Λευκωσία: Ιδέες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση θα καταθέσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί

Λευκωσία: Ιδέες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση θα καταθέσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί

Προετομασία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα κάνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί

ak_0
Απόψεις και ιδέες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να καταθέσουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, η οποία ανακοινώθηκε χθες, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Τόνισε ότι «είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη και ακριβώς το ενδιαφέρον» εκεί εστιάζεται, «με δεδομένο το γεγονός ότι αμέσως μετά, τον Νοέμβριο, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα την κ.Λουτ».

Σημείωσε ότι «η κ.Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, επομένως σε αυτή η συνάντηση με τον κ.Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχουν την δυνατότητα να βάλουν τα θέματα, ελεύθερα, ανοιχτά, που νομίζουν ότι μπορούν να συμβάλουν και να συνεισφέρουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Τόνισε τέλος ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής του ήταν ανοιχτός στο να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με την τουρκοκυπριακή πλευρά με τον κ. Ακιντζί, είχαμε μια συνάντηση τον Απρίλιο, είναι σημαντικό ότι τώρα θα γίνει αυτή η συνάντηση και οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν ιδέες απόψεις, πως νομίζουν ότι μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση».

Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, αφού υπάρξει βεβαίως η κατάλληλη προετοιμασία και για αυτό προσβλέπουμε στις διαβουλεύσεις που θα κάνει στη συνέχεια η κ.Λουτ».

Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε πως η επικείμενη περίοδος θα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τους τρόπους για την επιστροφή σε ουσιώδεις συνομιλίες, προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν επανήρχησαν μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, η κ. Σπέχαρ σημείωσε πως την ίδια ώρα η πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε πως οι προοπτικές για μια συνολική λύση «παραμένουν ζωντανές».

Είπε ακόμη πως «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να παίζει ένα ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση ηρεμίας και σταθερότητας στην νεκρή ζώνη και γύρω από αυτή και να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών που να είναι ευνοϊκές στην περίπτωση επιτυχούς έκβασης των προσπαθειών για λύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης