Δημοτικό Σχολείο Πειραιά: «Εύλογο διάστημα» οι 20 ημέρες για την αντικατάσταση της εγκύου δασκάλας

Δημοτικό Σχολείο Πειραιά: «Εύλογο διάστημα» οι 20 ημέρες για την αντικατάσταση της εγκύου δασκάλας

Η θέση της διεύθυνσης του 29ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά μετά το δημοσίευμα στο protothema.gr

dimo
Επιστολή με την οποία δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με την υπόθεση της δασκάλας γερμανικών που διορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας ενώ ήταν έγκυος και όταν πήρε άδεια καθυστέρησε η αντικατάστασή της, με συνέπεια τα παιδιά να χάσουν πολύτιμες διδακτικές ώρες, εξέδωσε η διεύθυνση του 29ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά.

Η διεύθυνση του σχολείου χαρακτηρίζει «εύλογο» το διάστημα των 20 ημερών που έμεινε κενό το δίωρο των γερμανικών και σημειώνει πως η αρμόδια δεύθυνση ακολούθησε όλα όσα προβλέπονται βάσει νόμων.

Επί της ουσίας, το περιεχόμενο της επιστολής επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο protothema.gr, στις 12 Οκτωβρίου, και «τάραξε τα ύδατα» στο υπουργείο Παιδείας, «επαναλαμβάνοντας» τα γεγονότα όπως αναφέρθηκαν στο σχετικό δημοσίευμα, ενώ δεν αλλάζει την ουσία, καθώς όντως τα παιδιά έχασαν αρκετές πολύτιμες διδακτικές ώρες, κατά τη διάρκεια του «εύλογου» διαστήματος των 20 ημερών που χρειάστηκε το υπουργείο να αντικαταστήσει μία εργαζόμενη γυναίκα, για την οποία η υπηρεσία της γνώριζε εκ των προτέρων ότι βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και άρα, θα μπορούσε να έχει προβλέψει την άμεση αντικατάστασή της.

Οι όποιες ενστάσεις σε έναν «δημόσιο διάλογο» είναι πάντα δεκτές, ωστόσο, για όλους μας, το ζητούμενο δεν είναι το «καλύτερο... χειρότερο», αλλά να μην χάνουν τα παιδιά μας ούτε μία διδακτική ώρα. Λόγοι γραφειοκρατίας, όπως στην ουσία ερμηνεύεται το «εύλογο διάστημα», έστω και αν προβλέπονται στη διαδικασία, ή στους νόμους, δεν αλλάζουν την ουσία. Τα παιδιά του 29ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά έμειναν για σχεδόν έναν μήνα δίχως δασκάλα ξένης γλώσσας, ενώ θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί η έγκαιρη αντικατάστασή της.

Πιο αναλυτικά η επιστολή της διεύθυνσης του 29ου Σχολείου, η οποία, επαναλαμβάνουμε, ότι ενήργησε δίχως χρονοτριβή, ώστε να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό:

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος της 12/10/2018 με θέμα «Διόρισαν σε Δημοτικό σχολείο στον Πειραιά δασκάλα Γερμανικών που ήταν έτοιμη να γεννήσει», έχουμε να αναφέρουμε ότι δε ζητήθηκαν πληροφορίες πριν τη σύνταξη και τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου με αποτέλεσμα να περιέχει ανακρίβειες.

Η εκπαιδευτικός των Γερμανικών ανέλαβε υπηρεσία στις 13/09/2018 και δίδαξε μόνο μία φορά στις 17/09/2018, διότι στις 20/09/2018 πήρε άδεια κύησης. Ο διορισμός της έγινε όπως προβλέπεται από τις νόμιμες διαδικασίες και ήταν αναφαίρετο δικαίωμά της, το οποίο ουδείς μπορεί να παραβιάσει.

Στο διάστημα 20/09/2018 έως 9/10/2018, όπου ανέλαβε η σημερινή εκπαιδευτικός Γερμανικών, ζητήθηκε προφορικά ενημέρωση από το ΠΥΣΠΕ Πειραιά για την αντικατάσταση της εκπαιδευτικού και επισημάνθηκε το κενό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Ο λόγος που ζητήθηκε προφορικά ήταν διότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός καλύπτει πέντε σχολεία και γνώριζε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά θα κάλυπτε το κενό το συντομότερο δυνατό.

Στο χρονικό αυτό διάστημα δεν υπήρχαν πιστώσεις για την αντικατάστασή της με αποτέλεσμα τα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού να μοιραστούν τρεις φορές σε τάξεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους. Η λύση αυτή ήταν επιβεβλημένη σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 α.11παρ.13 και την υπ΄ αρ . 3/10-9-2018 Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, καθώς σύμφωνα με τον νόμο Ν.4512/2018 α.245 δεν υπήρχε διαθέσιμος εκπαιδευτικός να καλύψει το κενό, γιατί αφενός μεν δεν μπορεί να υπερβεί το εργασιακό του ωράριο ,αφετέρου δεν έχει την αρμοδιότητα να
Κλείσιμο
αναπληρώσει την εκπαιδευτικό Ξένων Γλωσσών.

Σίγουρα κάθε διδακτική ώρα που δεν πραγματοποιείται είναι σε ζημία των μαθητών, όμως ειδικές συνθήκες επιβάλλουν μέτρα που καλύπτουν τα κενά και εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών, πράγμα το οποίο και πράξαμε.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι τη φετινή σχολική χρονιά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά επάνδρωσε το 29ο Δ.Σ. Πειραιά από την αρχή με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό ,ώστε να δουλεύει η σχολική μονάδα με πλήρες ωράριο και εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ακόμη ο χρόνος που χρειάστηκε για να καλυφθεί το κενό της εκπαιδευτικού, των είκοσι ημερών, είναι ένα εύλογο διάστημα, ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες κάλυψης της θέσης.

Όσον αφορά το κτίριο του 29ου ΔΣ, Πειραιά είναι ένα μισθωμένο κτίριο 1965 με αποτέλεσμα να μην έχει τις ανέσεις των σύγχρονων διδακτηρίων. Πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2016, ανακαινίστηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του, στα πλαίσια δικαιοδοσίας παρέμβασης του Δήμου Πειραιά σε μισθωμένο κτίριο , ώστε να γίνει λειτουργικό και εκσυγχρονίστηκε με την αμέριστη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων
και Κηδεμόνων. Δυστυχώς ,οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι αρκετά παλαιότερες και δεν απεικονίζουν τη σημερινή πραγματικότητα. Σήμερα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολειά του Πειραιά από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής (βιντεοπροβολείς , Η/Υ), όμως παραμένει ένα παλιό κτίριο με ελλείψεις όπως κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κτλ .Ένα σχολείο όμως, δεν είναι μόνο το κτίριο του και η υλικοτεχνική υποδομή. Η ψυχή του σχολείου είναι οι εκπαιδευτικοί του και οι δάσκαλοι του 29ου Δ.Σ. Πειραιά
καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στην τάξη με πολύ καλά μαθησιακά αποτελέσματα.

Κλείνοντας ,επισημαίνουμε ότι το δημόσιο σχολείο σήμερα δεν υπολείπεται του ιδιωτικού στον τομέα της εκπαίδευσης, που αποτελεί βασικό του στόχο. Απαραίτητος όμως είναι ο σεβασμός κι η εμπιστοσύνη από τη μεριά της κοινωνίας, ως προϋπόθεση εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης