Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε εμπόλεμες ζώνες ζητάμε εκκένωση παιδιών όπως στη Μόρια

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σε εμπόλεμες ζώνες ζητάμε εκκένωση παιδιών όπως στη Μόρια

Στην παιδιατρική κλινική της οργάνωσης καθημερινά αντιμετωπίζονται 100 παιδιά που νοσούν από δερματικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης

hotspot_moria_arthro
Έκκληση για άμεση μετακίνηση των παιδιών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού από τη προσφυγική δομή στη Μόρια της Λέσβου, απεύθυνε μέσω του 105,5 Στο Κόκκινο ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο οποίος μιλώντας στον Κώστα Αλατζά ανέφερε ότι οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στον καταυλισμό σε ό,τι αφορά στη σίτιση, τη στέγαση και την υγιεινή, είναι απελπιστικές, ενώ από 1ης Σεπτεμβρίου έχουν φτάσει στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά.

Όπως είπε «υπάρχει μία τουαλέτα για 70 άτομα, απαιτούνται 2-3 ώρες αναμονής για να λάβουν οι πρόσφυγες το συσσίτιο τους, ενώ η παιδιατρική τους κλινική που βρίσκεται έξω από τη δομή καθημερινά δέχεται 100 παιδιά που νοσούν από δερματικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, οι οποίες οφείλονται στις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον ο κ. Βεΐζης ανέφερε ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, έχουν σημειωθεί απόπειρες αυτοκτονίας καθώς και κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Η έκκληση για εκκένωση του καταυλισμού από τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θυμίζει εκκλήσεις σε εμπόλεμες ζώνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε κάτι τέτοιο», σημείωσε ο διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στη Μόρια πλέον δεν περιγράφεται». Στον καταυλισμό της Μόριας συνολικά διαμένουν περισσότερα από 9.000 άτομα (εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά), όταν οι υποδομές είναι για 3.000 ανθρώπους.

Ο κ. Βεΐζης υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο αδιαχώρητο γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Όπως επεσήμανε υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να δώσουν την πρώτη προσωπική τους συνέντευξη για άσυλο τον Νοέμβριο 2019».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης