Κύπρος: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν αλλάζουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Κύπρος: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν αλλάζουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς

«Συνεργαζόμαστε με όλους τους υπόλοιπους και θα συνεχίσουμε παρόλο αν προκαλεί την Κύπρο, την περιοχή, την Ευρώπη, ένας γείτονας», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης 


Τη διαβεβαίωση ότι η Λευκωσία προχωρά με τον ενεργειακό της σχεδιασμό όπως έχει αυτός προγραμματιστεί, έδωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για πώληση Φυσικού Αερίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

«Ως Κυβέρνηση, ως κράτος» ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, «έχουμε επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που έχουμε χαράξει σε όλα τα θέματα, στα ερευνητικά θέματα, στα γεωπολιτικά θέματα, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, αλλά βεβαίως και στο θέμα της αξιοποίησης των ανακαλύψεων, είτε αυτών που έχουμε ενώπιον μας σήμερα σε Αφροδίτη, Καλυψώ, αλλά και πιθανών μελλοντικών ανακαλύψεων».
 
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε η Κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες στην Αίγυπτο για την πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη και είναι δεσμευμένη να εργαστεί στενά με τις εταιρείες, τις κοινοπραξίες αλλά και με τις χώρες της περιοχής για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν θα ήθελε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε αναφέρεται δημοσίως. «Σε αυτό το στάδιο αρκεί να πούμε ότι είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο τόσο σε διακυβερνητικό επίπεδο όσο και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Απ’ εκεί και πέρα ευελπιστώ ότι θα έχουμε μια κατάληξη σύντομα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκφράζουν ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις και για τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης του ενεργειακού σχεδιασμού, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό που διαπιστώνεται από τις επαφές που έχει ο ίδιος αλλά και από την παρουσία των εταιρειών σήμερα στο συνέδριο, ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός συνεχίζεται και υλοποιείται όπως έχει προγραμματιστεί.

Σημείωσε πως ένας τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τουρκική προκλητικότητα είναι να έρθουν οι χώρες της περιοχής ακόμα πιο κοντά, είτε σε διακρατικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών.

Ερωτηθείς κατά πόσον δυσχεραίνουν την κατάσταση οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι η χώρα μας συνεχίζει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της παρ' όλες τις προκλήσεις. «Συνεργαζόμαστε με όλους τους υπόλοιπους και θα συνεχίσουμε παρόλο αν προκαλεί την Κύπρο, την περιοχή, την Ευρώπη, ένας γείτονας», είπε.

 Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αισθάνεται τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, επανέλαβε πως η παρουσία σήμερα τόσων πολλών εκπροσώπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ή όχι στην κυπριακή ΑΟΖ τα λέει όλα.
 
Ο Γ. Λακκοτρύπης είπε τέλος πως η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ την διακυβερνητική συμφωνία πλαίσιο για τον αγωγό μεταξύ του Αφροδίτη και της Αιγύπτου και πως αναμένεται απάντηση από την ΕΕ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

cyp09

Σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο νησί, ανέφερε πως και σε αυτήν την περίπτωση τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα, όπως και των Κύπριων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία

aki98

Τουρκικά αεροσκάφη συμμετέχουν στους εορτασμούς για τη 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους - Την ίδια ώρα Ελληνοκύπριοι μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στα οδοφράγματα της Λευκωσίας

POLUTEXNEIO12

Η ΟΙΕΛΕ τονίζεΙ ότι «πίσω από αυτή την ενέργεια των δήθεν αρίστων, δεν κρύβεται η προσήλωσή τους στο αγαθό της… γνώσης, αλλά η ωμή ιδεολογική τους απόπειρα να ξεχαστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου»

28
perioliko

Οι συνεχείς προσαγωγές μεταναστών από την παραλιακή ζώνη της πόλης και τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, οδήγησαν τους αστυνομικούς της Ασφαλείας στην εξιχνίαση του περιστατικού

3