Δημοσιεύθηκε η διαπιστωτική πράξη για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής

nouft-xanti1

Μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας την 1η Αυγούστου

Τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δύο μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση στη Βουλή την 1η Αυγούστου της τροπολογίας που προβλέπει ότι οι εκάστοτε επικεφαλής των τριών μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου αποχωρούν υποχρεωτικά από τη θέση τους, με τη συμπλήρωση του 67ου έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει με τους δικαστικούς.

Στην ίδια διαπιστωτική πράξη περιλαμβάνονται και οι τοποτηρητές των δύο μουφτειών χωρίς - πάλι - να γίνεται λόγος για τον τρόπο επιλογής των νέων μουφτήδων καθώς υπενθυμίζεται ότι οι τουρκόφρονες της μειονότητας όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν θέσει θέμα εκλογής μουφτήδων απευθείας από τη μειονότητα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

Το πρώτο και κρισιμότερο βήμα για μια νέα εποχή στις Μουφτείες της Θράκης έγινε με την καθιέρωση της προαιρετικότητας των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή με το νόμο 4511/2018 ο οποίος ψηφίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις -πλην της Χρυσής Αυγής- και αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός χώρας που ενδυνάμωσε αποφασιστικά την πάγια θέση της Ελλάδας για τον θεσμό, τις αρμοδιότητες, την αποστολή και την διαδικασία επιλογής του Μουφτή. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι προβλέψεις του άρθρου 48 του ν.4459/2018 για την καθιέρωση ορίου ηλικίας των Μουφτήδων εμπεδώνοντας έτσι την θέση ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν εσωτερικά θέματα της Ελλάδας.

Οι καθοριστικές αυτές αλλαγές αποτελούν απτές και αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι γίνονται τα αναγκαία βήματα που ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, συνεχίζει σταθερά την εφαρμογή μιας πολιτικής που θέτει στο επίκεντρό της την θρησκευτική ειρήνη, τον αλληλοσεβασμό μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, την προστασία και ανάδειξη της θρησκευτικής ταυτότητας της μουσουλμανικής μειονότητας και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των Μουφτειών και της λειτουργίας τους με έμφαση στις αρχές της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας. Καθοριστικό ρόλο για την οικονομική διαφάνεια έχει η υπερψήφιση, με διακομματική συναίνεση, και η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν.4459/2018 με την οποία τα λειτουργικά έξοδα των Μουφτειών θα βαρύνουν, πλέον, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε εφαρμογή του άρθρου 3 του ν.1920/1991, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 48 του ν.4459/2018, εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΥΟΔΔ 461/2018), οι διαπιστωτικές πράξεις για την αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής και του Μουφτή Ξάνθης λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας που θέτει ο νόμος.

Με την ευκαιρία της αποχώρησής τους από την ενεργό υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τους συγχαίρει για το μέχρι σήμερα έργο τους και την εν γένει προσπάθειά τους για την διατήρηση των άριστων σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη. Η εμπειρία και οι θεολογικές τους γνώσεις ασφαλώς θα συνεχίσουν να είναι πολύτιμες και, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, η συνεισφορά τους στην κοινή μας προσπάθεια θα είναι πάντοτε καλοδεχούμενη.

Ο Σοφολογιώτατος πρώην Μουφτής Κομοτηνής και ο Σοφολογιώτατος πρώην Μουφτής Ξάνθης είναι πολύτιμοι σύμβουλοι της Ελληνικής Πολιτείας, και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε θέματα Ισλάμ.

Ταυτοχρόνως, εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν οι αποφάσεις διορισμού του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής κ.Χαλήλ Τζιχάτ και του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης κ.Μπιλάλ Καρά Χαλήλ.

Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ.Χαλήλ Τζιχάτ γεννήθηκε στο Σκάλωμα του ν.Κομοτηνής το 1962. Από το 1995 έως σήμερα υπηρετεί ως Ιμάμης σε Τεμένη της Κομοτηνής και από το 2008 υπηρετεί, ταυτόχρονα, στη Γραμματεία της Μουφτείας Κομοτηνής. Επίσης, έχει υπηρετήσει σε θέση Ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. Από την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών εργάζεται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ως καθηγητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 407/1980, των μουσουλμανικών θεολογικών μαθημάτων.

Είναι απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Πόλεως της Μεδίνας (Βασίλειο Σαουδικής Αραβίας) από το οποίο έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτορικό Δίπλωμα στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο (Σαρία). Έχει εργαστεί στην συντακτική ομάδα για την απόδοση των εννοιών του Ιερού Κορανίου στην Ελληνική Γλώσσα που λειτούργησε υπό την ευθύνη του «Ιδρύματος του Βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας για την εκτύπωση του Ιερού Κορανίου».

Πλην της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας, είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και της αραβικής. Γνωρίζει, επίσης, οθωμανικά.

Ο νέος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης κ.Μπιλάλ Καρά Χαλήλ γεννήθηκε στην Πάχνη του ν.Ξάνθης το 1980. Από το 2003 έως το 2012 υπηρέτησε ως Ιμάμης στο χωριό Σώστης του ν.Κομοτηνής και από το 2012 είναι ο Ιμάμης του Τεμένους Σκρα στην πόλη της Ξάνθης. Έχει υπηρετήσει σε θέση Ιεροδιδασκάλου Ισλαμικής Θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4115/2013. Έχει εκπαιδευθεί, επί τέσσερα έτη, στο Πανεπιστήμιο Al Azhar της Αιγύπτου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αραβικού κόσμου που ειδικεύεται στην μουσουλμανική θεολογία.

Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής, της τουρκικής και της αραβικής γλώσσας.

Με την ευκαιρία του διορισμού των νέων Τοποτηρητών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 48 του ν.4559/2018 για τους Ιεροδιδασκάλους Ισλαμικής Θρησκείας, η προκήρυξη για τις προσλήψεις Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις δικονομικές διαδικασίες της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων της Θράκης, όπως προβλέπεται στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄11), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 (Α΄2).

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Σαραντόγλου Βασίλειος

Μετά την κατάργηση του υποχρεωτικού νόμου για τη Σαρία, που πέρασε το φθινόπωρο χωρίς να ανοίξει μύτη, η κυβέρνηση περνάει στο επόμενο βήμα με την αλλαγή Μουφτή. Η τοποθέτηση γνωστών Ελληνόφρωνων Μουφτήδων είναι άλλη μια απόδειξη σωστής διαχείρισης μιας κατάστασης που άρχιζε να ξεφεύγει με την ανυπαρξία πολιτικής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Βέβαια υπάρχουν κι οι ακροδεξιοί μπαχαλάκηδες που δεν καταλαβαίνουν, ή δεν διαβάζουν καν τι έγινε πριν σχολιάσουν. Μια φορά που έγινα κάτι σωστό!

Παύλος

Μέσα στο άρθρο λέει ότι έχουν διοριστεί οι δύο νέοι μουφτίδες, αλλά δυστυχώς όλοι στέκονται στον τίτλο.

Εσχατη Προδοσια

Μετα την Μακεδονια και την Βορειο Ηπειρο, παει και η Θρακη. Ο εθνοπροδοτης Τσιπρας και η εθνομηδενιστικη κυβερνηση του, με την "συνταξιοδοτηση" των νομιμων μουφτηδων, παραδιδουν την μουσουλμανικη μειονοτητα, και την Θρακη εν τελει στην φωλια εχιδνων του τουρκικου προξενειου, και ουσιαστικα στην Τουρκια και στον Ερντογαν. Για αυτο απελευθερωσε ο Ερντογαν τους δυο Ελληνες στρατιωτικους. Πηρε αυτο που ηθελε. Την Θρακη. Επεται το Αιγαιο και η Κυπρος. Κανει ολα τα χατηρια σε ολους τους ιστορικους εχθρους των Ελληνων, ο εθνοπροδοτης Αλιεκσις. Στους Αλβανους, στους Σκοπιανους, στους Γερμανους και στην Μερκελ, στους μογγολοτουρκους του Ερντογαν, στον χρηματοδοτη του τον Σορος. Την Ελλαδα, την εχει τελειωσει. Το ειχε πει αλλωστε, ή "θα μας τελειωσει ή θα τους τελειωσουμε".

Τουρκεύουμε και με την βούλα...!!!!

Αυτά είναι τα λύτρα(!) της απελευθέρωσης των δύο αξιωματικών που θα πληρώσουμε τόσο...ακριβά προς χάριν της πλήρους ανικανότητας τους!!!!!

τρε

έτσι! και συμπληρώνω και της ανικανότητας των αρχηγών του στρατού.

93%... έτσι, βεντούζα βεντούζα

Το τόξο σας εχει στα 4 ... να τους χαίρεστε!

Ιανος

Αλεξη να μου ζησεις με την rochild...οτι σου ειπαν ακριβως...

Στελαρας

Αυτό το θέμα ειναι πολυ σοβαρό. Σε καποια χρονια θα απορουμε γιατι η Τουρκια προσαρτησε την Θράκη. Εχουμε προσφατα παραδειγματα όπως ο Πουτιν πηρε την Κρυμαια, η κατασκτηση εδαφων γινεται εκ των εσω και καποιοι κοιμούνται

Πάνος

Αλέξη σου πήραν ακόμη και τα σώβρακα. Δεν θελουμε άλλες δικές σου επιτυχίες με την Τουρκία, αυτοί πετυχαίνουν πάντα τους στόχους τους, ενώ εσύ απλά παραχωρείς εθνική κυριαρχία.

George

Καμία ανακοίνωση από τη ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ φώφη άκουσε κανείς ?...........

εχεις

ΖΟΡΙ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΦΗ ?ΞΥΔΑΚΙ.

@Φώφη και Χ.Α καμμία σχέσηηηηηη!!!

Όλα τα κόμματα υπερψήφισαν αυτήν την προδοτική "συμφωνία" περι Τούρκων Μουφτήδων στην Θράκη ΠΛΗΝ Χ.Α.....τι δεν καταλαβαίνεις????????

Βλαξ

Το θέμα δεν ειναι ο νόμος αλλά η τροπολογία που ήρθε αρχές Αυγούστου.

Διεύρυνση του μέτρου

Γιατί η υποχρεωτική συνταξιοδοτηση στο 67ο έτος δεν εφαρμόζεται και στους Μητροπολίτες;

Γιατι

δεν το ζητησε η Τουρκια ή η Αλβανία ή η Γερμανια ή η Β. Μανκευντονια.Αν το ζητησουν και του σπανου τα γενια θα γινουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

loizou

Οργή προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για τη Μυρσίνη Λοΐζου, που έπαιρνε τη σύνταξη της μητέρας της επί 5,5 χρόνια - Πώς σχολιάζουν οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης

7