Αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τα Γενικά Λύκεια

Αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τα Γενικά Λύκεια

Η νέα αρχιτεκτονική των βάσεων και τα μυστικά της επιτυχίας

paneladikes
Ετοιμο δηλώνει το υπουργείο Παιδείας για την «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών
 Εξετάσεων αύριο Πέμπτη με τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή με τα Γενικά Λύκεια. Στην ατζέντα των φετινών Πανελλαδικών περιλαμβάνονται περισσότερες προσφερόμενες θέσεις που μεταφράζονται και σε ευκολότερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού με την υπερπροσφορά πέφτουν οι βάσεις. Το ρεύμα της καθοδικής πορείας των βάσεων θα ισχύσει περισσότερο στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο ανταγωνισμός για μια θέση εκεί δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Οπως κάθε χρόνο, τον τόνο δίνουν οι δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές, τα τμήματα του Πολυτεχνείου και της Πληροφορικής, δηλαδή όσες παραδοσιακά μπαίνουν ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία.

Φέτος πάντως οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν δύο μεγάλες αλλαγές. Η πρώτη είναι η κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, το οποίο περιελάμβανε όλες τις Παιδαγωγικές Σχολές, οι οποίες από φέτος θα είναι προσβάσιμες από όλα τα επιστημονικά πεδία. Η δεύτερη αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι βάσεις στις Παιδαγωγικές φέτος θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε αυτές τις σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία. Όπως είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης, η νέα «αρχιτεκτονική»των φετινών βάσεων θα περιλαμβάνει την άνοδο των Παιδαγωγικών ενώ εκτιμάται ότι οι περισσότερες θέσεις στις σχολές θα οδηγήσουν σε πτωτική τάση των βάσεων.

Διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν οι υποψήφιοι από τα επιστημονικά πεδία, καθώς οι υποψήφιοι του 1ου θεωρούνται οι πιο κερδισμένοι, καθώς οι σχολές που τους προσφέρονται παρουσιάζουν αύξηση θέσεων. Ακόμη, Νομική και Ψυχολογία που θεωρούνται πόλος έλξης για πολλούς υποψηφίους έχουν περισσότερες θέσεις.

Ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς πολλά και δημοφιλή τμήματα όπως αυτά των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχουν περισσότερες θέσεις από τις αντίστοιχες περσινές. Οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου το οποίο περιλαμβάνει φέτος τις Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν και αυτοί μπόνους θέσεις.
Κλείσιμο

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Πληροφορική Αθήνας έχει επιπλέον 24 θέσεις, αυτή της Θεσσαλονίκης 15 θέσεις, ενώ γενικά τα περισσότερα Οικονομικά Τμήματα κερδίζουν αρκετές θέσεις.
Οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα έχουν περισσότερες θέσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σχολές που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα ύψη, αγγίζοντας τα 19.143 μόρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας: Α) Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 76 θέσεις.

Β) Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια (εκτός της Δυτικής Αττικής), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 2.905 θέσεις.

Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκαν οι εισακτέοι κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα (Ναυτιλιακά, Πληροφορική, Τουριστικά, Ψυχολογία, Γεωπονία, Χημεία κ.λπ.) κατά 12,5%.

Γ) Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 985 θέσεις.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορική, Τουριστικά, Γεωπονία, Φυσιοθεραπεία, Εργοθεραπεία κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα έμεινε ίδιος με το 2017.


Εξεταστικά Κέντρα: 858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ

Ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Πέμπτη 7/6/2018 για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 8/6/2018 για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σημειώνει ότι ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το Υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.


104.040 υποψήφιοι για 74.692 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στις 104.040 ανέρχονται οι δηλώσεις - αιτήσεις των υποψηφίων για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ανά κατηγορία και είδος σχολείου κατατέθηκε ο εξής αριθμός αιτήσεων: Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθεί φέτος στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανέλθει στις 74.692 (από 70.726 πέρσι) , δηλαδή σε σχέση με πέρσι οι θέσεις είναι κατά 3.966 περισσότερες, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.Επιπλέον, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση τροποποίησης και συμπλήρωσης του καθορισμού του αριθμού εισακτέων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018 - 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μειωμένος κατά περίπου 2000 είναι ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές παρά τη πριμοδότηση για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια σε ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων.

Σύμφωνα με συμβουλές από τα Φροντιστήρια «Πουκαμισάς»: Το μυστικό, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι να συμμετέχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σκεπτόμενοι θετικά, κάτι που είναι βέβαιο ότι μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία στη ζωή μας με αισιοδοξία, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να καταγράψουμε και να συνοψίσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, μπορούμε να αναφέρουμε τις εξής:

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

· Παύουμε να επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι κάτι φοβερό, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, έχοντας ξεχάσει πόσες εξετάσεις έχουμε δώσει μέχρι τώρα.
· Οι επιδόσεις δεν είναι «ή του ύψους ή του βάθους». Υπάρχουν αξιόλογες λύσεις στο μηχανογραφικό δελτίο για όλες τις βαθμολογικές δυνατότητες.
· Δεν προφητεύουμε καταστροφές, γιατί τότε γινόμαστε μικροί προφήτες με ειδίκευση σε αρνητικές προβλέψεις για το ίδιο μας το μέλλον! Ας μην αυθυποβαλλόμαστε, λοιπόν, αλλά ας σκεπτόμαστε θετικά! · Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον μαζί με τους ανθρώπους που μας γνωρίζουν καλά (γονείς, φίλοι, καθηγητές), οι οποίοι είναι βέβαιο πως και σε αυτήν τη δοκιμασία θα βρίσκονται δίπλα μας.
· Ηττοπαθείς σκέψεις, όπως «δεν θα τα καταφέρω», εντείνουν την ανασφάλειά μας. Αντίθετα, ρεαλιστικές σκέψεις, όπως «θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια», «ακόμα κι αν δεν πετύχω, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά η πορεία της ζωής μου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες», μας βοηθούν να ελέγξουμε το άγχος μας.
· Δεν χρειάζεται να αναστατωνόμαστε από φήμες της τελευταίας στιγμής για «SOS» θέματα, που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ.
· Δεν ξενυχτάμε το βράδυ πριν από κάθε εξέταση. Καλύτερα να κλείσουμε από νωρίς τα βιβλία και να κάνουμε το πρωί μια σύντομη επανάληψη.
· Η διατροφή μας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης, αποφεύγουμε τις διατροφικές υπερβολές και καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης