Η Coca-Cola ταυτίζεται διαχρονικά με τα Χριστούγεννα και τις εορτές του νέου έτους και το κάνει πάντοτε μοναδικά. Φέτος το κάνει ακόμη καλύτερα, πραγματοποιώντας με το κατακόκκινο φορτηγό το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο tour που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να φέρουμε τη μαγεία... στο χωριό μας!
Ευνοεί η διατροφή χωρίς γλουτένη την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2;
Ευνοεί η διατροφή χωρίς γλουτένη την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2;
Πολλά ερωτήματα για τη διατροφή, όπως το παραπάνω, θα απαντηθούν στο 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO) που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο
Σχετίζεται η διατροφή χωρίς γλουτένη με την εμφάνιση του διαβητή τύπου 2; Προκαλούν τα αυγά χοληστερίνη; Η υπερβολική λήψη πρωτεΐνης διαταράσσει τον μεταβολισμό; Υπάρχει διατροφή που "φτιάχνει" τη διάθεση; Ο καφές και το κρασί βλάπτουν ή ωφελούν; Σε αυτά - και πολλά άλλα- ερωτήματα θα δώσουν απαντήσεις έγκριτοι γιατροί στη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO) που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι η πιο διαδεδομένη διατροφική τάση σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στο Όρεγκον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Σωτήριος Αδαμίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόκειται για μια διατροφική επιλογή που πρέπει να είναι τάση μόνο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη. "Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους. Η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη" ανέφερε ο ειδικός, στη διάρκεια εκδηλωσης για την παρουσίαση του συνεδρίου.
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε και στον πολυσυζητημένο συσχετισμό κατανάλωσης αυγών και αύξησης χοληστερίνης: "Η κατανάλωση αυγών έχει απενοχοποιηθεί (σε μεγάλο βαθμό), ενώ πλέον οι τιμές της χοληστερίνης από μόνες τους δεν αρκούν για να μας πουν αν κάποιος έχει ή όχι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με νέες εξετάσεις (όχι ακόμη διαθέσιμες στη χώρα μας) που πραγματοποιούνται με μαγνητικό συντονισμό μπορούμε πια να προσδιορίσουμε τον αριθμό των LDL σωματιδίων στο αίμα- αν αυτά είναι κάτω από ένα όριο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μικρότερος, ακόμη κι αν οι τιμές της ολικής του χοληστερόλης είναι πολύ υψηλές".
Πότε είναι ασφαλής η πρόσληψη πρωτεΐνης
Σε μια εποχή όπου σχεδόν όλοι καταφεύγουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση σε δίαιτες πρωτεϊνικές, οι ειδικοί υπογράμμισαν τη σημασία της κατανάλωσης πρωτεΐνης σε ασφαλείς ποσότητες και η οποία συνίσταται σε 56 γραμμάρια ημερησίως για τον άνδρα που κάνει καθιστική ζωή και σε 46 γραμμάρια ημερησίως για τη γυναίκα.
Όπως επεσήμανε η Ιατρός –βιοπαθολόγος, με εξειδίκευση στην Ιατρική Παχυσαρκίας και στην Ιατρική Αντιγήρανσης, κυρία Μαρία Ψωμά, “υπάρχουν πάρα πολλές δίαιτες της μόδας που δυστυχώς πολλοί βρίσκουν στο Ίντερνετ και κάνουν χωρίς παρακολούθηση, όμως είναι επικίνδυνες. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια επίβλεψη ιατρική, με ιατρικό ιστορικό και αιματολογικέςεξετάσεις”.
“Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα στη ρύθμιση του μεταβολισμού και δυσκολία αποβολής της από τους νεφρούς, δημιουργώντας τοξικότητες”, πρόσθεσε η παθολόγος του Ιατρικού Κέντρου και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO, κυρία Ελένη Σδράκα.
Διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στα δεδομένα νεώτερων μελετών που δείχνουν ότι “η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα”.
H διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας. "Μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με συχνά γεύματα, όπου δεν αφήνεις το σάκχαρό σου να πέσει και να πάθεις υπογλυκαιμία, βοηθά πάρα πολύ στην ψυχική ηρεμία. Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλει στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Τέτοιες βιταμίνες περιέχονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το γάλα και τα κρέατα. Χρειαζόμαστε επίσης τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που είναι το μέταλλο της ηρεμίας. Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο», τόνισε η κυρία Ψωμά και πρόσθεσε ότι τροφές όπως η γαλοπούλα, που περιέχει τρυπτοφάνη, πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης, προάγουν επίσης την ηρεμία.
"Συνολικά, μια διατροφή με συχνά γεύματα, με καλή πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες βοηθά πάρα πολύ στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στο να είμαστε πιο ήρεμοι", υπογράμμισε η κυρία Ψωμά, αποσαφηνίζοντας και τον ρόλο της ζάχαρης στη διάθεσή μας: "η ζάχαρη ενώ νομίζουμε ότι μας βοηθάει, δεν μας βοηθάει πραγματικά. Μπορεί στιγμιαία να μας τονώνει, αλλά στη συνέχεια δημιουργεί υπογλυκαιμία και μας ρίχνει. Και επιπλέον είναι εξαρτησιογόνος".
Σημαντική ομιλία του συνεδρίου θα είναι εκείνη για την αξία του κρασιού, με θέμα “Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”, που θα αναπτύξει ο οινολόγος κ. Γκουράβας, ενώ στην ομιλία του ο προέδρος της EsoDiMeSO κ. Αδαμίδης θα εστιάσει στη φροντίδα της ομορφιάς και στις θετικές προεκτάσεις που έχει στην υγεία μας. “Η ομορφιά είναι κίνητρο για καλή υγεία. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα του, δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατροφή ούτε για την υγεία του. Η παθοφυσιολογία του μεταβολικού συνδρόμου για παράδειγμα, βγαίνει και στη φυσιολογία του δέρματος”, σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.
Στη διάρκεια του συνεδρίου πολλά θέματα της ιατρικής επικαιρότητας θα παρουσιαστούν με απλό τρόπο, ιδιαίτερα προσιτό ακόμη και στο ευρύ κοινό. "Αυτός είναι ακριβώς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας, να απλοποιήσει τα θέματα της υγείας, ώστε να καταστούν κατανοητά ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ιατρική κοινότητα”, τόνισε ο κ. Γεώργιος Ανδρεόπουλος, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι η πιο διαδεδομένη διατροφική τάση σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στο Όρεγκον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Σωτήριος Αδαμίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόκειται για μια διατροφική επιλογή που πρέπει να είναι τάση μόνο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη. "Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους. Η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη" ανέφερε ο ειδικός, στη διάρκεια εκδηλωσης για την παρουσίαση του συνεδρίου.
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε και στον πολυσυζητημένο συσχετισμό κατανάλωσης αυγών και αύξησης χοληστερίνης: "Η κατανάλωση αυγών έχει απενοχοποιηθεί (σε μεγάλο βαθμό), ενώ πλέον οι τιμές της χοληστερίνης από μόνες τους δεν αρκούν για να μας πουν αν κάποιος έχει ή όχι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με νέες εξετάσεις (όχι ακόμη διαθέσιμες στη χώρα μας) που πραγματοποιούνται με μαγνητικό συντονισμό μπορούμε πια να προσδιορίσουμε τον αριθμό των LDL σωματιδίων στο αίμα- αν αυτά είναι κάτω από ένα όριο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μικρότερος, ακόμη κι αν οι τιμές της ολικής του χοληστερόλης είναι πολύ υψηλές".
Πότε είναι ασφαλής η πρόσληψη πρωτεΐνης
Σε μια εποχή όπου σχεδόν όλοι καταφεύγουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση σε δίαιτες πρωτεϊνικές, οι ειδικοί υπογράμμισαν τη σημασία της κατανάλωσης πρωτεΐνης σε ασφαλείς ποσότητες και η οποία συνίσταται σε 56 γραμμάρια ημερησίως για τον άνδρα που κάνει καθιστική ζωή και σε 46 γραμμάρια ημερησίως για τη γυναίκα.
Όπως επεσήμανε η Ιατρός –βιοπαθολόγος, με εξειδίκευση στην Ιατρική Παχυσαρκίας και στην Ιατρική Αντιγήρανσης, κυρία Μαρία Ψωμά, “υπάρχουν πάρα πολλές δίαιτες της μόδας που δυστυχώς πολλοί βρίσκουν στο Ίντερνετ και κάνουν χωρίς παρακολούθηση, όμως είναι επικίνδυνες. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια επίβλεψη ιατρική, με ιατρικό ιστορικό και αιματολογικέςεξετάσεις”.
“Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα στη ρύθμιση του μεταβολισμού και δυσκολία αποβολής της από τους νεφρούς, δημιουργώντας τοξικότητες”, πρόσθεσε η παθολόγος του Ιατρικού Κέντρου και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO, κυρία Ελένη Σδράκα.
Διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στα δεδομένα νεώτερων μελετών που δείχνουν ότι “η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα”.
H διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας. "Μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με συχνά γεύματα, όπου δεν αφήνεις το σάκχαρό σου να πέσει και να πάθεις υπογλυκαιμία, βοηθά πάρα πολύ στην ψυχική ηρεμία. Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές είναι οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλει στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Τέτοιες βιταμίνες περιέχονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το γάλα και τα κρέατα. Χρειαζόμαστε επίσης τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που είναι το μέταλλο της ηρεμίας. Η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο», τόνισε η κυρία Ψωμά και πρόσθεσε ότι τροφές όπως η γαλοπούλα, που περιέχει τρυπτοφάνη, πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης, προάγουν επίσης την ηρεμία.
"Συνολικά, μια διατροφή με συχνά γεύματα, με καλή πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες βοηθά πάρα πολύ στην υγεία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στο να είμαστε πιο ήρεμοι", υπογράμμισε η κυρία Ψωμά, αποσαφηνίζοντας και τον ρόλο της ζάχαρης στη διάθεσή μας: "η ζάχαρη ενώ νομίζουμε ότι μας βοηθάει, δεν μας βοηθάει πραγματικά. Μπορεί στιγμιαία να μας τονώνει, αλλά στη συνέχεια δημιουργεί υπογλυκαιμία και μας ρίχνει. Και επιπλέον είναι εξαρτησιογόνος".
Σημαντική ομιλία του συνεδρίου θα είναι εκείνη για την αξία του κρασιού, με θέμα “Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”, που θα αναπτύξει ο οινολόγος κ. Γκουράβας, ενώ στην ομιλία του ο προέδρος της EsoDiMeSO κ. Αδαμίδης θα εστιάσει στη φροντίδα της ομορφιάς και στις θετικές προεκτάσεις που έχει στην υγεία μας. “Η ομορφιά είναι κίνητρο για καλή υγεία. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα του, δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατροφή ούτε για την υγεία του. Η παθοφυσιολογία του μεταβολικού συνδρόμου για παράδειγμα, βγαίνει και στη φυσιολογία του δέρματος”, σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.
Στη διάρκεια του συνεδρίου πολλά θέματα της ιατρικής επικαιρότητας θα παρουσιαστούν με απλό τρόπο, ιδιαίτερα προσιτό ακόμη και στο ευρύ κοινό. "Αυτός είναι ακριβώς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας, να απλοποιήσει τα θέματα της υγείας, ώστε να καταστούν κατανοητά ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ιατρική κοινότητα”, τόνισε ο κ. Γεώργιος Ανδρεόπουλος, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα