Ψήφισμα ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ: Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία Δήμους και Περιφέρειες

kede_enpe

Στο ψήφισμα εκφράζεται «κατηγορηματική αντίθεση στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη»

Την αντίθεση του στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη για απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζει με ψήφισμα του , το κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε το συνέδριο, το εκλογικό σύστημα που «ακούγεται», υπακούει «μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα. Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα».

Επίσης στο ψήφισμα εκφράζεται «κατηγορηματική αντίθεση στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη». Σύμφωνα με το ψήφισμα, από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις συνεντεύξεις και την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο συνέδριο και των προέδρων και εκπροσώπων των κομμάτων διαπιστώνεται ότι, «το κυοφορούμενο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη βελτίωση του «Καλλικράτη» δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια. Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και τη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας. Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων».

Με το ψήφισμα που ενέκρινε το συνέδριο ζητείται ακόμη «η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Τέλος καλείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δεσμευθεί δημόσια ότι ο χρόνος δημόσιας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου θα είναι τουλάχιστον δυο μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Αγύριγο κεφάλι

Mε την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος να καταργηθεί η όποια Τοπική "Αυτοδιοίκηση" και να περιέλθουν οι υπηρεσίες αυτές στο ΚΡΑΤΟΣ.________Θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ανάσα γιά τα ΔΗΜΟΣΙΑ Ταμεία!_______Έτσι κι αλλιώς έχουμε και πληρώνουμε τους Δημοσίους Υπαλλήλους!________Γιατί να μην κάνουν και τις δουλειές της Τοπικής "Αυτοδιοικήσεως"; ___ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΥΑΛΟ απαιτείται γιά αυτά! Και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ύστερα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

exodos_pasxa

Δείτε πού έχει κίνηση - Στις εθνικές οδούς η τροχαία εφαρμόζει μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων με συχνούς ελέγχους, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για τη διευκόλυνση όσων έχουν προορισμό τα νησιά

old-man-car

Δικαίωμα οδήγησης εντός ελληνικής Επικράτειας θα παρέχεται στους ηλικιωμένους υποψήφιους οδηγούς που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις διενέργειας δοκιμασιών και συμπεριφοράς αλλά δεν μπορούν να έχουν άμεσα στα χέρια τους το νέο έντυπο οδήγησης