«SOS» για τη Μόρια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Πάρτε τα παιδιά από εκεί!

moria_main

Αυξάνονται οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοτραυματισμοί ανήλικων προσφύγων στον καταυλισμό της ΜόριαςΈκκληση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ' αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκάτασταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

ΣΧΟΛΙΑ (113)

5Zalis

ο παυλόπουλος ομως παίρνει εύσημα για τη στάση της ελλάδας στο μεταναστευτικό... περάστε κόσμε!

Ευτυχώς...

.... που υπάρχει ακόμα η Ιταλία να διαμαρτύρεται για τη αισχρή συνθήκη του Δουβλίνου, να επιμένει για επανεξέτασή της και ακύρωσή της και να ΑΠΕΙΛΕΙ αυτά τα σκ....το λαμόγια του Διεθνισμού. Και το εντυπωσιακό (για ένα μλκ λαό σαν εμάς για άλλους είναι αυτονόητο) είναι ότι είναι ΣΥΣΣΩΜΗ και αλληλοϋποστηριζόμενη η Κυβέρνση σε όλα, ο ένας βάζει "πλάτη" στις δηλώσεις του άλλου και μαζί τους και ο λαός τους. Αυτά είναι Κράτη. Και αντίθετα με τις παπαριές του άλλου, του Παϊσιου, να δείτε που από την Ιταλία θα ξεκινήσει να γίνεται ο κακός χαμός. Ήδη έχει ξεκινήσει, αυτές τις ειδήσεις να διαβάζετε όχι ότι σας πασσάρουν τα κανάλια. Αυτοί είναι 25 εκατομμύρια και είναι ΟΛΟΙ ενωμένοι. Όταν ψηφίσουν κάτι και συμφωνήσουν σε αυτό το υποστηρίζουν κιόλας

όλοι αυτοί οι γλοιώδεις ...

.... "ανθρωπιστές" , Γιατροί με σύνορα ή χωρίς, Γιατροί του κόσμου ή του υπόκοσμουμ ΜΚΟ και λοιποί παλιογλίτσες όταν καιγόντουσαν 100 άνθρωποι ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ στο Μάτι; Καλά που δεν τους είδαμε πουθενά να προσφέρουν "ανθρωπισμό" και "βοήθεια" καλά που δεν τους ακούσαμε κιόλας.... Στις ποντικότρυπες τους ήταν κρυμμένοι ...... Σκουλήκια....

Μάρκος

Που ήταν οι Γιατροί φακελάκιδες του Σόρος όταν καιγόταν το Μάτι;

ελλη

Γιατροί να σου τυχουν. Οχι να φυγουν οι οικογενεις, να παρουν τα παιδια! Παιδομαζωμα ονειρευεστε

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ=

ΣΥΡΙΖΟΓΙΑΤΡΟΙ

ΑΠλυτα

Πάρτε τα 25χρονα «παιδιά» ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ

Salam

Τελείωσαν τα λεφτά μας... ..τελείωσε και ο σοσιαλισμός μας σύντροφοι

Δεν σας άρεσε η Αμυγδαλέζα....

....που λειτουργούσε αποτρεπτικά στο έμπα των μεταναστών. Ψηφίσατε Τασία των Ανοικτών Συνόρων(από την μεριά μας, όμως).

Πόσο μπροστά είμαστε σαν κόμμα

Πες τα ρε φίλε… Τι ωραία είχαμε τότε πεντακόσους πρόσφυγες στην Αμυγδαλέζα με τρεις φορές την ημέρα κέιτερινγκ, τζάμπα wi fi και ερκοντίσιον Siemens in βέρντερ με ψύξη θέρμανση. Πόσο μπροστά είμαστε εμείς οι γαλάζιοι μιζαδόροι και ιδίως ο Κούλης μαζί με την οικογένεια Μητσοτάκη που έχουν δύο ΜΚΟ!

Α

Επειδη εμενα κοντα στην Αμυγδαλεζα θα σου πω πως δεν δουλεψε καθολου, μπαινοβγαινανε οι Πακιστανοι οποτε θελαν

τασία και τασούλης

για στείλτε ρε παιδιά σην ελλαδίτσα καμιά 100.000.000 εκατοστή εκατομμύρια κόσμο ακόμα μπάς και ξυπνήσουν οι νεοέλληνες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

samp

Στη σύμβαση ύψους 499.830,50 ευρώ, που αφορά στο συσσίτιο που θα σερβιριστεί από αύριο και για τις επόμενες 2 εβδομάδες, οι εκτιμώμενες ημερήσιες μερίδες ανέρχονται σε 6.550, με την επισήμανση ότι ο αριθμός μεταβάλλεται συνεχώς

pole-1

Είναι η πρώτη Ελληνίδα και μια από τις ελάχιστες Ευρωπαίες που διδάσκουν τα μυστικά του αισθησιακού χορού στα ενδότερα των παλατιών, σε υπόγεια και πριβέ χώρους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τον κίνδυνο μιας καταγγελίας

aigio_ar

Για νομικό κενό που επέτρεψε να αφερθεί ελεύθερος ο 28χρονος κάνει λογο ο δικήγορος του - Ο σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού  είπε ότι είχε καταναλώσει μπύρες και υποστήριξε ότι το δυστύχημα οφείλεται στην ολισθηρότητα και τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος

12