Time to be Welcome: Εθελοντές από όλη την Ευρώπη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Time to be Welcome: Εθελοντές από όλη την Ευρώπη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Σκοπό έχει να προσφέρει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ευκαιρίες μη τυπικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, βοηθώντας τους να αισθάνονται και να είναι πιο ενσωματωμένοι στις κοινωνίες της Ελλάδας και τις Γαλλίας

Time to be Welcome: Εθελοντές από όλη την Ευρώπη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες
Το συγχρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “Time to be WELCOME” υλοποιείται από 10 οργανώσεις νεολαίας, έξι εκ των οποίων είναι ευρωπαϊκές Οργανώσεις Προσκόπων.

Σκοπό έχει να προσφέρει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ευκαιρίες μη τυπικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, βοηθώντας τους να αισθάνονται και να είναι πιο ενσωματωμένοι στις κοινωνίες της Ελλάδας και τις Γαλλίας.

Το έργο στοχεύει επίσης στην ευαισθητοποίηση των νέων εθελοντών της Ευρώπης σχετικά με την πραγματικότητα των προσφύγων και των μεταναστών και παράλληλα την ενθάρρυνσή τους να καταδείξουν τα αρνητικά στερεότυπα στις τοπικές τους κοινότητες.

Κλείσιμο
Από την έναρξή του το Δεκέμβριο του 2017, το “Time to be WELCOME” απασχολεί εθελοντές στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ, έχει, άμεσα, προσεγγίσει περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες κάθε εβδομάδα μέσω διάφορων δραστηριοτήτων στην τοπική κοινότητα.

«Οι εθελοντές του προγράμματος βρίσκονται σε συνεχή άμεση επαφή με τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες. Αυτή η άμεση έκθεση είναι  ιδιαίτερα αναγκαία, σήμερα, για να μετριάσει το ανησυχητικό επίπεδο στιγματισμού που περιβάλλει αυτήν την ευάλωτη εισερχόμενη κοινωνική ομάδα", δήλωσε η Veronica Arduino, συντονιστής του έργου από το Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Γραφείο.

Ο στιγματισμός αρχίζει να διακρίνεται όταν το "άλλο" γίνεται ένα μακρινό θέμα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των Προσκόπων και των προσφύγων καταλύει αυτή την απόσταση χάρη σε μια εξατομικευμένη και ανθρώπινη εμπειρία που ξεπερνά την ετικέτα του «πρόσφυγα» ή του «μετανάστη» για να γίνει ομότιμος, δυνητικός φίλος ή απλώς ένας συναρπαστικός άνθρωπος.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, οι εθελοντές δεν θα έχουν μόνο ένα σύνολο εμπειριών και βιωμάτων που θα μοιράζονται με τους φίλους και την οικογένειά τους, αλλά θα υποστηρίζονται επίσης από τους Οργανισμούς Αποστολής τους για να μεταφέρουν τις νέες γνώσεις που απέκτησαν. Θα μεταφέρουν εικόνες, βιώματα και συναισθήματα στους συμμαθητές τους, στους φίλους τους αλλά και την τοπική τους κοινότητα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο βραχυπρόθεσμος εθελοντισμός αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τη μετατροπή γνώσεων που έχουν αποκτηθεί από το πεδίο σε δράσεις ευαισθητοποίησης, το “Time to be WELCOME” ενδυναμώνει τους συμμετέχοντες εθελοντές και τις οργανώσεις νεολαίας να γίνουν ενεργοί «οικοδόμοι» της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές τους κοινότητες.

Το”time to be WELCOME” θα συνεχίσει να προσφέρει στους νέους εθελοντές - Προσκόπους και μη-Προσκόπους - ένα αξέχαστο ταξίδι αυτοανακάλυψης και αλτρουισμού μέχρι το τέλος του 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης