Φωτιά στο Μάτι: Ερωτήματα για την ανάθεση της έρευνας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και όχι σε αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου

mati_fotia

Οι εισαγγελείς είναι σε θερινές διακοπές και το νέο δικαστικό έτος ξεκινάει 17 Σεπτεμβρίου 2018

Συνεχώς αυξάνονται τα ερωτηματικά των δικηγόρων και γενικότερα του νομικού κόσμου για την ενέργεια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να διατάξει την διεξαγωγή της έρευνας για τις καταστροφές της περασμένης Δευτέρας από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όχι σε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ ο αριθμός των εμπλεκόμενων κρατικών, νομαρχιακών και τοπικών φορέων είναι μεγάλος, οι ζημιές είναι ανεκτίμητες, ο αριθμός των απανθρακωμένων συνανθρώπων μας καθημερινά αυξάνει, κ.λπ.

Και όλα αυτά, ενώ είναι γνωστό ότι η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών της Αθήνας για να ανατεθεί η εισαγγελική διερεύνηση σε εφέτη ειδικό ανακριτή, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, καθώς οι εισαγγελείς είναι σε θερινές διακοπές και το νέο δικαστικό έτος ξεκινάει 17 Σεπτεμβρίου 2018.
Υπενθυμίζεται, ότι από την 1η Ιουλίου έως 16 Σεπτεμβρίου κάθε έτους (φέτος η 16η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα Κυριακή και κατά συνέπεια το νέο δικαστικό έτος ξεκινάει 17 Σεπτεμβρίου) οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι σε θερινές διακοπές και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπηρετούν σταδιακά σε 3 θερινά τμήματα, ενώ λειτουργούν μόνο τα αυτόφωρα.

Ακόμα, οι δικηγόροι θέτουν το ερώτημα, εάν η 38χρόνη εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη στην οποία ανέθεσε την έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, θα μπορέσει να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο βάρος, με την μόλις 9χρόνια εμπειρίας της.

Και θέτουν το ερώτημα αυτό, χωρίς να έχουν κανένα μα κανένα αρνητικό ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στο πρόσωπο της Βαρβάρας Γνεσούλης, παρά μόνο το στοιχείο της εμπειρίας, καθώς στο δικαστικό σώμα εισήλθε την 1η Ιουλίου 2009.

Και όλα αυτά, προσθέτουν οι νομικοί, τη στιγμή που δεν υπήρξε τουλάχιστον η πρόβλεψη να συνδράμει στο έργο της Βαρβάρας Γνεσούλης και άλλος δεύτερος (επίκουρος), συνάδελφός της. Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα ότι σε υποθέσεις με τόσο μεγάλη εμβέλεια και τόση μεγάλη εμπλοκή οργάνων της κρατικής εξουσίας, οι κάθε είδους πιέσεις είναι πολλές, αν όχι ασφυκτικές.

Κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις (μάλιστα πολύ μικρότερης σημασίας και έκτασης) ο εκάστοτε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέθετε την έρευνα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελέα Πρωτοδικών, προσθέτουν οι νομικοί.

Οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, εκ των πραγμάτων, έχουν μακροχρόνια εμπειρία και νομική κατάρτιση και την στιγμή μάλιστα που ο Άρειος Πάγος διαθέτει άριστους αντεισαγγελείς, ανέφεραν οι δικηγόροι.

Δεν παραλείπουν, μάλιστα, να εκφράσουν την απορία τους, πως η Ξένη Δημητρίου, με την τόσο μακροχρόνια εμπειρία της στον εισαγγελικό κλάδο, δεν ανέθεσε την έρευνα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσέθεταν το ερώτημα μπας και οι αντεισαγγελείς που υπηρετούν το διάστημα αυτό δεν ήταν του στενού περιβάλλοντος της.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΘΕΜΙΣ

Άρθρο 27 παρ. 5 & 6 του Ν. 1756/1988 "Κώδικας οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών": 5. Οι δικαστικοί λειτουργοί που απομακρύνονται από την έδρα τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, οφείλουν να δηλώνουν στο δικαστή ή τον εισαγγελέα που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία αντιστοίχως τον τόπο της διαμονής τους. 6. Αν κατά τη διάρκεια των διακοπών ανακύψει αναπόφευκτη υπηρεσιακή ανάγκη, μπορεί να ανακληθούν από τις διακοπές τους: α. οι δικαστές, από το δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο. β. οι εισαγγελικοί λειτουργοί, από τον εισαγγελέα που διεθύνει την οικεία ή την αμέσως ανώτερη εισαγγελία.

Dt

Η θεία.......... Όλγα....... ξέρει έλεγε κάποτε μια διαφήμιση. Ο νοών νοειτω.......

Οχιά διμούτσουνη

Ενίοτε οι αντιεισαγγελείς του ΑΠ γίνονται και υπουργοί που καταργούν το αξιόποινο από .....τυπογραφικό λάθος επί καταχραστών του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος... Λέμε τώρα...

κο κο κο

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ..... ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΝΤΟΝΗ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥΣ......ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ......

κατεχομενα πατησια

α ρε βρωμερη σαπιλα.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

smoirni0

Σε πλήρη εξέλιξη, από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, το θρίλερ σε οικία στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη - Ο 35χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία έχει νοσηλευθεί κατά καιρούς - Επί τόπου δυνάμεις της Αστυνομίας και ειδικός διαπραγματευτής

giagia_main

Δεν υπάρχει οριστικό πρόστιμο, αλλά προσωρινός προσδιορισμός με βάση την αναφορά της αστυνομίας, λένε πηγές της ΑΑΔΕ - Πρωτοβουλία του διοικητή της ΑΑΔΕ για «δίκαιη επίλυση του θέματος» - «Να τα βρείτε από τα έξοδα κηδείας μου ή να μου κατασχέσετε το φέρετρο», απαντά η γιαγιά - Το πρόστιμο επιδόθηκε χθες στην ηλικιωμένη, ημέρα κατά την οποία έπεσε θύμα κλοπής

66