ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πανελλαδικές: Δείτε τις απαντήσεις σε Αρχαία και Μαθηματικά

Πανελλαδικές: Δείτε τις απαντήσεις σε Αρχαία και Μαθηματικά

Σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς - Στα αρχαία θεωρείται αντιμετωπίσιμο ακόμα και από τους μέτριους μαθητές το κείμενο από την Πλάτωνος Πολιτεία  - Δύσκολο στην απόδοση το κείμενο από την Αριστοτέλους Ρητορική

panell_arthroot1

Τις απαντήσεις στο μάθημα των Μαθηματικών στο οποίο διαγωνίστηκαν τη Δευτέρα οι υποψήφιοι των Γενικών και Εσπερινών Λυκείων δημοσιεύει το protothema.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Πουκαμισάς.

Δείτε τις απαντήσεις στα Μαθηματικά των Γενικών Λυκείων

Στο μάθημα των Αρχαίων το διδαγμένο κείμενο ήταν από την Πλάτωνος Πολιτεία (519c-520a) ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από την Αριστοτέλους Ρητορική και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα για τη σχέση ρητορικής και διαλεκτικής.

Δείτε τις απαντήσεις στα Αρχαία

Όσον αφορά τα Αρχαία Ελληνικά θα μπορούσαν να γίνουν οι εξής επισημάνσεις:

α) στο διδαγμένο κείμενο δόθηκε απόσπασμα από την Πολιτεία του Πλάτωνα. Τα ζητούμενα υπήρξαν αρκετά κατανοητά και αντιμετωπίσιμα ακόμη και από τους μέτριους μαθητές. Καινοτομία αποτελεί το θέμα Β3 (εισαγωγή) το οποίο ήταν αντιστοίχιση.

β) στο αδίδακτο κειίμενο από την άλλη μεριά δόθηκε χωρίο από τη ρητορική του Αριστοτέλη, γεγονός που δημιουργεί κάποιες εύλογες δυσκολίες, αναφορικά με την απόδοση του περιεχομένου στη νέα ελληνική, αλλά τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα κινήθηκαν στη λογική των προηγούμενων ετών χωρίς ιδαίτερες δυσκολίες.

Οι καθηγητές της ΟΕΦΕ επίσης αξιολογούν ως αναμενόμενα και βατά τα θέματα: «Ως προς το διδαγμένο κείμενο, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν στην Πολιτεία του Πλάτωνα. Συγκεκριμένα, οι ερμηνευτικές ερωτήσεις απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ερώτηση της εισαγωγής διακρίνεται από πρωτοτυπία, εφόσον ήταν κλειστού τύπου και συγκεκριμένα αντιστοίχισης. Η λεξιλογική, με τη σειρά της, εντάσσεται σε παρεμφερές πλαίσιο με τη λεξιλογική των πανελλαδικών του 2017. Ως προς το αδίδακτο κείμενο, που είναι απόσπασμα από την Ρητορική του Αριστοτέλη, παρότι οι μαθητές υποστηρίχθηκαν λεξιλογικά, υπήρχαν σημεία που απαιτούσαν υψηλό βαθμό εξάσκησης από τους υποψηφίους. Οι παρατηρήσεις της γραμματικής και του συντακτικού χαρακτηρίζονται απλές, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας».
Κλείσιμο

Δείτε τα θέματα των Αρχαίων για τα Γενικά Λύκεια

Δείτε τα θέματα των Αρχαίων για τα Εσπερινά Λύκεια

Δείτε τα θέματα των Μαθηματικών για τα Γενικά Λύκεια

Δείτε τα θέματα των Μαθηματικών για τα Εσπερινά Λύκεια


Το πρώτο μάθημα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι ήταν αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι εξεταζόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αν το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και την παιδευτική λειτουργία. Το θέμα χαρακτηρίστηκε κατανοητό και απλό.

Το περασμένο Σάββατο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στα Μαθηματικά που χαρακτηρίστηκαν κλιμακούμενης δυσκολίας. Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα από τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης