ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η έκπτωση Ψωμιάδη από τη θέση του περιφερειάρχη

psomiadis

Ο κ. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος - Προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία διαπιστώθηκε η έκπτωσή του από το αξίωμα

Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι συνταγματική και νόμιμη η από 2.1.2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία διαπιστώθηκε η έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο κ. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί σε φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος. Η εφετειακή απόφαση έγινε αμετάκλητη με την υπ΄ αριθμ. 1495/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι ο κ. Ψωμιάδης καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως νομάρχη Θεσσαλονίκης, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα των 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.

Ο τέως περιφερειάρχης ζητούσε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ΄ Τμήματος σήμερα, με την υπ΄ αριθμ. 965/2018 απόφασή τους (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου) απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του κ. Ψωμιάδη, κρίνοντας ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του γ.γ. είναι συνταγματική και νόμιμη.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι ο Γ.Γ. εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφασή του καθώς ο κ. Ψωμιάδης ωφέλησε παράνομα τον πρατηριούχο και έβλαψε εξίσου παράνομα τα οικονομικά συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, αναφέρει το ΣτΕ ότι από την ποινική απόφαση προκύπτει αυτοθρόως τόσο η οικονομική βλάβη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όσο και η αντίστοιχη βλάβη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη απόφαση του Γ.Γ. δεν παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμα της προηγουμένης ακροάσεως (άρθρο 20 Συντάγματος), καθώς δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις δυσμενών διοικητικών πράξεων οι οποίες εκδίδονται βάσει αντικειμενικών προϋποθέσεων.

Και προσθέτουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του Γ.Γ. εκδόθηκε κατόπιν διαπίστωσης της συνδρομής των κατά νόμο προβλεπομένων αντικειμενικών προϋποθέσεων και όχι μετά από συνεκτίμηση οποιασδήποτε υποκειμενικής συμπεριφοράς του κ. Ψωμιάδη.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Σαλονικιος

Καιρος ηταν να πιστοποιηθει και με την βουλα του νομου , το ηθος του καραγκιοζη ποντιου.

Μέτρηση IQ και

εγκλεισμός στην φυλακή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sizopoulos

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσίασε ιστορικά ντοκουμέντα για την επιχείρηση της τότε χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, να εγκαταστήσουν στρατιωτική χούντα και στη «μεγαλόνησο»

zak0

«Ήταν οροθετικός, ακτιβιστής, ομοφυλόφιλος, drag queen και μιλούσε για όλα αυτά τα πράγματα ανοιχτά. Νομίζω ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερό τους πρόβλημα», αναφέρει, μεταξύ άλλων στο VICE Greece ο αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος

2
kozani_kardia

Το σενάριο της άσκησης «ΠΑΝΔΩΡΑ 2018» περιλάμβανε εκκένωση κτιριακών εγκαταστάσεων, παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες και εγκλωβισμένους στο κτήριο Διοίκησης και καταμέτρηση του συνόλου του προσωπικού