Πολιτικές παρεμβάσεις και επιθέσεις καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

ert_dimosiografoi

Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί, «εξαιτίας της κυβέρνησης, η οποία υπέκυψε στον πειρασμό του ελέγχου της ενημέρωσης της ΕΡΤ»

Φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης, πολιτικών παρεμβάσεων και συνδιοίκησης, τα οποία είναι ξένα με ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, καταγγέλλουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί, «εξαιτίας της κυβέρνησης, η οποία υπέκυψε στον πειρασμό του ελέγχου της ενημέρωσης της ΕΡΤ». 

Όπως αναφέρουν, «η αξιοπιστία της ΕΡΤ1 τραυματίζεται καθημερινά από χοντροκομμένες και απαρχαιωμένες λογικές, από τις πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και τις πολιτικές επιθέσεις. Παράλληλα, η ΕΡΤ2, η ΕΡΤ3 και το δίκτυο της στην περιφέρεια εγκαταλείπονται σε αργό και σταθερό θάνατο. Ειδικά, δε, το περιφερειακό δίκτυο έχει παραδοθεί σε μια ανέμπνευστη και μίζερη γραφειοκρατική διακυβέρνηση».

«Η διοίκηση της ΕΡΤ αντί να ασχολείται με τα προηγούμενα και όλα τα σημαντικά διοικεί αλά παλαιά, μέσω αμφιλεγόμενων επιτροπών, μεθοδεύει αποφάσεις ή ακόμα εκβιάζει πλειοψηφίες στο Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να εγκριθούν «φιλικές» παραγωγές», σημειώνουν επίσης.

Η απόφαση της συνέλευσης

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εκδηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην εταιρεία, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ίδια και τους εργαζόμενούς της ενώ απογοητεύει την κοινωνία, την οποία η ΕΡΤ οφείλει να υπηρετεί με ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Ανησυχούμε για τα φαινόμενα παρακμής, απαξίωσης, πολιτικών παρεμβάσεων και συνδιοίκησης, τα οποία μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και είναι ξένα με ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

1. Γιατί η αξιοπιστία της ΕΡΤ1 τραυματίζεται καθημερινά από χοντροκομμένες και απαρχαιωμένες λογικές, από τις πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και τις πολιτικές επιθέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση υπέκυψε στον πειρασμό του ελέγχου της ενημέρωσης της ΕΡΤ ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει επιλέξει σαν “σάκο του μποξ” και προβολής του “οράματος” της συρρίκνωσής της.

2. Γιατί η ΕΡΤ2, η ΕΡΤ3 και το δίκτυο της στην περιφέρεια εγκαταλείπονται σε αργό και σταθερό θάνατο. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ταυτότητα και χωρίς στίγμα, με αποτέλεσμα και κάποιες, πραγματικά εξαιρετικές παραγωγές που έχουν απομείνει να «χάνονται» μέσα στο «ξεκούρδιστο» σύνολο. Ειδικά, δε, το περιφερειακό δίκτυο έχει παραδοθεί σε μια ανέμπνευστη και μίζερη γραφειοκρατική διακυβέρνηση.

3. Γιατί η διοίκηση της ΕΡΤ αντί να ασχολείται με τα προηγούμενα και όλα τα σημαντικά διοικεί αλά παλαιά, μέσω αμφιλεγόμενων επιτροπών, μεθοδεύει αποφάσεις ή ακόμα εκβιάζει πλειοψηφίες στο Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να εγκριθούν «φιλικές» παραγωγές..

Επιστέγασμα όλων των προαναφερθέντων αποτελεί το οργανόγραμμα που κυοφορείται τους τελευταίους 6 μήνες χωρίς διαφάνεια ή διαβούλευση. Χωρίς οργανικές θέσεις! Ένα οργανόγραμμα που κινείται στον αντίποδα της οριζόντιας οργανωτικής δομής που διέπει όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς. Κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις κάποιων για τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης και κάποιων παλαιάς κοπής συνδικαλιστών για έλεγχο των θέσεων ευθύνης.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτικό το αίτημα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα να αποδείξουν στους πολίτες ότι όταν ευαγγελίζονται, χρόνια τώρα, την ανεξαρτησία της ΕΡΤ το εννοούν. Είναι καιρός να δρομολογηθούν εκείνες οι νομοθετικές, θεσμικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίσουν πραγματικά το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και θα τον απαλλάξουν από τις πολιτικές εξαρτήσεις (όλων των αποχρώσεων) που τον καθηλώνουν και τον συνθλίβουν.

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Προτείνετε λυσεις

Ας προτείνουμε κάποιες λύσεις. Τι γίνεται στα πολύ προηγμένα κράτη όπως στην Ελβετία η τη Γερμανία για παράδειγμα. Στην Ελβετία το ετήσιο ανταποδοτικο τέλος πλησιάζει τα 400€ για ένα κράτος με λιγότερο πληθυσμό από εμάς, το οποίο αποφάσισε να χρεώνονται με αυτό και όσοι δεν έχουν tv, με τη λογική ότι μπορούν να το παρακολουθούν από το ίντερνετ. Σε πρόσφατο δημοψήφισμα για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεορασης ο Ελβετικός λαός αποφάσισε σε ποσοστό περίπου 75% ότι επιθυμεί να υπάρχει δημόσιος φορέας, ο οποίος σημειωτέον έχει 6500 άτομα προσωπικό. Απλά σε βάθος 2 ετών το ανταποδοτικο θα πάει στα 360€ περίπου το χρόνο, δηλαδή περίπου 30€ το μήνα. Ο τρόπος λειτουργίας αυτού και κάθε αλλού επιτυχημένου φορέα θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα για εμάς. Τι συμβαίνει σε μας; Το ανταποδοτικο είναι 3€ το μήνα, άρα 36€ το χρόνο. Όσα κοστίζει ο ένας μήνας. Τα μισά τα παίρνει το κράτος για πρωτογενες πλεονασμα και μένει περίπου 1,5€ το μήνα μισθοδοσία, πάγια έξοδα, επενδύσεις και πρόγραμμα. Χλωμό το βλέπω να έχει αξιόλογο αποτέλεσμα. Για μένα πέρα από τη νομοθετική πρόβλεψη για πραγματική ανεξαρτησία και σωστή διαχείριση , το κράτος πρέπει να αποδίδει ολόκληρο το ανταποδοτικο στην ΕΡΤ,για να έχει και αυτή budget για αγορά προγράμματος. Περίπου 1 εκατομμύριο συνδρομητές εμπιστευονται τη συνδρομητική πλατφόρμα και πληρώνουν τα καλά τους χρήματα. Πρέπει η ΕΡΤ να τους αντιγράψει. Πρέπει η ΕΡΤ να κάνει κανάλια με θεματικό περιεχόμενο. Δηλαδή ένα κανάλι σκέτο ενημέρωση, ένα κανάλι αξιόλογα αθλητικά, ένα κανάλι ταινίες και ντοκιμαντέρ κτλ. Με 3€ το μήνα θα έχει ο κόσμος δημόσια κανάλια επιπέδου συνδρομητικης τηλεόρασης. Να βγει από τη διαφήμιση για να μην γκρινιάζουν τα ιδιωτικά κανάλια και ας σαρώσει την τηλεθέαση. Χρειάζεται όμως χρήματα γι αυτό.

αφιλοτιμος

Δημοψηφισμα τωρα, οπως στην Ελβετια!!!! Εκει βεβαια η κρατικη τηλεοραση λειτουργει, οποτε και ηταν απορριπτικο, αλλα εδω;;; Ελατε συριζοπασοκονουδου, γιατι ολοι το ιδιο ειστε, αποδειξη οτι κι ο Σαχλαμαρας τνη ξανανοιξε με αλλο περιτυλιγμα, τολματε;;; Περιμενω ιδιαιτερα απο τις νουδουλες που παριστανουν τις φιλεχλεχλε, τολματε;;; Να την κλεισετε, οχι να την ξαναματαβαφτισετε. Δημοψηφισμα, ναι η ου;;;

Σκορπίνα

Όχι να μη κλείσει η ΕΡΤ. Έχω πάθει πορωση με Ακριβοπούλου και Καψωχα.Λυπηθειτε με, αν τους χάσω θα πέσω στα βαρειά και θα ψάχνω για μεθαδονη

Kostas

Ελα ρε κανουν οι κομμουνιστες τετοια πραγματα????

Δημήτρης

Παντα μου αρεσε και πιστευα στην δημοσια τηλεοραση αλλα τωρα θελω με παθος να κλειση και θα το ευχαριστιομουν να δω τους δημοσιογραφους στην ουρα στα σισιτια (Τόσο πολύ τους έχω σιχαθει)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στους δημοσιογραφους που διαμαρτυρονται είναι και η Ακριβοπούλου;

Αθανάσιος

Παίδες. Αν θέλετε αντικειμενική ενημέρωση δεν έχετε παρά να δείτε την Ακριβοπούλου και τον άλλον τον Καψώλη ή όπως αλλοιώς λέγεται. Να κλείσει για πάντα η ΕΡΤ να γλυτώσουμε και το χαράτσι.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ,ΑΝ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΠΡΑΒΔΑ Η ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΘΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ.

Giannis

Το ότι υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν προβλήματα στην ΕΡΤ είναι γνωστό Ομως επειδή τυχαίνει να είμαι πληροφορημένος από άτομο που δουελεύει εκει και σκίζεται ατέλειωτες ώρες, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι: Υπάρχουν πολλοί αργόμισθοι, που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι... Υπάρχει κλίμα επικράτησης μιας συγκεκριμένης κλίκας σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ που κάνει Ο,ΤΙ θέλει> Ευνοημένοι δεν είναι οι Συριζαίοι. Αντιθέτως. Ευνοημένοι είναι κυρίωας νεοδημοκράτες που πρόσκεινται στην κλίκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από όλα αυτά που γίνονται εκεί θα φάει πολύ μαύρο στις εκλογές από τους εργαζόμενους. Θυμηθείτε το αυτό Οσο κάποιος ...μάγκας παραπληροφορεί τον Παπά θα βρεθούν προ εκπλήξεων Εχει γίνει τελείως μαγαζί μιας παρέας δεξιών που παριστάνει την φιλοκυβερνητική Αυτά

Πσσσ

ΧΆΧΑ ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ?

Λές και με ενδιαφέρει αν οι αργόμισθοι ειναι ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ η ΠΑΣΟΚ η οτι στο διάβολο θέλει...Εγω αργόμισθους βλέπω και πληρώνω ! Εμετικη η κομματική αντίληψη....

Cris

Μεγάλε στις καλές εποχές της ΝΔ το ποσοστό της στην ΕΡΤ δεν ήταν πάνω από 12% και τώρα μας λες ότι κάνουν κουμάντο δεξιοί; Άσε την παραμύθα και το σανό. Μετά από 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξύπνησαν και οι κουτοί.

MAΙΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΡΤ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΚΑΙ ΚΛΠ ΑΠΛΑ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΛΕΝΕ η ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΟΥ Ν ΠΑΠΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΟ ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...

κτμ

Το κύριο πρόβλημα της ΕΡΤ είναι ότι σαν υπηρεσία είναι απλά άχρηστη στον πιο πολύ κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωτικό να την πληρώνουμε. Και μάλιστα μέσω του λογαριασμού ρεύματος, όταν η ενέργεια στην Ελλάδα είναι ήδη πανάκριβη. Οι φτωχοί κατατρεγμενοί συριζαίοι που εργάζονται σ'αυτή να βρουν να κάνουν κάποια εργασία που δεν θα επιβαρύνει ληστρικά τους λογαριασμούς μου.

Θάνος

Διωγμός συριζαίων; Ενδιαφέρον ακούγεται.

έλα Καρανίκα

κονομάς ρε μουσίτσα και γράφεις και τις ανοησίες σου από πάνω

Ύπνος........

......... και........ μετά ξυπνήσατε!!!!!!!!!! Ωραίο όνειρο!!!!!!!!!

klm

Μα πόσο συριζαία είσαι;

σεντ

Πάρε ένα μεσουλιτ θα σου κάνει καλό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_politismou__bouboulinas

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας - «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»