Γέμισαν οι πλατείες για τη Μακεδονία σε 23 πόλεις της Ελλάδας

macedonia_atrhoo

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά συμφωνίας που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία - «Δεν χαρίζεται με μελάνι ότι έχει κερδηθεί με αίμα» δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας - Στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου το επόμενο ραντεβού

Από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη και από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη οι πλατείες γέμισαν από πολίτες που ζητούν από την κυβέρνηση να μην παραχωρήσει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια. Φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας το Μακεδονία ξακουστή, ξεκαθάρισαν τη θέση τους και την αντίθεσή τους με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το «Μακεδονία ξακουστή» ακούστηκε στη Λάρισα


Με τον Εθνικό Ύμνο ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στην Σιάτιστα


Με συμβολικό επίκεντρο την Πέλλα, την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργανώθηκαν ειρηνικά συλλαλητήρια σε 23 πρωτεύουσες νομών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν δύο συγκεντρώσεις στην ίδια πόλη. Πέλλα, Βέροια, Λάρισα, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Σιάτιστα Κοζάνης, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Σέρρες, Λαγκαδάς φιλοξένησαν τις πιο μαζικές εκδηλώσεις, καθώς οι πολίτες τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους της Πέλλας


Πλήθος κόμσου και στην Καστοριά


«Η Μακεδονία ντύθηκε στα γαλανόλευκα και διατράνωσε την πρόθεση της να αρνηθεί την παραχώρηση του όρου Μακεδονία» δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Μιχάλης Πατσίκας. «Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιες συγκεντρώσεις. Δεν πέρασε ο φόβος ότι θα υπάρξουν επεισόδια και ακραίες φωνές. Τώρα περιμένουμε την κυβέρνηση. Οι βουλευτές άκουσαν πολύ καλά ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονια» πρόσθεσε ο κ. Πατσίκας.

Περήφανη δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία τόνισε ότι «ο κόσμος δήλωσε ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν χαρίζεται. Δεν χαρίζεται με μελάνι ότι έχει κερδηθεί με αίμα». Εμφανίστηκε, μάλιστα, πεπεισμένη ότι «πιάνουν τόπο τα συλλαλητήρια» προσθέτοντας «ας ελπίσουμε ότι (σσ οι βουλευτές) δεν θα συμπερφιερθούν ως απλοί στρατιώτες ενός συστήματος».

sillalitirio_mesa2
sillalitirio_mesa3
kavala_sillalitirio1
macedonia-syllalitirio_maketa04


Οι κεντρικές πλατείε γέμισαν ακόμη στην Έδεσσα, την Δράμα, το Πολύκαστρο, τα Νέα Μουδανιά, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Σιάτιστα, τη Λάρισα, τη Θήβα, τη Ρόδο, τα Χανιά, την Κέρκυρα και την Χαλκίδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ακούγονταν συνθήματα κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, αν και κανένα κόμμα δεν επιχείρησε να καπελώσει τα συλλαλητήρια. Βασικό... παρατράγουδο η περιορισμένη προβολή από τα ΜΜΕ, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι υπήρξαν πιέσεις, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος από τις κινητοποιήσεις τους.

Πρέπει να επισημανθεί και το επεισόδιο στα Χανιά όπου ομάδα νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου παρενόχλησε τους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Τραυματίστηκαν ελαφρά άνδρες της αστυνομίας ενώ υπήρξαν και περιορισμένες προσαγωγές.

Κρητικοί τραγουδούν ριζίτικα στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία


Σε κάθε περίπτωση, χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών και ντυμένοι στα γαλανόλευκα διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας Ιωαννίνων είχε υψωθεί με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας.

ioannina-1
ioannina-2


Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Στη Λάρισα, 4.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Με ένα μεγάλο όσο και ειρηνικό συλλαλητήριο, χιλιάδες Βολιώτες διαδήλωσαν στην κεντρική παραλία ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Το πλήθος που κατέκλυσε την παραλία μπροστά από το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, κρατούσε ελληνικές σημαίες, λάβαρα με το αστέρι της Βεργίνας και γιγάντια πανό, ενώ τα συνθήματα είχαν ιδιαίτερο παλμό και δυναμική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ωρολογίου στη Βέροια.

Δείτε βίντεο: Γέμισαν οι πλατείες για τη Μακεδονία σε 23 πόλεις της Ελλάδας

ΣΧΟΛΙΑ (156)

Xr

Δεν υπάρχει καμία φοβία και δεν είναι αυτός ο λόγος της διαφωνίας. Υπάρχει βέβαια μια έντονη ανησυχία λόγω του καλλιεργούμενου, εδώ και 50 χρόνια, επεκτατισμού των γειτόνων (το 1990 που βρέθηκα στο Τορόντο υπήρχε έντονη προπαγάνδα για το πως θα βγουν οι "Μακεδόνες" στο Αιγαίο). Το βασικό είναι ότι αφαιρείται η ιδιοπροσωπία μας ως Μακεδόνες, η πολιτιστική μας ταυτότητα ως Μακεδόνες και ο αυτοπροσδιορισμός μας ως Μακεδόνες. Άρα το πρόβλημα το έχουμε εμείς οι Μακεδόνες και δευτερευόντως οι υπόλοιποι Έλληνες (που παρεπιπτόντως μας συμπαραστέκονται). Η ιστορική περιοχή που ονομάζονταν Μακεδονία από πάντα ουδέποτε είχε την έκταση που διαδίδεται. Και δεν υπήρξε φυσικά ουδέποτε Οθωμανική Μακεδονία για να διαμοιραστεί. Το όνομα Μακεδονία δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο από τους Μακεδόνες. Οι σλάβοι το έμαθαν από μας στα τέλη του 19ου αιώνα - αρχές 20ού. Το 95% περίπου της ιστορικής Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι η Μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα. Γιατί τότε πως θα ονομαζόμαστε εμείς; και πώς θα ονομάζονται οι μακεδονικές διάλεκτοι της ελληνικής που ομιλούνταν και ομιλούνται στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Δράμα, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Πιερία, την Ημαθία, το Ρουμλούκι (Καμπανία), τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Καστοριά κ.α. όπου έχουν καταγραφεί οι λεγόμενες "βόρειες" ελληνικές διάλεκτοι (στις "βόρειες" βέβαια συγκαταλέγονται και οι Θεσσαλικές και οι Θρακικές και η Ηπειρωτικές). Ο αυτοπροσδιορισμός ο δικός μας, των Μακεδόνων, δεν έχει καμιά σημασία; Αυτό που κάνουν δεν είναι αυτοπροσδιορισμός, είναι πλαστοπροσωπία.

Γιάννης

Είμαστε πρώτα Έλληνες και μετά οτιδήποτε άλλο. Η ελληνική ταυτότητα δεν αμφισβητείται και αυτή είναι αρκετή.

Γιάννης

Πιο φοβικό λαό από τους Ελληνες δεν έχω ξαναδεί. Θα το πω και ας με βγάλετε ανθέλληνα. Η Μακεδονία είναι μία γεωγραφική περιοχή, η οποία διαμοιράστηκε την περίοδο των βαλκανικών πολέμων και η Ελλάδα πήρε το 52% των εδαφών και τα υπόλοιπα εδάφη τα πήραν οι γειτονικές χώρες. Η γειτονική χωρά έγινε ανεξάρτητη το 1944 και απλώς ως χώρα έχει το όνομα του γεωγραφικού προσδιορισμού. Δεν έχω καταλάβει γιατί τέτοιος φόβος απέναντι στο γείτονα. Προσδιορίζεται με βάσει την περιοχή που ζουν. Και στην τελική δικαίωμα τους είναι να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν οι ίδιοι, δε θα τους πούμε εμείς πως θα λέγονται.

θανος ξενιδης

η παρεα του μαξιμου και τα φερεφωνα τους εκλειπαρουν τους αλβανοσλαυβους για να τους παραδώσουμε γλωσσα, ταυτοτητα, ιστορια, ονομα κλπ και στο βαθος φυσικα μη δυνατοτητα απο μερους της ελλαδος να χρησιμοποιουμε τον ορο μακεδονια αφου μια περιφερεια θα χασει την ταυτοτητα της μπροστα στο κρατικο προσδιορισμο του ονοματος που του δινετε.Οταν αποκαλυφθουν τα ανταλαγματα που παιρνει η εγκληματικη οργανωση του μαξιμου και τα φερεφωνα τους απο τον ξενο παραγοντα για τον ακρωτηριασμο της ελλαδος τότε η εσχατη προδοσια και η δικαιοσυνη θα εχει το πρώτο λόγο.

ΕΛΛΑΣ

Πρέπει να ενωθουμε και να μην αφήσουμε κανέναν να περάσει το δικό του γιατί αυτή η ώρα έχει περάσει πολλά άλλα ποτέ δεν λύγισε πότε δεν έσκυψε...ΕΛΛΗΝΕΣ

Έλληνας

Αγυριγε δεν είσαι Έλληνας οπότε λέγε ότι θες

Γιαχωβάς είναι,

για το Ισραήλ δουλεύει.

κοινος νους

μετα απο τετοια λαοθαλασσα μαλλον η εγκληματικη οργανωση χρυση αυγη μενει εκτος βουλης στις επερχομενες εκλογες

ο

Κλάμα τα 0.60

Μας τα πρήξατε φασιστάκια

Θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες ομόδοξους και ομόαιμους σλάβους και δεν θα μας επιβάλει τις θελήσεις του ένα θλιβερό 20 % φασιστών και απογόνων των συνεργατών του κατακτητή. Όσο για τον Μεγαλέκο και την κληρονομιά του τι να πούμε; Που το ξέρουμε ότι δεν ήταν σλάβος; Μήπως είμασταν μαζί στο στρατό;

Δεν...

ντρεπεσε λιγο ρε συριζαιε? Ελληνας εισαι εσυ ρε τιποτενιε? Αντε κρυψου σε καμμια τρυπα.... σκια..

Μας τα πρήξατε φασιστάκια

Ντρεπομαι-ντρεπεΣΑΙ-ντρεπεται.Μαθε πρωτα λληνικα και μετα ελα να με κριτικαρεις "πατριωτη".

Λοιπον κεφαλα

για να τελειωνουμε: 1)Εισαι διαταραγμενος ψυχικα. Φαινεται απο τον τροπο που γραφεις! 2) τη βρισκεις να σε βριζουνε, αφανταστα, ομως και 3)ολοι οσοι δε συμφωνουν μαζι σου ειναι φασιστες! Αυτο παντως με τις παυλες να το κοιταξεις, θελεις ισιωμα......

Alexis4ever

Πεντέξι μπετόβεργες μαζεύτηκαν και το κάνατε πρώτο θέμα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_politismou__bouboulinas

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας - «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»