Χιλιάδες κόσμου σε 23 πόλεις της Ελλάδας φώναξαν: «Η Μακεδονία είναι ελληνική!»

macedonia_poreia_main01

Περίπου 3.000 πολίτες διαδήλωσαν στην Πέλλα, κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες - Αποδοκιμασίες για Τσίπρα και Κοτζιά - Στη Βέροια, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έστειλαν βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση από την πλατεία Ωρολογίου - Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα - Εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, αλλά και στην Κατερίνη - 4.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λάρισας - Ένταση και τραυματισμοί στα Χανιά

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα στα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε 23 πόλεις της Ελλάδας. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα.

Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης είχε το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περίπου 3.000 πολίτες με σημαίες διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συνθήματα ακούστηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, όταν το όνομά του αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι παραχαράσσει την ιστορία, όταν λέει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα, το 1977.

Δείτε φωτογραφίες από τα συλλαλητήρια σε Πέλλα, Βέροια, Καβάλα και Λάρισα
IMG_0290
IMG_0289_1
IMG_0289
IMG_0287

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Στη Βέροια, περισσότεροι από 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ωρολογίου και έστειλαν βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση που διαπραγματεύεται το όνομα των Σκοπίων. Νέοι και νέες, παιδιά όλων των ηλικιών, μεσήλικες, ακόμα και άτομα της τρίτης ηλικίας, με ελληνικές σημαίες στα χέρια και ντυμένοι στα γαλανόλευκα, πλημμύρισαν την πλατεία και βροντοφώναξαν εναντίον της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Περίπου 500 άτομα, όλων των ηλικιών, έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ενάντια στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τη FYROM, που πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα. Πλήθος κόσμου και στην Κατερίνη.

Στα Ιωάννινα, η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στο οποίο προσήλθε πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, απ' όλη την Ήπειρο -ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρρας.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Κόσμος με σημαίες στα χέρια διαδήλωσε την αντίθεσή του στο να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.

Στη Λάρισα, 4.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε μήνυμα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, με το οποίο τονίστηκε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Μεταξύ άλλων, στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Κώστας Καραΐσκος, μαθηματικός από την Κομοτηνή, ο Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος από το Κιλκίς και ο αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Ροζής.

Με ένα μεγάλο όσο και ειρηνικό συλλαλητήριο, χιλιάδες Βολιώτες διαδήλωσαν στην κεντρική παραλία ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Το πλήθος που κατέκλυσε την παραλία μπροστά από το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, κρατούσε ελληνικές σημαίες, λάβαρα με το αστέρι της Βεργίνας και γιγάντια πανό, ενώ τα συνθήματα είχαν ιδιαίτερο παλμό και δυναμική.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος με διοργανωτή τον Σύλλογο Μακεδόνων Βόλου "Ο Μέγας Αλέξανδρος". Βασικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, ενώ η συγκέντρωση έκλεισε με το χορευτικό του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας.


sillalitirio_mesa
sillalitirio_mesa2
sillalitirio_mesa3
Ένταση στα Χανιά

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Στον χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης, με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά.

Όταν στον χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών, που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου από την πλατεία.

Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν τρεις-τέσσερις νεαροί. Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.
larisa_sillalitirio1
larisa_sillalitirio2
larisa_sillalitirio3

kavala_sillalitirio1
kavala_sillalitirio2

Πώς διοργανώθηκαν τα συλλαλητήρια - Ποιοι συμμετείχαν

Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και οι πληροφορίες για το όνομα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ -«Βόρεια», «Ανω» και «Νέα Μακεδονία»- έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες της βόρειας Ελλάδας, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».

Οι διοργανωτές έλεγαν σχετικά:  «Οι πόλεις που θα γίνουν συλλαλητήρια έφτασαν τις 23. Στις πρώτες 13 που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια έγινε συνεννόηση της «Επιτροπής Αγώνα» με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, οι οποίες στήριξαν εξ αρχής την προσπάθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τοπικές Μητροπόλεις, που πραγματοποιούν μεγάλο αγώνα και παρακινούν τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοντινότερη πόλη που θα γίνει συλλαλητήριο».
macedonia_poreia_02

Αυτό δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, επισημαίνοντας πως «η διασπορά των συλλαλητηρίων δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και του πιο απομακρυσμένου σημείου της Ελλάδας να ξεσηκωθούν και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην υπεράσπιση της Ιστορίας και του μέλλοντος της Μακεδονίας μας».

Φιλοδοξία των διοργανωτών ήταν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα που δόθηκε από τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι αδιαπραγμάτευτη. Αισθητή είναι η εμπλοκή στην κινητοποίηση του κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατά τόπους εκκλησιαστικών αρχών, αλλά και δεκάδων συλλογικών φορέων.
macedonia_poreia_03

«Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά και να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, συμμετέχοντας στα τοπικά συλλαλητήρια, κρατώντας μια ελληνική σημαία στα χέρια. Το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων σε διάφορα σημεία της χώρας, θα υπενθυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι οφείλουν να υλοποιούν τη βούληση των πολλών» λέει από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», επαναλαμβάνοντας πως στις σημερινές κινητοποιήσεις «δεν έχουν καμία θέση, ακραία πρόσωπα και ακραίες συμπεριφορές».
macedonia_poreia_04

Στους ομιλητές των τοπικών συλλαλητηρίων περιλαμβάνονται δήμαρχοι, μητροπολίτες, ιστορικοί, ερευνητές, νομικοί, απόστρατοι κ.ά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (375)

Μακεδονας 3

ενταξει κατεβηκε συσσωμη η ΝΔ και η Χρυση Αυγη να μετρησουν τις δυναμεις τους για συγκυβερνηση. Οι γηγενεις Μακεδονες τους δωσαμε απαντηση κι ας φτιαχνουν με photoshop οσες φωτογραφιες θελουν . Εθνικια τελειωμενα, ουτε ενας ντοπιος Μακεδονας δε κατεβηκε, ολοι οι φιλοξενουμενοι και οι μεταφερομενοι ψηφοφοροι του κουλη και του κασιδιαρη . ανιστορητοι οι του 51% της Μακεδονιας και καλα θα κανουν να μη προκαλουν τα γειτονικα κρατη με τα αλυτρωτικα συλλαλητηρια στην ελλαδα. αμορφωτοι και ανιστοριτοι. Gore Glavata που λεμε στην Πέλλα οι Μακεδονες !

ΦΕΙΔΙΑΣ

Να μετονομαστεί η Ελλάδα από Greece σε Μακεδονία.

Εχουν καταπιεί τη γλώσσα τους !

Αν μετρήσετε τα σχόλια εδώ μέσα , θα διαπιστώσετε ότι η δύναμη των αριστεροκοχλίων είναι περίπου στο 2-3% ! Σας λέει τίποτα αυτό το νούμερο ???

ΦΕΙΔΙΑΣ

Να μετονομαστεί η Ελλάδα από Greece σε Μακεδονία.

Εφημερίδα ψευδοσυντακτών

Ασύστολα ψεύδη τα θρασίμια της ''εφημερίδας των συντακτών''. Εκτελεί απεγνωσμένη γραμμή cipra.

Ακόμα και η ...κουριάδα ωχριά μπροστά της ......

Μα, η Αυριαν.....συγγνώμη η εφσυν ήθελα να πω , γράφει ότι ήσαν .... υποτονικές οι συγκεντρώσεις !!!!!! Είναι δυνατόν δηλαδή να γράφει ψέμματα αυτή η ...έγκριτη , η αντικειμενική και η αδέσμευτη ???????

Φαιη

Έλληνες, κυνηγησατε μόνο το χρήμα και δεν φρόντισατε να περάσετε στα παιδιά σας αρχές, ιδανικά, φιλοπατρία και Χριστό. Το τίμημα το πληρώνετε. Η νεολαία μισή άνεργη και η υπόλοιπη στα ξένα. Εποικισμος από αγροικους, φτώχεια και απειλή συνόρων. Υπάρχει και κάτι που λέγεται μετάνοια, διόρθωση βίου. Συνελθετε γιατί όλα από σας ξεκινάνε. Μόλις ξαναγινετε πραγματικοί Έλληνες ολα θα υποχωρήσουν. ...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΤΑ ΔΟΥΛΙΚΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΡΟΥ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ .ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ONOMATA ΔΙΕΘΥΝΣΕΙΣ ΚΤΛ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ...............

takis

Ήθελα να σχολιάσω και βλέπω ότι έχει ήδη αναρτηθεί ανάλογο σχόλιο. Λέω λοιπόν κι εγώ ότι ούτε καν η Ελλάδα δεν είναι Ελληνική. Ποτέ δεν ήταν από την απελευθέρωση της από τους τούρκους και μετά. Πάντα σε καθεστώς ελέγχου και ομηρίας ήταν. Σήμερα η κατάσταση είναι απολύτως εξευτελιστική αλλά ποτέ δεν ήταν ιδανική. Για να είσαι κράτος ελεύθερο πρέπει να έχεις πολίτες που αυτό να θέλουν και τίποτα άλλο. Όπως διαβάζουμε σε κάποια βιβλία ιστορίας έκαναν κάποιοι αρχαίοι πρόγονοι. Γιατί οι 300 ας πούμε δεν θυσιάστηκαν συνεπεία μαζοχισμού αλλά επειδή η ζωή τους δεν είχε καμιά αξία αν κατέρρεαν τριγύρω οι αξίες τους. Λέω να καθίσουμε σπίτια μας καλύτερα και να μην δημιουργούμε περιττή όχληση σε πλατείες που έτσι κι αλλιώς κανένας δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει.

Xr

Για την Ελλάδα δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι είναι Ελληνική. Πάντως για τη Μακεδονία πλέον είμαστε σίγουροι ότι είναι Ελληνική. Προτείνω το επόμενο συλλαλητήριο να γίνει μέσα στα Σκόπια. Θα βρούμε περισσότερη ανταπόκριση εκεί σίγουρα, και λιγότερη αντίδραση... Ούτε κουκουλοφόροι μπαχαλάκηδες ούτε αντι-αντι-αντι-αντίδια. Άλλωστε με τους Σκοπιανούς συγκεντρωνόμαστε στις παραλίες το καλοκαίρι χωρίς κανένα πρόβλημα. Στα Σκόπια λοιπόν, η επόμενη συγκέντρωση να μας παίξει κι όλη η Ευρώπη!

Fotitis

Γιατί δεν διαδηλώνουμε και για την Ελλάδα, μήπως είναι ελληνική; Η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες; Οι περισσότερες φωτό είναι κοντινές, στην πόλη μου ούτε μισοί από αυτούς που γράφει το άρθρο δεν μαζεύτηκαν!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης