Κανονικά θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι Μονές που δεν είναι λατρευτικοί θρησκευτικοί χώροι

monast12

Σύμφωνα με αποφάση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όλα τα μοναστηριακά ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών

Υποχρεούνται να πληρώνουν Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όλα τα μοναστηριακά ακίνητα (ακίνητα των Ιερών Μονών), τα οποία χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών, ανεξάρτητα εάν αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ήστο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε την προσφυγή της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει το 2015 η εν λόγω Μονή της Χαλκιδικής και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των εν λόγω Μονών (αλλά παραχωρούνται, μισθώνονται, κ.λπ.).

Η Ιερά Μονή που είχε προσφύγει στο ΣτΕ κλήθηκε να καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ 259.395 ευρώ και ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναδιορισμό του ΕΝΦΚΑ για τα ακίνητά της, αλλά το υπουργείο δεν απάντησε και έτσι προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2318/2108 απόφασή της απέρριψε με ισχυρή πλειοψηφία (υπήρξαν 3 μειοψηφίες), την αίτηση της επίμαχης Ιεράς Μονής.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της ΕΣΔΑ.

Τέλος, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στην δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

O SYRIZA ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΕ

ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ . ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΝΕΡΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ? ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΙΟ ΑΙΣΧΡΗ ΜΟΡΦΗ .

Ντίνος

Μπορώ να κάνω αλλαγή χρήσης της παράγκας μου και να το δηλώσω ως λατρευτικό χώρο;

Κινέζος

Είναι ένα δείγμα απειλής από το κράτος, σε περίπτωση που κάποια μονή επαναστατήσει εναντίον της νέας τάξης πραγμάτων όπου θέλει την ένωση των εκκλησιών, την πανθρησκεια, και την έλευση του αντιχρίστου ως παγκόσμιου ηγέτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης