Εμπορικές Εκθέσεις ΣΕΝ/JA Greece: Η μαθητική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στα καλύτερα τους

Εμπορικές Εκθέσεις ΣΕΝ/JA Greece: Η μαθητική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στα καλύτερα τους

Μαθητές «στήνουν» καινοτόμες επιχειρήσεις και φτιάχνουν προσομοιώσεις αγαλμάτων και ομπρέλες φορτιστές

epix_009
Μαθητές λυκείου με διπλή ιδιότητα του επιστήμονα - επιχειρηματία εξέπληξαν όσους επισκέφθηκαν σήμερα τις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις που διοργανώνει για 12η χρονιά το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, το Ελληνικό Παράρτημα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Οργανισμού Junior Achievement Worldwide. Οι καινοτόμες μαθητικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί σε 100 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Ειδικής Αγωγής, Μουσικά κ.ά.) είναι καταπληκτικές και οι μικροί επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να … «βάλουν τα γυαλιά» σε καταξιωμένους επαγγελματίες στις δύο μεγάλες Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Μαθητές - σεισμολόγοι, μαθητές που έχουν εφεύρει ομπρέλες φορτιστές , μαθητές που φτιάχνουν προσομοιώσεις αγαλμάτων που τοποθετούνται στα μουσεία για τυφλούς και μαθητές που έχουν εφεύρει κράνη που αν δεν τα φορά ο οδηγός «κλειδώνει» η μηχανή παρουσιάστηκαν στην έκθεση.

Χαιρετισμό στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (Junior Achievement Greece), απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με παιδιά που ασχολούνται με τη μαθητική επιχειρηματικότητα και επισκέφτηκε τα περίπτερα όπου ενημερώθηκε για τις ιδέες τους.

«Ανάμεσά σας θα βρεθούν οι επιχειρηματίες που θα κρατήσουν όρθια τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες που έρχονται. Δεν θα γίνετε κατ’ ανάγκη όλοι επιχειρηματίες. Κάποιοι όμως που δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι θα μπορούσαν, θα γίνουν ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής σας με τη μαθητική επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το θεσμό και θα ενθαρρύνει το υπουργείο Παιδείας ώστε η διδασκαλία της επιχειρηματικότητας να ενσωματωθεί με πιο οργανωμένο τρόπο στο επίσημο πρόγραμμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όταν εκείνος γύρισε στην Ελλάδα έπειτα από σπουδές και εργασία στο εξωτερικό πριν από 20 χρόνια, η κοινωνία εξακολουθούσε να βλέπει με καχυποψία την επιχειρηματικότητα, ως κάτι κακό.

«Εσείς μεγαλώσατε στα χρόνια της κρίσης και στο δικό σας χαμόγελο βλέπω την αισιοδοξία της νέας Ελλάδας που γεννιέται. Σας προτρέπω να κρατήσετε ζωντανά τα βιώματα αυτής της εμπειρίας που αποκτήσατε μέσα από την ενασχόληση με τη μαθητική επιχειρηματικότητα. Μαθαίνετε να συνεργάζεστε, να κατανέμετε ρόλους, να εκφράζετε προοπτικές και σχέδια με τρόπο οργανωμένο, να ξεπερνάτε δυσκολίες, να δουλεύετε, να εργάζεστε σκληρά», υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης πως ένας καθηγητής επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε, έλεγε ότι η επιχειρηματική επιτυχία είναι 10% έμπνευση και 90% σκληρή δουλειά.

Κλείσιμο
Οι μαθητές και οι μαθήτριες (15-18 ετών) έχουν δημιουργήσει από έξυπνες εφαρμογές για κινητά και οικολογικές συσκευές, μέχρι πρωτότυπα είδη δώρων και διατροφικές «εκπλήξεις». Χειροποίητες μπάρες δημητριακών με διαφορετικό φρούτο ανά εποχή και διαφορετική συσκευασία, φτιάχνουν οι μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Ν. Σμύρνης. Οπως λέει στο «protothema.gr» η Αδαμαντία Πετρίδη που θέλει να σπουδάσει διαιτολόγος στόχος τους είναι να προβθήσουν την υγιεινή διατροφή μέσα από χειροποίητα προιόντα και καινοτόμες συσκευασίες.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία προσφέρονται πληροφορίες σχετικά με τους σεισμούς και την προστασία των πολιτών έφτιαξαν μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Η πλατφόρμα, όπως εξηγεί ο μαθητής Αντώνης Κουφόπουλος φέρνει σε επαφή τους κατάλληλους φορείς και όπως λέει ο ίδιος «σε περίπτωση σεισμού είμαστε οι υπεύθυνοι που τους συντονίζουν». Η εταιρία που δημιούργησαν οι μαθητές λέγεται seismoving και μέσω αυτής συγκεντρώνονται και είδη πρώτης ανάγκης για σεισμόπληκτους.

Μαθήτριες από την Καλαμάτα δημιούργησαν κράνος το οποίο δεν επιτρέπει στον οδηγό να ξεκινήσει την μηχανή αν δεν το φορέσει, όπως λέει η Ελπίδα Μαργέλη, τον΄ζιοντας οτι θέλουν να το προωθήσουν σε εταιρίες με κράνη και ασφαλιστικές εταιρίες. Μαθητές από το εσπερινό γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου ύστερα από μάθημα Χημείας δημιούργησαν ειδικό σαπούνι που καθαρίζει τους λεκέδες, όπως λέει ο Φάνης Τζίτζας.

Τα παιδιά συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στο παγκόσμιο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που υλοποιεί στην Ελλάδα το ΣΕΝ/JA Greece. Η κάθε μαθητική επιχείρηση θα έχει το δικό της περίπτερο, όπου θα παρουσιάζει και θα θέτει προς πώληση τα προϊόντα της. Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Στην σημερινή έκθεση συμμετείχαν σχολεία από πολλούς δήμους της Αττικής, τον Πειραιά, την Πάτρα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, το Βραχάτι, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, την Κάλυμνο και την Καλαμάτα.

«Με την εφευρετικότητα, το ταλέντο και την μεγάλη τους διάθεση για δουλειά και δημιουργία, τα παιδιά αναπτύσσουν ένα ρεύμα υπέρ της επιχειρηματικότητας που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου και τόνισε: «Η χώρα μας περνά στην παραγωγή, στην επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη και το δρόμο τον δείχνουν τα παιδιά της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης». Είμαστε υπερήφανοι που βοηθάμε τα παιδιά να αλλάξουν τις ζωές τους και την Ελλάδα».

Από όλα τα περίπτερα θα περάσει κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece και θα αναδειχθούν οι τρεις καλύτερες Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Εμπορικής Έκθεσης της Αθήνας και οι τρεις καλύτερες της Εμπορικής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2018», θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement Europe.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης