Ευαγγελισμός: η απειλή για τη δημόσια υγεία και η άνιση μάχη με τα περιστέρια

evaggelismos-peristeria

Εικόνες ντροπής από χώρους του νοσοκομείου που είναι καλυμμένοι με ακαθαρσίες πουλιών - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς αντιμετωπίζονται

Θεωρούνται σύμβολα ειρήνης, αγάπης, αγνότητας. Το αποτύπωμα, ωστόσο, που αφήνουν τα περιστέρια, για τα οποία ο λόγος, δεν παραπέμπει σε τίποτα απο τα παραπάνω. Οι ακαθαρσίες τους δεν προκαλούν μόνο αντιαισθητική βρωμιά αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, καθώς αποτελούν εστία πολλών μικροβίων και μυκήτων. Η μολυσματική τους δύναμη, δε, πολλαπλασιάζεται οταν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Κι όμως στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας, στον Ευαγγελισμό, τα περιστέρια αποτελούν αναπόσπαστο, παρότι γκρίζο και δυσώδες, κομμάτι της καθημερινότητας επι δεκαετίες για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr από τον Ευαγγελισμό, δείχνουν ότι η μάχη με τα περιστέρια βρίσκεται σε πλήρη εξελιξη. Οι ακαθαρσίες τους έχουν "σημαδέψει" πατώματα, μπαλκόνια, κλιματιστικά, φωταγωγούς, και φυσικά ρούχα και κεφάλια εργαζομένων, επισκεπτών και ασθενών.

Τα δεκάδες χιλιάδες περιστέρια που "κατοικοεδρεύουν" στο σύμπλεγμα των κτηρίων του Ευαγγελισμού αυξάνουν και πληθύνονται οπως συμβαίνει με τον πληθυσμό των συγκεκριμένων πτηνών στην πρωτεύουσα. Άλλωστε η Αθήνα θεωρείται μια πόλη...φιλική για τα περιστέρια: αναλογεί ενα περιστέρι σε 20 ανθρώπους, που σημαίνει ότι οι 665.000 κάτοικοι του δήμου Αθηναίων -απογραφή 2011- συμβιώνουν θέλοντας και μη μαζί με περιπου 33.500 περιστέρια.

Η θέση του Ευαγγελισμού, κάτω απο τον Λυκαβηττό και σε απόσταση κοντινή από τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος, έχει επηρεάσει θετικά τους πληθυσμούς των περιστεριών. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των περιστεριών σε αυτόν τον άξονα, που κατα τους ειδικούς, αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες αστικών αποβλήτων και συνεπώς μεγάλες ποσότητες τροφής. Τα σπόρια και τα ψίχουλα είναι οι τροφές για τα περιστέρια που πιθανόν οι περισσότεροι εχουμε στο μυαλό μας, μόνο που η πραγματικότητα ειναι διαφορετική. Για την ακρίβεια, τα περιστέρια τρώνε τα πάντα, μεταξύ άλλων σπόρια και ψίχουλα. Αναζητούν τροφή σε καθε είδους σκουπίδια και το αθώο φαινομενικα τσιμπολόγημα τους σε αυτα συνδέεται με μικρόβια και μυκητιάσεις και πλήθος ασθενειών.

peristeria01


Τι μπορεί να κρύβεται στις ακαθαρσίες των περιστεριώνΠολλά περιστέρια είναι φορείς μικροβίων και δυνητικά μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους τόσο μέσω των περιττωμάτων τους όσο και μέσω απλής επαφής. Οι συνηθέστερες ασθένειες που έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με τα περιστέρια είναι μυκητιάσεις, όπως η κρυπτοκοκκίαση που μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, διαρροϊκές συνδρομές όπως οι σαλμονελώσεις, και νόσοι από κολοβακτηρίδια. Άλλες παθήσεις, πολύ πιο σπάνιες, είναι η ψιττάκωση, η εγκεφαλίτιδα, καθώς και η νόσος Newcastle. Στα παράσιτα των περιστεριών περιλαμβάνονται επίσης είδη ψύλλων, τσιμπούρια και ψείρες, που μεταδίδονται με ευκολία στον άνθρωπο. Άλλη νόσος για την οποία ενοχοποιούνται τα περιστέρια είναι η ιστοπλάσμωση, η οποία προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει και γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό, ηπατική και νεφρική προσβολή και αναιμία, που σε ευπαθείς οργανισμούς ενδέχεται να αποβεί και μοιραία.

Δεν χρειάζεται κάποιος να ειναι ειδικός για να αντιληφθεί το προφανές: ότι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, και δη νοσηλευόμενοι, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση σε ακαθαρσίες περιστεριών αλλα και στα ίδια τα περιστέρια. Οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις από τα περιστέρια.

Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ευτυχώς μολύνσεις δεν εχουν καταγραφει, οπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Αλλα το ζήτημα της αισθητικής, της καθαριότητας, της προστασίας της δημόσιας υγείας παραμένει.

peristeria02

Οι ενέργειες του νοσοκομείου

Το πρόβλημα των περιστεριών που υπάρχουν σε χώρους του Νοσοκομείου απασχολεί την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) από πολλά χρόνια. Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων κ. Αθανάσιος Σκουτέλης αναφέρει στο protothema.gr πως "έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες μέθοδοι όπως αφίσες προς τους επισκέπτες να μη ταΐζουν τα πτηνά, καταστροφή των φωλέων και απολύμανση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, χρήση σήτας στα παράθυρα κ.λ.π. Πιο ριζικές μέθοδοι έχουν από παλιά συζητηθεί, αλλά έχουν απορριφθεί διότι υπήρξαν αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων".

Η Διοικήτρια του νοσοκομείου, κυρία Νάγια Μητσάκη επιςημαινει από την πλευρά της πως "Παρ’ όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειές μας, δεν κατέστη εφικτό να επιλυθεί σε όλο του το εύρος το πρόβλημα με την ύπαρξη των περιστεριών στο Νοσοκομείο".

peristeria03

Διαβεβαιώνει ωστόσο πως για την απώθηση εγκατάστασης ξενιστών στον χώρο του Νοσοκομείου, η Δ/νσηΤεχνικής – Ξενοδ/κης Υπηρεσίας έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες :

- Τοποθέτηση πτυσσόμενων σητών σε όλες τις μπαλκονόπορτες των χώρων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)

- Τοποθέτηση σιδηρών πλεγμάτων για σφράγιση όλων των οπών του Παλαιού Κτιρίου

- Κάθε χρόνο, κατά τη θερινή συντήρηση των Μονάδων γίνεται κάλυψη των ανοιγμάτων των παραθύρων με σήτες (όπου δεν υπάρχουν) και με ακίδες απομάκρυνσης πτηνών.

Επίσης, αναφέρει πως έχει προγραμματισθεί προς άμεση υλοποίηση μελέτη εφαρμογής συστημάτων απομάκρυνσης των περιστεριών, τα οποία δεν επεμβαίνουν στην αισθητική των χώρων, αλλά κυρίως δεν προκαλούν καμία βλάβη στα πτηνά.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Παρατηρητης1

Υπαρχουν σκιαχτρα μεγαλες κουκουβαγιες που τα διωχνουν η ηλεκτρονικες που οταν πανε κοντα τα περιστερια αυτες αναβουν κουνιονται και μετα αυτα δεν πηγαινουν ξανα.

Kosovo

τα πιο άχρηστα όντα....

Πας να ανοίξεις παράθυρο

να μπει στο δωμάτιο καθαρός αέρας που τόσο έχουν ανάγκη οι ασθενείς και εισβάλουν μπόχα, δυσωδία, και άφθονα μικρόβια, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα και τους κινδύνους λοιμώξεων που έχεις να αντιμετωπίσεις. Πρόβληματα του είδους δεν βρίσκονται μόνο στον Ευαγγελισμό, δυστυχώς συναντώνται και σε άλλα νοσοκομεία.

Πεννη

Αντι να κανετε ενα αρθρο για την απαισια γενικη εφημερια του ευαγγελισμου. Την καταπονηση των νεων γιατρων που τους εχουν σαν σκλαβους με εξαντλητικα ωραρια. Που ενας κανει δουλεια 3 ανθρωπων. Αναλυεται τα περιστερια. Ελα να δεις και να γραψεις αλλα που..ολοι στο συστημα της σιωπης.

Aυτό

που δεν αναφετεραι περα απο τις αρρωστιες που κουβαλα ο αρουραιος των ουρανων, είναι το πολύ τοξικό περιττωμα του όταν πέσει πανω σε αμαξωμα , ηδη μου εχει διαλύσει- πεταξει το βερνικι του χρώματος, ακομα και με ειδικό μιγμα SONAX για κοτσυλιές δεν βγαινει.

rf

Καυστικό μαλλον θές να πεις αφου μιλας για την διάβρωση στο χρωμα του αυτοκινήτου.

ΣΕΛΕΜΙΟΣ

σφεντόνα και θα σου πω εγώ αν μείνει...πούπουλο!!!!

οι αρουραίοι των αιθέρων

Όπως λέει και το άρθρο, τα περιστέρια θεωρούνται σύμβολα ειρήνης, αγάπης και αγνότητας. Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς βγήκαν για τα συχαμένα αυτά πλάσματα αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Πρόκειται για πλάσματα τρομερά βρώμικα, φορείς πάρα πολλών μικροβίων αφ' ενός, και εξαιρετικά μοχθηρά και επιθετικά αφ΄ετέρου. Όπως λέει και ένας φίλος πιο πριν, οι Άγγλοι τα ονομάζουν rats of the sky, αρουραίοι του ουρανού. Βρώμικα, επιθετικά και κουτσουλάνε ασταμάτητα ολημερίς. Μία βρώμα και συχαμάρα δηλαδή. Απορώ πώς διάφοροι "φιλόζωοι" πάνε και τα ταίζουν. Στην πολυκατοικία μας μία ηλικιωμένη κυρία βγαίνει και τους ρίχνει κάθε μέρα μία σακκουλίτσα ψίχουλα και έχουμε έκτοτε βλαστημήσει την ώρα και την στιγμή, καθώς "κυκλοφόρησε" το νέο στην περιστερο-πιάτσα και μαζεύτηκαν τσούρμο, καμμιά 35ριά μέτρησα τις προάλλες, καραούλι στα γύρω μπαλκόνια και στα σύρματα της λάμπας του δρόμου. Όλη μέρα γουργουρητό, κουτσουλιά και βρώμα. Και πίσω στον ακάλυπτο θα πιάσουμε καμμία χολέρα με δαύτα. Απορώ, πώς υπάρχουν άνθρωποι που τα θεωρούν όμορφα, συμπαθητικά και τα ταίζουνε κιόλας...

@

" εξαιρετικά μοχθηρά και επιθετικά αφ΄ετέρου. " έχεις ξεφύγει και γράφεις βλακείες.

Πλέον έχουν ελευθέρας παντού

Όταν υπάρχει ανοιχτή πόρτα θα τα βρούμε να σουλατσάρουν στο εσωτερικό χώρων εστίασης, τυροπιτάδικων, αρτοποιιών, ζαχαροπλαστείων, καφετεριών κ.λ.π. όπως επιβάλουν οι κυρίαρχες ζωοφιλικές αντιλήψεις περί συμβίωσης εν αντιθέσει με τους υγειονομικούς κανονισμούς . Τώρα αν βρεις κανένα πίπουλο στην τυρόπιτα ή σάλτσα κούτσουλο στα κουλουράκια με ότι μπορεί να συνεπάγονται αυτά .......... περαστικά

Z

Εκπαιδευμένα γεράκια και πρόβλημα τέλος.

Βρέθηκε λύση

Φιλόζωοι θα τοποθετήσουν σε κάθε σημείο που συχνάζουν περιστέρια, κουτάκια με δωρεάν προφυλακτικά και την επιγραφή "Πέτα, οχι ξεπέτα" σε 4 γλώσσες. Με αυτή τηνκίνηση θα λυθεί πολύ γρήγορα το πρόβλημα όπως μόνο οι φιλόζωοι ξέρουν να το λύνουν - κάνοντας ότι δεν υπάρχει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzoum_2

Η Data Artisans προσφέρει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές - Επιβεβαίωσε ο ίδιος την πώληση στο Twitter

baby

Η ανήλικη Ρομά γέννησε μόνη στο σπίτι - Της έπεσε το μωρό προσπαθώντας να κόψει τον ομφάλιο λώρο  - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η 17χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας

1
photo01

Ποινική δίωξη σε βάρος ενός Έλληνα αρχιλοχία και Άγγλου που δραστηριοποιείται σε ΜΚΟ άσκησε η εισαγγελέας Ορεστιάδας – Συνελήφθησαν να περιφέρονται σε απαγορευμένη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων

3