ΠΟΕΔΗΝ: Δραματικές οι ελλείψεις στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»

ΠΟΕΔΗΝ: Δραματικές οι ελλείψεις στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία απασχολείται μία παιδίατρος για όλα τα βρέφη και παιδιά της δομής, μία βρεφονηπιοκόμος για 12-13 βρέφη ανά βάρδια, ενώ παιδοκόμοι, φροντιστές και κοινωνικοί λειτουργοί είναι ελάχιστοι

Δραματικές είναι οι ελλείψεις στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», όπου φιλοξενούνται δεκάδες βρέφη και παιδιά. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, διαμορφώνονται πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο για τη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών και των μικρών παιδιών όσο και για την αντοχή και τα αντανακλαστικά των εργαζομένων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο protothema.gr, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κυρία Γεωργία Μπάτσιου, στο Κέντρο φιλοξενούνται 78 παιδιά, ηλικίας από 3 μηνών έως 5 χρόνων, τα οποία φθάνουν ως τη δομή των Λιοσίων είτε με εισαγγελική εντολή είτε μέσω μαιευτηρίων όπου εγκαταλείπονται από τους φυσικούς γονείς τους.

Ανά 13 τα βρέφη και τα παιδιά «μοιράζονται» σε 6 τμήματα ή περίπτερα. Υπάρχει επίσης ένα Τμήμα Υποδοχής των βρεφών και των παιδιών που συνήθως χρειάζεται να παραμείνουν εκεί για λίγους μήνες μέχρι να εγκλιματιστούν και να μετακινηθούν στα περίπτερα – ή «σπιτάκια» όπως λέγονται από τους εργαζόμενους.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι εργαζόμενοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι ενδεικτικά: Απασχολείται μία παιδίατρος για όλα τα βρέφη και παιδιά της δομής. Υπάρχει μία βρεφονηπιοκόμος για 12-13 βρέφη ανά βάρδια. Οι παιδοκόμοι, οι φροντιστές και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι ελάχιστοι. Τα τελευταία χρόνια μόνιμη κατάσταση αποτελούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι – σήμερα απασχολούνται εννέα άτομα των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέχρι το τέλος του 2018.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και συνεπάγεται επιπτώσεις στη νοητική, την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση των παιδιών» επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου «Η Μητέρα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη διοίκηση του Κέντρου για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που επιφέρει αυτή η κατάσταση στους ανήλικους φιλοξενούμενους του Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, προειδοποιούν ότι αν δεν εισακουστούν άμεσα οι διαμαρτυρίες τους, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενώ επικαλούνται και το πολύ σοβαρό δεδομένο της επαγγελματικής εξουθένωσης που βιώνουν οι ίδιοι λόγω της πολύωρης και απαιτητικής εργασίας και της άτυπης κατάργησης των ρεπό και των αργιών που δικαιούνται.

Ζητούν από τη διοίκηση και τους κρατικούς αξιωματούχους να φροντίσουν για την άμεση τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου, ιδίως σε ό,τι αφορά την αναλογία προσωπικού- παιδιών, και να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mar4

«Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα άλυτα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει, σπιλώνει την φήμη κάποιων εκ των επιφανέστερων Ελλήνων, με διαρκή και πολύπλευρη προσφορά στην ελληνική κοινωνία» είπε ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός