Θεσσαλονίκη: Διαλέγουν τα «μη εμπορεύσιμα» προϊόντα για να εξασφαλίσουν φαγητό σε αδύναμους

Θεσσαλονίκη: Διαλέγουν τα «μη εμπορεύσιμα» προϊόντα για να εξασφαλίσουν φαγητό σε αδύναμους

Υπολογίζεται πως θα διανεμηθούν 5000 μερίδες τροφής σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Στην πρώτη οργανωμένη δράση διάσωσης τροφής από ανακτημένα αγροδιατροφικά προϊόντα των εμπόρων της προχωρά η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ ΑΕ), προκειμένου να προσφέρει 5000 μερίδες τροφής σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η δράση, με τίτλο "Save the Food 1", πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της διοίκησης της Αγοράς και με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, αλλά και συλλογικοτήτων της πόλης (Αλκυόνη, Οικόπολις, Άλμπατρος, Ετεροτοπία, Κουζίνα Αλληλεγγύης, κ.α.).

H δράση ξεκίνησε σήμερα με τη συλλογή και τη διαλογή των μη εμπορεύσιμων προϊόντων από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Αγορά. Η διάθεσή τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα γίνει από τις συλλογικότητες, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο και θα συνεχιστεί σε όλη την εορταστική περίοδο ανάλογα με την ποσότητα που θα ανακτηθεί. Την επόμενη Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, η δράση θα κορυφωθεί με τη διανομή 3000 μερίδων ζεστής σούπας μετά τις 12 το μεσημέρι.

Ο θεσμικός ρόλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης επιβάλλει την άμεση δραστηριοποίησή της στο πλαίσιο της μείωσης απώλειας τροφίμων (foodloss) τηρώντας τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και συντασσόμενη με τις οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO), όσο και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (περίπου το 1/3 της παραγόμενης τροφής για κατανάλωση από τον άνθρωπο χάνεται, με κόστος 150 δισ. ευρώ). Απώτερος στόχος της διοίκησης της κεντρικής αγοράς είναι η δράση να αποτελέσει οδηγό για τη δημιουργία μόνιμης δομής σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με τη συμμετοχή μεγάλων κεντρικών κρατικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και ομάδων εθελοντών, που θα διαχειρίζεται μη εμπορεύσιμα τρόφιμα (ανεκμετάλλευτη αγροτική παραγωγή, ανεκμετάλλευτα τρόφιμα από λιανέμπορους, εμπορικές επιχειρήσεις κ.α.).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_politismou__bouboulinas

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας - «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»