11ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management

11ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management

Ειλικρινής διάλογος και χρήσιμες προτάσεις για τις σημαντικές προκλήσεις στην Υγεία

Με ιδιαίτερα επίκαιρη θεματολογία και με τη συμμετοχή πλήθους καταξιωμένων στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, ακαδημαϊκών και μελών της επιχειρηματικής κοινότητας ξεκίνησαν, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, κεντρική θεματική του οποίου για φέτος είναι: “Pharma 2020: Εμπιστοσύνη-Συνεργασία-Αξία”.

Καρπός πολύμηνης προετοιμασίας από τα ίδια τα στελέχη της αγοράς, η διοργάνωση, η οποία αποτελεί θεσμό της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), έρχεται να διερευνήσει και να προτείνει νέους τρόπους που θα μπορούσαν όχι μόνο να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων Εμπιστοσύνης και Συνεργασίας με τους εταίρους του κλάδου, αλλά και να αναδείξουν την Αξία της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στις προσπάθειες στήριξης της εγχώριας οικονομίας, στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς. 


Σοφία Νάσιου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ.Κηρύσσοντας  την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου με την απονομή των ΑριστείωνΕ.Ε.Φα.Μ. 2016-2017, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, κα Σοφία Νάσιου πραγματοποίησε μία σύντομη παρουσίαση του έργου της Μη Κερδοσκοπικής Επιστημονικής Εταιρείας, κύριο έργο της οποίας είναι η επιμόρφωση, η επαγγελματική ανάπτυξη και η διασύνδεση των στελεχών του φαρμακευτικού χώρου. 

Κατά τις εναρκτήριες ομιλίες τους, οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής κκ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen, PharmaceuticalCompaniesofJohnson&Johnson και Κώστας Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος Vianex, έκαναν λόγο για μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τον κλάδο ο οποίος, όπως είπαν, παρά την δυσπιστία που εξακολουθεί να προκαλεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη κάνει την “αυτοκριτική” του και την “αυτορρύθμισή” του πολύ πριν αποφασίσει η Πολιτεία να επιβάλλει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.    

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του, ο κ. Παναγούλιας ανέφερε: “Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους και έχει ένα μεγάλο ποσοστό επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, πολύ μεγαλύτερο από άλλους κλάδους. Τα προϊόντα μας θεραπεύουν και σώζουν ζωές και η ποιότητά τους διασφαλίζεται από αυστηρές προδιαγραφές στον τομέα της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου. Στις εμπορικές μας πρακτικές αυτορρυθμιστήκαμε πολύ νωρίτερα από την απόφαση της πολιτείας να ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο του χώρου μας”.  


Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & JohnsonΑπό την πλευρά του, ο κ. Παπαταξιάρχηςυπογράμμισε πως το Συνέδριο έρχεται σε μία κρίσιμη και δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον χώρο του φαρμάκου και πως “το φαρμακευτικό επιχειρείν θα πρέπει να επανεξετάσει όχι την παρουσία του στην διαδικασία της οικονομικής κρίσης, αλλά την παρουσία του πριν από αυτήν. Θα πρέπει να εξετάσει το λειτουργικό μοντέλο που εγκατέστησε, την ηθική που υπηρέτησε, την ηθική και την εικόνα που θεώρησε ότι έπρεπε να προσδώσει, τις αξίες που υπηρέτησε και πάνω από όλα τα μηνύματα που θεώρησε ότι έπρεπε να απευθύνει και να μεταδώσει και την προοπτική που προσέφερε προ κρίσης και όχι κρίσεως άλλοθι”.    

Κατά τον ίδιο, βασικό ζητούμενο είναι ο κλάδος να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στα αδιέξοδα που δημιούργησε και με τη συμμετοχή των εργαζομένων να αναθεωρήσει τη στρατηγική του,να ανανεώσει το λόγο, σκέψη και φυσιογνωμία, αλλά και να μεταλλάξει συνολικά την επιχειρηματολογία του, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα, η ελληνική κοινωνία τον αντιμετωπίζει με συστολή, καχυποψία και αμφισβήτηση.   

“Πρέπει να παραδεχθούμε πως η πολιτεία στην πρώτη της θεώρηση είχε δίκιο όταν μιλούσε για τη συμμετοχή των ασθενών, για την δαπάνη, την τιμολόγηση , την αποζημίωση, την λειτουργία, την αξιοπρέπεια που πρέπει να συνοδεύει όλα αυτά, το θεσμικό πλαίσιο, την ανάγκη διαχρονικότητας” είπε ο κ. Παπαταξιάρχης, επισημαίνοντας ωστόσο πως “οι βελτιώσεις οι οποίες προσφέρθηκαν δεν είναι απαραίτητα μεταρρυθμίσεις” και πως “δεν έχει απαραίτητα δίκιο όταν επιμένει σε μονόδρομες επιλογές, είτε σε επίμονες, μακροχρόνιες, κοστολογικές μονοπροσεγγίσεις, παραγνωρίζοντας κάθε έννοια αξίας”.   

 Κώστας Παναγούλιας, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, Αντιπρόεδρος Vianex
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, κ. Βασίλης Πενταφράγκας, ανέφερε πως το νομοθετικό πλαίσιο παράγει στρεβλώσεις, όχι μόνο τώρα, αλλά και χρόνια πριν την κρίση. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε, εξακολουθούσαμε να βλέπουμε μόνο την τιμολογιακή διάσταση των πραγμάτων. “Όταν φθάσαμε στο 2009 είχαμε μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε το γιατί υπήρξαν αυτές οι υπερβολές, αλλά πάλι δεν το κάναμε παρά την μνημονιακή πίεση” είπε ο κ. Πενταφράγκας, επισημαίνοντας πάντως πως μπορεί να υπάρχουν υπερβολές και κακές πρακτικές, αλλά αυτές είναι μεμονωμένες και σε κάθε περίπτωση, υπερτονίζονται, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι πιο καλά επιτηρούμενος και από τον τραπεζικό. Κατά τον ίδιο μάλιστα, θα πρέπει ο κλάδος να αρχίσει να αποδομεί τα στερεότυπα που τον συνοδεύουν εστιάζοντας στις πραγματική του συνεισφορά, όπως είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 1/ 3 των φαρμάκων διατίθενται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία.  

Στην ανάγκη αποζημίωσης των προϊόντων εγκαίρως και στην πραγματική τους αξία εστίασε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. ΣωτήρηςΜπερσίμης υπογραμμίζοντας πάντως την σημασία που έχει για την διαπραγμάτευση και στη συνεργασία τόσο η εμπιστοσύνη Οργανισμού- Παραγωγών όσο και Ασθενών- Παραγωγών. 

Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, MRB HellasΗ Πρόεδρος του ΕΟΦ, κα Κατερίνα Αντωνίου, επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για σταθερό πλαίσιο συνομιλιών, ώστε να “χτισθεί” η εμπιστοσύνη με τον κλάδο. Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως παρά τις προσπάθειες εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και προκλητής ζήτησης, στα οποία “η κρίση δεν έβαλε τάξη”.


Τέλος, ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRBHellas, αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών γύρω από την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και των στελεχών στις φαρμακευτικές εταιρείες, συμπέρανε πως ο κλάδος πρέπει να εστιάσει σε τρεις άξονες: στην αξιοπιστία, στην αίσθηση της πραγματικής αξίας και ανταποδοτικότητας καθώς και στο να δείχνει πως ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών. 


Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το 11ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.eefamcongress2018.gr.

 Άποψη Συνεδριακού Χώρου Βάσω Μπακατσέλου, Συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, Γενική Γραμματέας Ε.Ε.Φα.Μ., Αλεξάνδρα Μαντζούτσου, Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Cornerstone, Γιάννης Αρετάκης, Human Resources Business Partner, Novartis, Σοφία Νάσιου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ε.Φα.Μ., Θάνος Μυτιληναίος, Human Resources Director, DEMO S.A., Μαριάννα Κωνσταντινίδη, General Manager, CSL BEHRING HELLASΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 1: Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, MRB Hellas, Δάφνη Καϊτελίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Βαρβάρα Μπαρούτσου, Πρόεδρος Ε.Λ.Ε.Φ.Ι., WEC Scientific Officer Novartis, Δημήτρης Ντογραματζής, Φαρμακοποιός, Βασίλης Πενταφράγκας, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων Elpen, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Νίκος Δέδες, Πρόεδρος «Θετική Φωνή» Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, Σωτήρης Μπερσίμης, Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κατερίνα Αντωνίου, Πρόεδρος Ε.Ο.Φ., Αντώνης Σρόιτερ, ΔημοσιογράφοςΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4574349

Η διάσκεψη έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις διακεκριμένων περιβαλλοντικών θεολόγων

3