Φιλόλογοι: Το σχέδιο Γαβρόγλου οδηγεί στην ιδεολογικοποίηση της Ιστορίας

sxoleio_taksi-768x512

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ζητεί την απόσυρση του προτεινόμενου σχεδίου του ΙΕΠ για το μάθημα της Ιστορίας, καθώς όπως σημειώνει υποβαθμίζει την ιστορική σημασία των παλαιότερων περιόδων (Αρχαιότητας και Βυζαντίου)

Υποβάθμιση Αρχαιότητας και Βυζαντίου βλέπουν οι Φιλόλογοι στις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το μάθημα της Ιστορίας ενώ παράλληλα διογκώνεται υπέρμετρα η Νεότερη Ιστορία , όπως επισημαίνουν τονίζοντας ότι σχέδιο Γαβρόγλου οδηγεί σε ιδεολογικοποίηση της Ιστορίας.

Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων ζητεί την απόσυρση του προτεινόμενου σχεδίου του ΙΕΠ για το μάθημα της Ιστορίας , καθώς όπως τονίζει: «Δεν λαμβάνει υπόψη του την επιστημονική αξιοποίηση των ιστορικών πηγών ενώ αρνείται την ιστορική συνέχεια».
Οι φιλολόγοι υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο υποβαθμίζει την ιστορική σημασία των παλαιότερων περιόδων (Αρχαιότητας και Βυζαντίου) διογκώνοντας υπέρμετρα την προσέγγιση της Νεότερης Ιστορίας, και Ααποδομεί τον ελληνικό ιστορικό κορμό, δίνοντας βάρος στο έλασσον έναντι του μείζονος και προβάλλοντας τα επιμέρους και τα περιφερειακά έναντι των βασικών ιστορικών ζητημάτων . Οι φιλόλογοι υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο οδηγεί στην ιδεολογικοποίηση της Ιστορίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ τονίζει ότι έχει ήδη διατυπώσει αναλυτικά τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις του, επί του σχεδίου του ΙΕΠ για το μάθημα της Ιστορίας, όταν αυτό εξαγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2017.

Δυστυχώς , σημειώνει η ΠΕΦ, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε πρόσφατα καταθέτοντας το ίδιο περίπου σχέδιο χωρίς να λάβει –για άλλη μια φορά- υπόψη του τις θέσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η ΠΕΦ επισημαίνει και πάλι «τη συνολική της αντίθεση στο προτεινόμενο σχέδιο το οποίο μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας εκτρέποντάς το προς κατευθύνσεις που δεν πληρούν τους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς του στόχους».

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει η ΠΕΦ:
➢ Θεωρούμε απαράδεκτη την εγκατάλειψη της ιστορικής συνέχειας κατά τη διδασκαλία ιστορικών περιόδων. Υποστηρίζουμε ως παιδαγωγικά αναγκαία τη γραμμική χρονικά διάταξη της ύλης από το απώτατο παρελθόν προς τη σύγχρονη εποχή, επειδή η μέθοδος αυτή παρουσιάζει αδιάσπαστη την ιστορική συνέχεια, διευκολύνει την κατανόηση του χρόνου από τους μαθητές, συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της ελληνικής ταυτότητας σε συνδυασμό με τον σεβασμό και την αποδοχή της ιστορίας των άλλων λαών, και συνεισφέρει στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης.
➢ Μας βρίσκει απολύτως αντίθετους ο κατακερματισμός της ιστορικής γνώσης σε επιμέρους θεματικές ενότητες που οδηγεί στη σύγχυση και στην αδυναμία εξήγησης των ιστορικών φαινομένων από τους μαθητές. Σύγχυση επίσης προκαλεί στους μικρούς μαθητές η ταύτιση του νοήματος της ιστορίας με την -προβλεπόμενη στο σχέδιο- αφήγηση της ιστορίας της οικογένειάς τους.
➢ Διαφωνούμε με τη δημιουργία θεματικών φακέλων, οι οποίοι έχουν παιδαγωγική και μαθησιακή αξία, μόνο εάν λειτουργούν επικουρικά στη διδασκαλία.
➢ Θεωρούμε από παιδαγωγική άποψη αναποτελεσματική την προβλεπόμενη στο σχέδιο ανάθεση στον εκπαιδευτικό επιλογής και αναδιάταξης της ιστορικής ύλης, επειδή αποδυναμώνει τη χρήση του σχολικού εγχειριδίου και οδηγεί ενδεχομένως σε επιλογές σύμφωνες με προσωπικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις. Η ΠΕΦ κρίνει απαραίτητη τη συγγραφή νέων σχολικών εγχειριδίων, που θα παρουσιάζουν με εύληπτο τρόπο τη διδακτέα ύλη και θα αποτελούν πεδίο αναφοράς για περαιτέρω ενασχόληση των μαθητών με σημαντικές θεματικές ενότητες.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Νίκος

Είμαι διδάκτορας Ιστορίας ελληνικού δημόσιου ΑΕΙ. Δεν θέλω να αναφερθώ στις ανοησίες περί ιστορικής συνέχειας που διατυπώνονται στο σχετικό κείμενο. Θέλω μόνο μία ερώτηση να θέσω. Από πότε οι φιλόλογοι έχουν σχέση με το αντικείμενο της Ιστορίας για να μπορούν με δήθεν εμπεριστατωμένο τρόπο να θέτουν και να σχολιάζουν ζητήματα που αφορούν το αντικείμενο της Ιστορίας; Για όσους δεν γνωρίζουν να πω ότι το αντικείμενό τους δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ιστορία. Το θάρρος ή, πιο σωστά, το θράσος των συλλογικών τους οργάνων να εμφανίζονται ως θεράποντες του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου οφείλεται στην τριτοκοσμική πρακτική δεκαετιών που θέλει τους ... φιλολόγους να ... διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να έχουν, από τις ίδιες τους τις σπουδές, καμμία σχέση με αυτό! Να τελειώσει κάποτε αυτή η γελοία ιστορία. Ας περιοριστούν στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, με την οποία πραγματικά έχουν σχέση.

Vlad Tepes

Τελειώστε τους γιατί ήδη κάνανε μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Νηρεας

Ότι Η ιστορία μας δεν έχει συνέχεια δεν έχουμε σχέση με την αρχαία Ελλάδα .Αυτοί δεν έχουν σχέση ούτε συνέχεια .Φτάνει το τέλος τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

savvidis_ar

Μια ολόκληρη περιουσία -περί τα 70 εκατ.- ξόδεψε ο Σαββίδης την τελευταία πενταετία για να «φτιάξει media» - Το αποτέλεσμα κρίνεται από τον ίδιο πενιχρό

7