«Ζοφερή» η κατάσταση των προσφύγων στα νησιά λέει η ΥΑ του ΟΗΕ

«Ζοφερή» η κατάσταση των προσφύγων στα νησιά λέει η ΥΑ του ΟΗΕ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Λέσβο, Χίο και Σάμο - Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, Cécile Pouilly,

«Ζοφερή» η κατάσταση των προσφύγων στα νησιά λέει η ΥΑ του ΟΗΕ
Ζοφερή παραμένει η εικόνα που παρουσιάζουν ελληνικά νησιά που εξακολουθούν να μαστίζονται από την προσφυγική κρίση. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, όπου η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), από τα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση «έχει απομακρύνει περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του υπερσυνωστισμού στα κέντρα υποδοχής και για τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων σε ασφαλείς συνθήκες καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας”. 

Ωστόσο, περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο «εξακολουθούν να συνωστίζονται στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, που ξεπερνούν κατά το διπλάσιο την αρχική τους χωρητικότητα». Έντονο είναι το πρόβλημα στη Μόρια αλλά και στο Βαθύ στη Σάμο. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ΥΑ, χρειάζεται να μειωθεί ο χρόνος που διαρκούν οι διαδικασίες για συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Στόχος είναι να μετακινούνται στην ενδοχώρα όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 

Οι εντάσεις αυξάνονται

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της ΥΑ, οι εντάσεις αυξάνονται προοδευτικά, όπως και ο αριθμός των αφίξεων. Η οργάνωση μάλιστα αναφέρεται στην απροθυμία που υπήρξε σε ορισμένα νησιά για να «εξασφαλιστεί ένας μικρός αριθμός θέσεων προσωρινής και έκτακτης στέγασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τους πιο ευάλωτους». 

Από τον Ιούλιο έχουν έρθει 19.800 άτομα


Περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά μέχρι στιγμής από τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι η τάση των πιο αυξημένων αφίξεων συνεχίζεται, με 19.800 άτομα να έχουν φθάσει από τον φετινό Ιούλιο. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται πάρα πολλές οικογένειες και πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται ειδική στήριξη. Πάνω από το 70% των αφίξεων φέτος είναι Σύροι, Ιρακινοί ή Αφγανοί, ενώ 4 στους 10 είναι παιδιά.


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης