η συμφωνία δεν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός διότι, με ιστορικούς όρους, δεν είναι συμβιβασμός αλλά εθνικά επωφελής». Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ασελγούν χυδαία εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων όσοι λένε να μην λύσουμε το θέμα» και υποστήριξε ότι «το όχι στη συμφωνία θα προκαλούσε εθνική βλάβηek4
ek3
k2
ek1
k7
ek6
ek5

ΣΧΟΛΙΑ (82)

Γιωργος

Ο Ραγκουσης? Χαχαχαχαχαχαχαα καλά αυτόν τον έστειλε ο λαός σπίτι του. Κ όταν ήταν υπουργός είχε εκλεγεί από θέση επικράτειας(χωρίς σταυρό) . Θα ξαναζητήσει σταυρό? Χαχαχαχαχα

Μ. ΠΑΣΟΚ

Αναγούλα και μόνο που τους βλέπεις.

Άγγελος

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μέγαρο μουσικής εκλάπησαν μερικά πορτοφόλια. Οι υπόνοιες στρέφονται σε άτομο, που μαζί με άλλα συνθέτουν την, "εικόνα από το μέλλον που είδαμε χθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής",όπως είπε ο αριστερόστροφος φασίστοτραμπούκος Ζαχαριάδης.

Απορω

Πως ακομα κυκλοφορουν δημοσια ???

Θάνος

Αν δεν γίνουν κάποιοι υπουργοί , δεν θα ησυχάσει η Κεντροαριστερά.

Σαπφώ

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟΟΟΟΟ !!!!!!!!

Αντιδραστικό στοιχείο

Μια Ναπαλμ ρε παιδιά να τελειώνουμε με το παλαιό κ νέο ΠΑΣΟΚ

Εδώ γελάμε

Επειδή είσαι αδαής το παλιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτό που επέβαλε εμπάργκο στα Σκόπια, κάποιος άλλος πατριώτης για σένα και το κόμμα σου έλεγε ότι σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει το όνομα.

ΡΧ

Στον Μπιστη και στην Ρεπουση καταληγεις Πατραλι. Τωρα τελευταια υπαρχει και αυτη η κοπρια,...πως την λενε; Α ναι Δανελη. Χρειαζεσε πολλα τετοια καρκινοματα για να προδοσεις την Πατριδα. Αντε λοιπον και σε καλη μερια τα λεφτα του Σορος.

Άγγελος

Ξέχασες τον Τζουμάκα, ήταν κι αυτός εκεί.

Αναγούλα.

Εμετος καί διαρροια!!!

Μηνάς

Το πασοκ είναι εδω ενωμένο δυνατό! Με νέα ονομασία Τσιπροκ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης