Μιλένα Αποστολάκη: Θετική εξέλιξη η απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα αδέσποτα

2011033001868_112761351

Η πρώην υπουργός είχε εισηγηθεί το 2012 στη Βουλή τον νόμο που ισχύει σήμερα και η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει

Για «αδιανόητους περιορισμούς στον αριθμό των κατοικιδίων που ένας πολίτης μπορεί να φιλοξενεί» κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή της η Μιλένα Αποστολάκη και ζητά οι όποιες αλλαγές για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα «να προκύψουν μέσα από ουσιαστική διαβούλευση και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ασφαλώς τα φιλοζωικά σωματεία». Αναφέρει, μάλιστα και την εμπειρία του νόμου 4039/12, που ειχε εισηγηθεί η ίδια.

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Αποστολάκη:

        «Η απόσυρση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα αποτελεί μια θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την φιλοζωική κοινότητα, αλλά για την κοινωνία μας συνολικά.Η κυβέρνηση μεταξυ άλλων επεχείρησε να απαγορεύσει και μάλιστα να ποινικοποιήσει την δράση κάθε φιλόζωου πολίτη καθώς και των φιλοζωικών οργανώσεων. Επεχείρησε να περιορίσει την αναγκαία συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων στο έργο της περίθαλψης των αδεσπότων. Επεχείρησε να επιβάλλει αδιανόητους περιορισμούς στον αριθμό των κατοικιδίων που ένας πολίτης μπορεί να φιλοξενεί.Ο ισχύων νόμος 4039/12 υπήρξε προϊόν μακράς διαβούλευσης και διαλόγου με την φιλοζωική κοινότητα και τους δήμους και για το λόγο αυτό η ψήφισή του έλυσε χρόνια προβλήματα και χαιρετίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και αυτό που απαιτείται είναι η βούληση της πολιτείας για την ουσιαστική και πλήρη εφαρμογή του. Τυχόν αναγκαίες προσθήκες θα πρέπει να προκύψουν μέσα από ουσιαστική διαβούλευση και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ασφαλώς τα φιλοζωικά σωματεία που θα έπρεπε να αποτελούν για την πολιτεία έναν πολύτιμο αρωγό σε όλα τα ζητήματα της φιλοζωικής της πολιτικής.»

Πληροφορίες και tips για τον ισχύοντα νόμο που εισηγήθηκα τον 4039/12:

        Η ηλεκτρονική διαβούλευση που προηγήθηκε της ψήφισης του ν. 4039 /12 έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταγράφοντας το ενδιαφέρον των πολιτών για το ζήτημα .Τα σχόλια ξεπέρασαν τα 1500 όταν τα αντίστοιχα σχόλια στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν 650. Από τα σχόλια αυτά πάρα πολλά συμπεριλήφθησαν στο σχέδιο νόμου το οποίο ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους , η διαβούλευση και ο διάλογος ήταν ουσιαστικά και όχι για τι θεαθήναι.
Βασικές προβλέψεις μετά από πολύμηνη διαβούλευση και διάλογο:
* Δημιουργία στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους , βασικό εργαλείο για την οργάνωση διαχείριση και προστασία των ζώων συντροφιάς.
* Η ηλεκτρονική σήμανση για δεσποζόμενες γάτες και σκύλους κατέστη υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα που περισυλλέγονται κατέστη υποχρεωτική η σήμανση και η στείρωση.
* Προβλέφθηκε η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και στείρωσης στα δημοτικά κτηνιατρεία και τις διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των νομών της χώρας με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων από την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ. Οι πολίτες θα καταβάλουν μόνο το κόστος ων υλικών.
* Δημιουργήθηκε οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων στους δήμους σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις ενω θεσμοθετήθηκε η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη η ζημία που προκαλείται σε τρίτο απο αδέσποτα.
* Απαγορεύτηκε η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο η άλλα παρεμφερή δημόσια θεάματα και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό. Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση ζώου τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης εως πέντε χρόνια και πρόστιμο 5000-30000€ ενώ προβλέφθηκε η δυνατότητα παρέμβασης εισαγγελέα για προσωρινή η οριστική αφαίρεση ζώου.
* Τέθηκε εκτός νόμου η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας.
* Στις περιπτώσεις που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς ,ο αριθμός των επιτρεπόμενων ζώων περιορίζεται στα δύο ζώα ανά διαμέρισμα. Απαγόρευση για μόνιμη παραμονή των ζώων αυτών σε βεράντες ή ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Η διάταξη αυτή χαιρετίστηκε ιδιαίτερα και με ανακούφιση όπως και πολλές άλλες.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Tipoukitos

Προφανέστατα, χάθηκε η μπάλα με τα ψώνια της πολιτικής !! Συναντιέται το πιο αποτυχημένο χθες με το τραγικό σήμερα στο δημόσιο χώρο !! Τι γυρεύουν τούτοι εδώ ;;;

Ρεεεε ... η Μιλένα !

"Τα σχόλια ξεπέρασαν τα 1500 όταν τα αντίστοιχα σχόλια στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν 650." ΑΥΤΟ...τίποτ' άλλο...

Το περίμενα

Ένα σωστό νομοσχέδιο κατέθεσαν τα χρόνια που βρίσκονται οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ στην εξουσία. Το απέσυραν κι αυτό. Τελείως για φτύσιμο...

de

που χάθηκες ρε ψυχή?

BAG

Τι θα πεί μόνιμη παραμονή στις βεράντες. Να απαγορευθεί τελείως, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση γίνεται καταστρατήγηση του νόμου με αποτέλεσμα το σκυλί του γείτονα να ενοχλεί γαυγίζοντας στη βεράντα σχεδόν όλη τη μέρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diodia-kinisi-ena

Με χαμηλές ταχύτητες γινόταν όλο το απόγευμα η κίνηση των οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας - Ανάσχεση και καθυστερήσεις στο ύψος των Μεγάρων - Πάνω από 100.000 αυτοκίνητα επέστρεψαν στην Αθήνα μέχρι τις 9 το βράδυ

21
fotia-nixta

Kαίει δασική περιοχή με πουρνάρια και βελανιδιές σε ορεινή και δύσβατη περιοχή  - Αισιόδοξοι οι πυροσβέστες ότι θα την ελέγξουν γρήγορα