Εκδήλωση με θέμα «Εναλλακτικοί θεσμοί επίλυσης διαφορών στο Ελληνικό Δικαϊκό Σύστημα»

Εκδήλωση με θέμα «Εναλλακτικοί θεσμοί επίλυσης διαφορών στο Ελληνικό Δικαϊκό Σύστημα»

«Το δικηγορικό σώμα στηρίζει τις μορφές εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, στο μέτρο που συμβάλλουν στην ταχύτερη επίλυση των ιδιωτικών διαφορών, χωρίς να υπονομεύεται η ιδιωτική αυτονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Με αφορμή την ημέρα της Διαμεσολάβησης ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α.)
, διοργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Σ.Α. εκδήλωση με θέμα: «Εναλλακτικοί θεσμοί επίλυσης διαφορών στο Ελληνικό Δικαϊκό Σύστημα».
            
Στην εκδήλωση, με συντονιστή τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Νικόλα Κανελλόπουλο, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή διαμεσολαβητών και δικηγόρων, που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για το θεσμό της διαμεσολάβησης.
            
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Χωρίς να μπορούμε να αρνηθούμε την σύγκρουση που είναι συμφυής με τη φύση του ανθρώπου, αυτό που υπηρετούμε και πρεσβεύουμε είναι ένας άλλος τρόπος να λύνουμε τις διαφορές μας. Πιο συναινετικός, πιο συμμετοχικός, πιο άμεσος και εν τέλει πιο πολιτισμένος. Και αυτή είναι μια θέση βαθιά κοινωνική, βαθιά ανθρώπινη. Αποτελεί στοιχείο του Κράτους Δικαίου μας το να μπορεί ο πολίτης να επιλύει τις διαφορές του με αμεσότητα και νομική ασφάλεια, χωρίς να προκαλείται η επιβάρυνση του δικαστικού μηχανισμού».
            
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Δ.Σ.Α., Δημήτρης Βερβεσός, επεσήμανε: «Το δικηγορικό σώμα στηρίζει τις μορφές εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, στο μέτρο που συμβάλλουν στην ταχύτερη επίλυση των ιδιωτικών διαφορών, χωρίς να υπονομεύεται η ιδιωτική αυτονομία. Διότι απώτατο όριο κάθε εναλλακτικού μέσου επίλυσης των διαφορών είναι ο απόλυτος σεβασμός του συνταγματικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας και πρόσβασης στον φυσικό δικαστή».
            
Παράλληλα,  πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφοράς, Ιωάννης Τέντες, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Η υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των ποινικών υποθέσεων εντός του δικαστικού συστήματος είναι μία σύγχρονη διεθνής τάση. Θεσμοί όπως η αποχή από την ποινική δίωξη και η ποινική διαπραγμάτευση (pleabargaining) οδηγούν σε αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχεία εκκαθάριση της ποινικής εκκρεμότητας. Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική η περίπτωση της Γερμανίας όπου το ποσοστό των υποθέσεων που οδηγούνται στα ακροατήρια, ειδικά σε δεύτερο βαθμό, είναι εξαιρετικά μικρό, καθώς η πλειοψηφία αυτών ολοκληρώνεται σε προηγούμενο στάδιο».
            
Ακόμη, ο  εφέτης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, τόνισε: «Η δικαστική μεσολάβηση, ως ένας από τους αναγνωρισμένους τρόπους εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής της Πολιτικής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».
            
Η μελέτη - πρόταση την οποία έχει διατυπώσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στηρίζεται πάνω στις αρχές της Διαμεσολάβησης, εντάσσεται στην προδικασία των περισσοτέρων ειδικών διαδικασιών, παραμένοντας δυνητική στην τακτική.
            
Αξιοποιεί τη λογική της χρήσης  κινήτρων αντικινήτρων για τους διαδίκους με ρεαλιστικό τρόπο προκειμένου να την αξιοποιήσουν χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβαση τους στην δικαιοσύνη σε περίπτωση αποτυχίας.
            
Παρέχει στους δικηγόρους την ευελιξία της αποδοτικότερης για εκείνους διαχείρισης της κάθε υπόθεσης σε συντομότερο χρόνο.
            
Ενισχύει την κουλτούρα συνεννόησης μεταξύ των διαδίκων μέσα από την εγγυητική λειτουργία του Δικαστικού Λειτουργού και του παραστάτη Δικηγόρου και διευκολύνει την διάδοση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών».
             
Ο πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας  Βασίλης Ανδρουλάκης, ανέφερε: «Παρά την βελτίωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, το μεγάλο πρόβλημα της διοικητικής δικαιοσύνης παραμένει η καθυστέρηση κατά την απονομή της. Επομένως, η αναζήτηση τρόπων επιτάχυνσης του χρόνου επίλυσης των διοικητικών διαφορών δεν πρέπει να σταματήσει. Ένας δρόμος, είναι η υιοθέτηση μεθόδων επίλυσης εκτός του δικαστικού συστήματος (διαμεσολάβηση, διαιτησία, ενδικοφανείς προσφυγές) και ο άλλος η αναζήτηση μεθόδων επίλυσης επ’ ευκαιρία της δίκης (ενδο-δικαστική μεσολάβηση). Έχει αξία το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε ορισμένες κατηγορίες διοικητικών διαφορών, σε πιλοτικό στάδιο και για δοκιμαστική περίοδο».
            
Η επικεφαλής του Νομικού Τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.), Θεώνη Αλαμπάση, επεσήμανε ότι: «ο εξωδικαστικός μηχανισμός συνιστά εναλλακτικό θεσμό αναδιάρθρωσης οφειλών των επιχειρήσεων, στον οποίο αξιοποιήθηκε από το νομοθέτη ο θεσμός της διαμεσολάβησης, μέσω της ανάθεσης καθηκόντων συντονιστή της διαδικασίας σε διαπιστευμένους διαμεσολαβητές του μητρώου».
            
Ο εκτελεστικός γραμματέας Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε: «Οι νέες διατάξεις για τη διαμεσολάβηση που εισήχθησαν με τον ν. 4512/2018 επιφέρουν σημαντικές μεταβολές τόσο με την αλλαγή του συστήματος κατάρτισης των διαμεσολαβητών, όσο -ιδίως- με την εισαγωγή υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης με διαμεσολάβηση σε μια σειρά ιδιωτικών διαφορών. Η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων θα φανεί όταν έρθει η ώρα της πρακτικής εφαρμογής, όμως πρόκειται, αναμφίβολα, για μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τάσεις».
            
Τέλος, στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων,   παραβρέθηκαν ο ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. και πρώην πρόεδρος επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών Υ.Δ.Δ.Α.Δ., Λάμπρος Κοτσίρης, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά   Στέλιος Μανουσάκης, ο αρεοπαγίτης ε.τ., Φώτης Καΰμενάκης, ο πρόεδρος του Σ.Δ.Ε.Ε., Λεωνίδας Γεωργόπουλος και ο προϊστάμενος Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Δημήτριος Νικολόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

larisa_me

Οι επικοινωνίες που είχε η Βασιλική Κουκουνασούλη Σιλεβίστα πριν την εξαφάνισή της αναμένεται να οδηγήσει τις αρχές στον εντοπισμό της - Η 59χρονη είχε πάρει μόνο το κινητό μαζί της - Γυναίκα που της έμοιαζε εντοπίστηκε κοντά στην Αγία Τριάδα, στη Λάρισα