Έρευνα: Οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με ταλέντο

amway-working-amway

Όπως υποδεικνύει η  ετήσια έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup 

Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2018. Το ποσοστό αυτό (61%) αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, ενώ βρίσκεται 16 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (45%).

Η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (27%), τεχνικών δεξιοτήτων (25%), διαθέσιμων υποψηφίων (17%), η προσδοκία υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (12%) και η έλλειψη προσωπικών δεξιοτήτων (7%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό, αφενός, αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2016, αφετέρου, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (89%), ενώ την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας συμπληρώνουν οι ακόλουθες χώρες: Ρουμανία (81%), Ταϊβάν (78%), Χονγκ Κονγκ (76%) και Βουλγαρία (68%). Η Ελλάδα, με ποσοστό 61%, καταλαμβάνει την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ― μετακίνηση κατά μία θέση συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2016. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία (24%), η Κίνα (13%), η Ιρλανδία (18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (17%), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων.


Πίνακας 1: Η Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, 2008 – 2018 (Πηγή: ManpowerGroup)

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2018

Για ένατη συνεχή χρονιά οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα των «Τεχνικών», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2016. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρισκόταν στην 3η θέση της κατάταξης το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ειδικότητα των «Επαγγελματιών Υγείας» καθώς και οι Εξειδικευμένοι Υπάλληλοι Γραφείου εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2016, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα που αφορά στο «Προσωπικό για τον χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων», καταλαμβάνοντας την 8η θέση για το 2016.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες». Οι «Επαγγελματίες Πωλητές» παραμένουν δυσεύρετοι, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί».


Πίνακας 2. Το Top-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα, 2016-2018
(Πηγή: ManpowerGroup)

«Στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας, η ανάγκη για τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν καθίσταται πλέον επιτακτική. Η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα που θα ενταχθούν και θα συνεισφέρουν στην επιτυχημένη πορεία της επιχείρησής τους, απειλεί την ανταγωνιστικότητά τους.
Με το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντου να διευρύνεται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, οι εργοδότες οφείλουν να επικεντρωθούν σε άλλες στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα που αναζητούν. Όταν στην Ελλάδα, 6 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν το ταλέντο που θα προσδώσει αξία στην επιχείρησή τους, είναι φανερό πως οι εταιρίες που θα εγκαταλείψουν τις προγενέστερες πρακτικές προσέγγισης ταλέντων και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εξελιχθούν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία μακροχρόνια, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο μέλλον.
Στην Ελλάδα, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών». Με ένα οργανωμένο πλάνο στρατηγικών και δημιουργώντας μια κουλτούρα εργασιακής ευμάρειας, ώστε να εξοπλιστούν με τις κατάλληλες δεξιότητες οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες θα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντου και θα βελτιώσουν την απόδοση των οργανισμών τους» όπως αναφέρει ο κος Μπάμπης Καζαντζίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας.Στρατηγικές αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου
Σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η σημαντικότερη στρατηγική αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου είναι η παροχή επιπρόσθετης εκπαίδευσης και ανάπτυξης στο υπάρχον προσωπικό. Αυτή η προσέγγιση εμφανίζεται πρώτη στη σειρά των στρατηγικών και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 53% των εργοδοτών αναζητά τρόπους ανάπτυξης των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Δεύτερη στρατηγική για το 49% των Ελλήνων εργοδοτών είναι η προσαρμογή των απαιτήσεων των ρόλων στην επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία των υποψηφίων, ενώ τρίτη σε σειρά με ποσοστό 33% αποτελεί η ανεύρεση εναλλακτικών μοντέλων εργασίας.Πίνακας 3: Στρατηγικές αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου στην Ελλάδα και παγκοσμίως 2018 (Πηγή: ΜanpowerGroup) 

Η Ταυτότητα της Έρευνας
Περίπου 40.000 εργοδότες σε 43 χώρες συμμετείχαν στην ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το Δ΄ Τρίμηνο του 2017, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 752 εργοδοτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

MM

Δεν βρήσκουν προσωπικό για θέλουν εργαζόμενους χωρίς μισθό και ασφάλιση με "ανοιχτό" ωράριο εργασίας. Όσοι αξίζουν φεύγουν στο εξωτερικό κι εδώ μενουν μόνο οι φραπεδομεταφορείς χωρίς πολύ μυαλό κι απαιτήσεις.

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ

ΜΑΚΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΑΘΡΟ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ((ΓΕΝΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ)) ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ,ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ,ΟΠΟΤΕ ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΑΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ,ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 35 ΕΙΤΕ ΠΕ-ΤΕ Η ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ((ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ)) ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ,ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η ΔΗΜΟΣΙΟ,ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΛΑΘΡΟ.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Να το πω αλλιώς στη ManPower, να κλείσω εγώ το μαγαζάκι μου, να ελαττωθεί και ο ανταγωνισμός, να δούμε ποιός είναι αυτός που δεν βρίσκει.. Εγώ σαν αυριανός υπάλληλος δεν θα βρίσκω εργοδότη ή αυτός θα "προσπερνάει" εμένα διότι δεν τον συμφέρει..

ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Καρέλιας πώς βρίσκει και οι άλλοι δεν βρίσκουν.. δε νομίζω να χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο.

μπατιρηδες

Ανοικτή επιστολή πρός αυτούς που μας δουλευουν στην ψυχρα. Αν θες Λογιστή όχι πτυχιούχο τουριστικων εμποριας διαφημισης , οχι οικονομολογο γενικων καθηκοντων αντε γεια, οχι ναυτιλιακων σπουδων με ροπη προς το εξαγωγικο εμποριο, οχι τεχνικό δικτυων με κατευθυνση στα οικονομολογικα, αλλά ΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΕΣ σπουδες απο οποια σχολή μεταδευτεροβαθμιας -τριτοβαθμιας εξειδικευμενο ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ. Λογιστες του 700αρικου και του 800αρικου φερτους απο αλβανια με πτυχιο ασο κ εε, λογιστες των 1500-2000 φερτους μονο απο Ελλάδα και μην πουλας τρελα περι ελλειψης ταλεντων, μπατιρη εργοδοτη. Ειδάλως φτιαχτα μονος σου!

Φφ

Τι θα πει η manpower? Δυσκολο πολυ να βρεις ταλεντα στην ελλαδα τη σημερον ημερα.παλι καλα που υπαρχουμε εμεις κ με λιγα λεφτα κανουμε τη βρωμικη δουλεια για εσας.

Χμμμ

Κι αφού οι εργαζόμενοι είναι τόσο ικανοί, γιατί περιμένουν να βρουν δουλειά (Ελλάδα ή εξωτερικό), και δεν δημιουργούν κάτι δικό τους; Γιατί δεν διδάχθηκαν ποτέ την επιχειρηματικότητα, θεωρητικά ή πρακτικά, και γαλουχούνται ως μελλοντικοί υπάλληλοι...

tipotas

εύστοχο το ερώτημα σου. για να αναπτύξεις ένα ταλέντο πας σε μιά σχολή συνήθως, ώπου δε διδάσκεται το πως θα λαδώνεις τους υπαλλήλους του έφκα, πως θα τα κάνεις πλακάκια με την επιθεώρηση εργασίας, ούτε πως θα παίρνεις φορολογική ενημερώτητα απο την εφορία όταν χρωστάς εκατομμύρια. πιστεύω οι παράμετροι που σου έθεσα να απαντούν στο ερώτημα σου, ανάπτυξε τους και θα δείς τις επιπτώσεις αυτές στον ανταγωνισμό.

Νορθ

Ως επαγγελματίας πωλητής δυσκολεύομαι να βρω εργοδότη που θα δεχτεί να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας.Θέλουν επαγγελματίες μόνο σε ότι τους συμφέρει χωρίς να δεσμεύονται σε τίποτα. Αστείοι μισθοί,τρελά ταξίδια σε σχεδόν όλη την χώρα,με τρελές απαιτήσεις για τα αποτελέσματα.Έχουν τους πωλητές που τους αξίζουν και παραπονιούνται οι βλάχοι.

tipotas

αρχικά δε ξέρω κατα πόσο είναι σωστό να δημοσιοποιείται μια έρευνα όταν αυτός που την κάνει εμπλέκεται με τον χώρο που ερευνά. τα έτη που η έρευνα αναφέρει, είναι τα έτη αυτά που υπάρχει “διαρροή εγκεφάλων”. είναι προφανές λοιπόν πως κάποιος προγραμματιστής θα προτιμήσει να πάρει 4.000 ευρώ σε μιά χώρα του εξωτερικού σε μιά εταιρεία που έχει δομή και όχι 800 ευρώ στην ελλάδα από μία εταιρεία που τη διοικεί κάποιος για να ξεχρεώσει το δημόσιο και τις τράπεζες λόγω προσωπικών του οφειλών. ένας εργαζόμενος του εξωτερικού εκτός από τη μεγάλη διαφορά μισθού θα μάθει απο κάποιον ανώτερο ενό στην ελλάδα θα δώσει τεχνογνωσία στο αφεντικό ή στο σόι του που έχουν μαζευτεί στην εταιρεία, ώστε μετά να το παίζει έξυπνοι. δε θέλω να αναφέρω περισσότερα, θα κλείσω με μια αγγελία που είδα και μάλλον ήταν παρωδία. “ζητείται διευθυντής πωλήσεων με δικό του μηχανάκι”

Ταλεντα

Ας απαιτησουν αυξηση του βασικου μισθου, εκει γυρω στο χιλιαρικο, να πληρωνουν στην ωρα τους με ενα αντε οκταωρο εργασιας, ετσι για ν αυξηθει και το δικο τους ταλεντο στο σεβασμο του εργαζομενου, ας καταργησουντο σε προσλαμβανω σημερα και σε απολυω αυριο, διοτι οπως ελεγε καποιος μακαριτης εργοστασιαρχης ο εργαζομενος ειναι ανθρωπος στο οποιο οφειλω σεβασμο για να βγουμε ολοι κερδισμενοι.

απο τρελα βαρατε καργα

Χιλιαρικο παιρνουν οι γραμματεις που θελεις και ταλεντο λογιστη με 1000αρικο, παρε μια καθαριστρια οπως κανουν στις δου που τις βαζουν και πισω απο τα γκισε, στον δημοσιο τομερα παιρνουν 1500-2000 τα μη ταλέντα...ρε αντε βρεστε κανα αλλοδαπο οικονομολογο και πουλατε τρελα αλλου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης