Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» και στη γήρανση του πληθυσμού

Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» και στη γήρανση του πληθυσμού

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, η γήρανση του πληθυσμού ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες - Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Φινλανδία έχουν επίσης πάνω από 30%

Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρωζώνη
, μία τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία άρθρου που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
(ΕΚΤ).

Το άρθρο των Carolin Nerlich και Joachim Schroth, με τίτλο «Η οικονομική επίπτωση από τη γήρανση του πληθυσμού και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις», εξετάζει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη και εξετάζει πώς οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες στην Ευρωζώνη. «Αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία, που προκύπτει από τις αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, αναμένεται ευρέως να οδηγήσει σε μία μείωση της προσφοράς εργασίας και απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και σε αλλαγές στη συμπεριφορά, και είναι πιθανόν να έχει δυσμενές αποτέλεσμα στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης», αναφέρει το άρθρο.

Ο συνολικός πληθυσμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί από 340 εκατομμύρια το 2016 σε περίπου 352 εκατομμύρια το 2040, για να υποχωρήσει στα 345 εκατομμύρια το 2079, σύμφωνα με την Eurostat. Επιπλέον, η διάρθρωση του πληθυσμού της αναμένεται επίσης να αλλάξει, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχίζεται και θα ενισχύεται. Το μέσο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωζώνη ανέρχεται σήμερα στο 1,6 που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο αναπλήρωσης (δηλαδή το επίπεδο που θεωρείται αναγκαίο για να διατηρηθεί σταθερός ο συνολικός πληθυσμός), το οποίο είναι περίπου 2,1. Αν και η Eurostat αναμένει μία μικρή αύξηση των ποσοστών γεννήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι αυτά θα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα από το επίπεδο αναπλήρωσης κατά μέσο όρο. Κατά συνέπεια, θα μειωθεί μελλοντικά το ποσοστό των νέων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωζώνης. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και βραδύτερα από ό,τι στις τελευταίες δεκαετίες. Το 2070, ο υπόλοιπος προσδόκιμος χρόνος ζωής στην ηλικία των 65 θα είναι κατά μέσο όρο 23,6 χρόνια για τους άνδρες και 26,9 χρόνια για τις γυναίκες - δηλαδή περίπου πέντε χρόνια περισσότερο από σήμερα.

Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων της ευρωζώνης, που ορίζεται ως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών προς τα άτομα ηλικίας 15-64 ετών (το εργατικό δυναμικό), προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένο το 2070, φθάνοντας στο 52% από λίγο πάνω από το 30% που ήταν το 2016. «Μία αύξηση του ποσοστού αυτού σημαίνει ότι μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχούν δυνητικά σε κάθε συνταξιούχο, εφόσον δεν αλλάξει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προκαλώντας σημαντικό δημοσιονομικό βάρος για τις χώρες που συμβαίνει αυτό όσον αφορά τα δημόσια συνταξιοδοτικά τους συστήματα», σημειώνεται στο άρθρο.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης των ηλικιωμένων (πάνω από 30%) είναι σήμερα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Τα ποσοστά αυτά προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από 35 ποσοστιαίες μονάδες το 2070 στην Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με την Πορτογαλία να έχει τότε ένα ποσοστό 67%, που θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Ποσοστά εξάρτησης πάνω από το 60% προβλέπεται ότι θα έχουν το 2070 η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Αντίθετα, η Ιρλανδία προβλέπεται να έχει τότε το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό στην ευρωζώνη, ενώ για το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία προβλέπονται οι μικρότερες αυξήσεις του.

Αναφορικά με τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στις συντάξεις, το άρθρο της ΕΚΤ αναφέρει τα εξής: «Επιπλέον, οι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να υποστούν περαιτέρω αυξητική πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα, καθώς ο πληθυσμός γερνά. Αν και πολλές χώρες εφάρμοσαν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση κρατικού χρέους, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις φαίνεται να είναι αναγκαίες για να διασφαλισθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα. Από την άποψη αυτή, μέτρα που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να αναμένεται ότι θα περιορίσουν τις δυσμενείς μακροοικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς θα έχουν ευνοϊκή επίδραση στην προσφορά εργασίας και την εγχώρια κατανάλωση. Αντίθετα, η αύξηση των εισφορών ή η μείωση των συντάξεων (benefit ratio) θα μπορούσε να έχει μικρότερες μακροοικονομικές συνέπειες».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΕΛΛΑΣ

aytoi einai ΟΛΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ +ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ---ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ---- 200 ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ--------ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ -ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ---Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ-

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΓΗΡΑΝΣΗ; ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ: ΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝ ΟΧΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΤΑΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΗΡΑΤΟΣ, ΠΡΩΗΝ Δ.Υ., (ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ Κ.Ο.Κ.) ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 55 (ΒΑΡΙΑ...) ΕΤΩΝ ΝΑ ΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΣΕ ΤΣΙΠΟΥΡΑ....

DELAN

Αυτό είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πρόβλημα της χώρας. Όλα τα άλλα είναι αστεία μπροστά του. (Δεν ειρωνεύομαι)

Αννα

Φταίνε τα πρότυπα που προβάλλονται στην Ευρώπη, που στοχεύουν στην διάλυση της οικογένειας και την ηθική ισοπέδωση. Βασει αυτών οι άντρες πρέπει να είναι αδέσμευτοι, αδίστακτοι, πάμπλουτοι, γυναικοκατακτητές και να πηγαίνουν από το ένα κρεβάττι στο επόμενο.. Τους έμαθαν να ακούν παιδιά και οικογένεια και να φρικάρουν! Παλαιότερα η οικογένεια με τα πολλά παιδιά ήταν δύναμη, ήταν ψήφοι, ήταν χέρια για τα χωράφια, ήταν κλειδί για να προσεγγίζεις περισσότερους τομείς και να χεις δικούς σου ανθρώπους παντού..

ΕΣΥτης

Πως γίνεται αυτό, αφού όλες οι κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα για την γέννηση παιδιών; Έχω τρία παιδιά και πληρώνω περισσότερα από αυτούς που δεν έχουν και πάλι καλά που μέχρις στιγμής τα καταφέρνω, ενώ άλλοι συμπολίτες μου δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν όπως πρέπει. Ντροπή σε όλες τις κυβερνήσεις και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Δημογραφικη γενοκτονια

Η δημογραφικη γενοκτονια της Ελλαδας, σε συνδυασμο με τον συνεχη, λαθραιο, μουσουλμανικο επικοισμο (την δημογραφικη τζιχαντ των ισλαμιστων οπως την αποκαλουν), θα οδηγησει σε λιγοτερο απο 50 χρονια στον αφανισμο των Ελληνων. Εν τω μεταξυ η εθνοκτονος Κυβερνηση, κοβει τα επιδοματα για τις πολυτεκνες οικογενειες. Αντι να στηριξει την Ελληνικη πολυτεκνη οικογενεια, την αφανιζει, συνεχιζοντας το σχεδιο αντικαταστασης του ελληνικου πληθυσμου, με λαθροεποικους. Δυστυχως τα πραγματα ειναι τραγικα, και εαν δεν το συνειδητοποιησουμε, συντομα θα εχουμε το τελος του ντοντο και των μαμουθ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fytrou_1

Η Βαρβάρα Φύτρου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και ζητά να της χορηγηθούν έγγραφα και υλικό από την 23η Ιουλίου  - Στρέφεται κατά του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.), και της  ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «AEROSERVICES S.A.».

2
kikloma_odigisi__1_

Σοκαριστικοί οι διάλογοι που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τα πλαστά διπλώματα οδήγησης: «Τι τα πέρασε τα χιλιάρικα... μαρούλια;» λένε οι κατηγορούμενοι για τον αχόρταγο διευθυντή που στρατολόγησαν με... ποσοστά - Είχαν «πελάτες» από τη Γερμανία και την Ουγγαρία

11
doctors

«Για μια ακόμη φορά τα δικαστήρια δεν παραπλανώνται από τις επιφανειακές αλλαγές του Ν. 4472/2017 και τη διακήρυξη για δήθεν αυξήσεις των μεικτών αποδοχών, οι οποίες όμως οδηγούν σε μικρότερες καθαρές αποδοχές», δήλωσε ο δικηγόρος των γιατρών

1